用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區中學推薦
go

東區中學推薦

我女屬於讀書型,性格雖然屬於活潑,但仍能守紀律,所以操行為A。成績應該在全級10名内(學校不透露名次, 唯有根據期末的學業獎推斷),學校平時大約3/40人入band 1.
我女暈車浪,所以不會選擇較遠路途,尤其是要搭巴士的學校。
她說,能走路就最好。
目前,呈一成績能保持,想自行報BPS,CCS。試試看。大抽獎,排這兩個之後,就選金文泰。這樣會不會太保守?

kittyBB2018 發表於 19-6-25 15:39
我女屬於讀書型,性格雖然屬於活潑,但仍能守紀律,所以操行為A。成績應該在全級10名内(學校不透露名次,  ...

1. 最好可以走路,首要知你住係邊區
2. BPS/CCS,統一放係1/2,唔中1就大機會中3
3.乙3放金文泰,太保守了

mcl203 發表於 19-6-25 15:45
1. 最好可以走路,首要知你住係邊區
2. BPS/CCS,統一放係1/2,唔中1就大機會中3
3.乙3放金文泰,太保守了 ...
我家在北角。這三所中學都可以走路到。

kittyBB2018 發表於 19-6-25 15:49
我家在北角。這三所中學都可以走路到。

只可以選北角,似乎無乜選擇了~~~

回覆 mcl203 的帖子

搭地鐵,加走路都可以。
不知道民生港島,聖馬可或者婦女會,嘉諾撒,放在第三有沒有機會呢?

kittyBB2018 發表於 19-6-25 16:00

搭地鐵,加走路都可以。

嘉諾撒,暫時仲係東區B1女生既保險線,至於明年就要視乎升中人數了~~~

再提多一次,BPS/CCS放1/2,近乎係放棄左個2~~~

mcl203 發表於 19-6-25 16:03

嘉諾撒,暫時仲係東區B1女生既保險線,至於明年就要視乎升中 ...
嗯。所以好頭痛。但不放,又怕到時候叩不到門。

不知道婦女會放第二會不會也是浪費機會呢?
再或者第二放聖馬可?

mcl203 發表於 19-6-25 16:03

嘉諾撒,暫時仲係東區B1女生既保險線,至於明年就要視乎升中 ...

也想請教,"2"應該放甚麼學校才不易浪費了"2"呢?

謝謝!!

kittyBB2018 發表於 19-6-25 16:00

搭地鐵,加走路都可以。
嘉諾撒放幾後都一定入到,所以應該係喺嘉諾撒前放哂啲鍾意既學校。

pingu_k 發表於 19-6-26 13:38
也想請教,"2"應該放甚麼學校才不易浪費了"2"呢?

謝謝!!

我估,用今年升中人數~3200去估吓,區內7間英中學位應該係足夠既。我又估,除左BPS和CCS放係乙2係機會極微外,其他放乙2係有機會既,只係有幾大機會,始終BPS和CCS係本區吸飛大熱。又估,若肯放乙2為嘉諾撒或筲官,當然係機會極大~~~

想問如果肯定band one, 乙一放聖馬 or 民生 or 婦女會係咪一定入呢?

chanmana 發表於 19-6-26 15:46

想問如果肯定band one, 乙一放聖馬 or 民生 or 婦女會係咪一定入呢?

我只識估用大數去睇,即係本區是否夠位。始終每一間中學去到統一只係得幾拾個位,假設+/-20位家長當年取向有變化,可以有唔同既結果走出黎~~~

chanmana 發表於 19-6-26 15:46

其實揀學校係一個零和搏弈遊戲,所以唔可能只睇自己既選擇,然後就知道結果會係掂。

只可以話乙一放聖馬、民生、婦女會,入既機會好大。

甲:
1) BPS 2) CCS

乙:
我會咁選
1)  BPS/CCS  (選一間)
2)  聖馬可/婦女會/民生 (選一間)
3)  嘉諾撒
4)  筲官/金文泰 (選一間)

sukiwongsk 發表於 19-6-26 17:22
甲:
1) BPS 2) CCS
嗯,謝謝! 我也覺得這樣選自己能接受到結果。
新學期帶孩子去多看幾家學校。

王家爸爸 發表於 19-6-26 16:31
只可以話乙一放聖馬、民生、婦女會,入既機會好大。

請教一下,男仔若乙一放張祝珊,咁婦女會,聖馬可,民生按次序放乙二、三、四適合嗎?

mcl203 發表於 19-6-26 14:48
我估,用今年升中人數~3200去估吓,區內7間英中學位應該係足夠既。我又估,除左BPS和CCS放係乙2係機會極 ...

thanks!

但婦女會,聖馬可,民生是否比筲官好些?如乙一入吾到,咁多數就會入左乙二的筲官?還是可將婦女會,聖馬可,民生放乙2呢?

如乙2放了婦女會,聖馬可,民生,萬一吾好彩又吾得,咁會係派乙3?

pingu_k 發表於 19-6-27 13:36
thanks!

但婦女會,聖馬可,民生是否比筲官好些?如乙一入吾到,咁多數就會入左乙二的筲官?還是可將婦女 ...

筲官坊間係評為1C中學,和嘉諾撒相若~~~