用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃埔宣道vs奉基vs德信
樓主: laamcheung
go

黃埔宣道vs奉基vs德信 [複製鏈接]

Felix223 發表於 19-6-26 16:04
我唔知點為知課程深d,德信同奉基是用同一本英文課本longman express,德信教快半年。

...

明白

feifei_baby 發表於 19-6-26 15:47
邊方面?

老師、學習氣氛,有冇精英班?

laamcheung 發表於 19-6-26 16:58
老師、學習氣氛,有冇精英班?

老師大部份都好好,學習氣氛唔識講,冇咩留意,小朋友返學好開心,精英班應該四年班開始,用英文成績分班。學校唔太谷,冇教深。

回覆 Felix223 的帖子

LongmanPrimary Express 本身已經係深過另一套Longman Primary Elect。咁似乎兩間的英文程度都不低。

laamcheung 發表於 19-6-26 12:59
我意思是唔睇過往升中b1%,想揀間課程深啲嘅學校

課程深有乜用?
學咗深既嘢唔識應用其實咪仲嘥時間。
課程深但無法係升中派位反映,其實係咪教學成效出咗問題呢?

學習唔係鬥課程深與淺,而係重視理解既多與少。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

laamcheung 發表於 19-6-26 12:59
我意思是唔睇過往升中b1%,想揀間課程深啲嘅學校
如果要課程深, 黃宣唔係你杯茶, 小一至小三係用 space town, 沒有英文教課書的, 小四用英文能力分班, 冇教深, 小朋友很喜歡上學, 老師, 校工好關愛.
利申: 黃宣用家, 今年 9 月小四 (個人喜歡黃宣的原因, 升中 OK 外, 仲係一間關愛學校)

多謝你們的意見,可能你們誤會咗意思,只係覺得自己小朋友可以應付到課程深少少嘅學校,想了解多啲用家意見再作考慮,想喺呢3間中揀間適合小朋友嘅,冇意去揀間課程好深嘅,亦知道要深課程嘅一定唔係呢幾間,相信現在的家長唔會咁膚淺去揀間小朋友冇能力去應付嘅學校卦

feifei_baby 發表於 19-6-26 17:51
老師大部份都好好,學習氣氛唔識講,冇咩留意,小朋友返學好開心,精英班應該四年班開始,用英文成績分班 ...

Thanks

laamcheung 發表於 19-6-27 10:40
多謝你們的意見,可能你們誤會咗意思,只係覺得自己小朋友可以應付到課程深少少嘅學校,想了解多啲用家意見 ...

我當年都係叩門入黃宣,亦考入多間小學,但我並冇用課程深淺來選擇學校,喜歡黃宣多活動,特別係午間飯後活動,喜歡小四開始去多個國家的交流團,認為見識會更廣博,仔仔比較主動多說話,上堂氣氛都比較活動化,鼓勵小朋友舉手答問題,喜歡有導修課接近完成功課回家,喜歡冇咩功課,可以用更多時間海量閱讀,個人認為唔需要多抄寫、多默書、多評估,要英文好,其實只需要海量閱讀(最少每天睇2本chapter book,數本漫畫,1本繪本伴讀),語文自然會好好,我仔P2, 讀到Cambridge KET,懂寫多字文章,不需要選擇一間課程深的小學來谷語文,希望你能以小朋友性格來選擇適合的學校,教小朋友學術亦不只是學校的責任

多謝你們的意見,可能你們誤會咗意思,只係覺得自己小朋友可以應付到課程深少少嘅學校,想了解多啲用家意見 ...

另外請你盡快決擇,好多家長等緊叩門位,心情好緊張,唔好hold位喇

Monosaru 發表於 19-6-27 11:26
另外請你盡快決擇,好多家長等緊叩門位,心情好緊張,唔好hold位喇

多謝你的分享及意見,放心,我明白叩門家長嘅心情,昨天收到offer,1小時內已決定了亦即時打返學校放位了!

第一年揀小學,好多嘢唔明或唔識要比較啲咩,上ek就係想學嘢、知道多啲,用家嘅意見有一定的參考作用

Monosaru 發表於 19-6-27 11:24
我當年都係叩門入黃宣,亦考入多間小學,但我並冇用課程深淺來選擇學校,喜歡黃宣多活動,特別係午間飯後 ...
仲有喜歡評估唔洗家長操心, 喜歡全個學年中英默書只有 9 次, 去到小三中文都唔洗背默, 喜歡唔操 TSA ... 只需要海量閱讀 ...

laamcheung 發表於 19-6-27 11:41
多謝你的分享及意見,放心,我明白叩門家長嘅心情,昨天收到offer,1小時內已決定了亦即時打返學校放位了 ...

咁你最終決定take邊間呢?

回覆樓主:

羡慕樓主小孩有咁多offers啊

介唔介意講 放左邊間呀

baby7 發表於 19-6-27 12:35
羡慕樓主小孩有咁多offers啊

其實由1/6公佈派位結果,開始執profile填叩門form執文件證書,去交form,等通知first in,又等second in,再等結果!叩9間,有撞咗時間in咗6間,日日就痴痴的等電話,機不離身,有啲唔識嘅來電就好緊張,壓力大到爆,日日如是,所以我好明白叩門嘅心情,有offer已經好感恩!

子恩 發表於 19-6-27 12:36
介唔介意講 放左邊間呀

可以pm我

laamcheung 發表於 19-6-27 13:00
可以pm我

Pls check thank you
‹ 上一主題|下一主題