用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 經驗分享,給來年想考港同的人
樓主: oh_really
go

經驗分享,給來年想考港同的人  

幾年前仲有人問緊港同係band1定band2,但以近年DSE成績、收校外生的質素,相信而家已經冇乜人懷疑佢係咪band one。港同唔係傳統名校,仲未有長遠成績俾人參考,而家有人質疑佢係1a定1b,甚至仍有坊間網站指佢係1c,都唔出奇。就算日後成績點好,港同都唔會變成好多人心目中嘅神校,但呢個反而係我鍾意佢嘅原因之一。

醒目開學勳章 王國長老

oh_really 發表於 19-9-12 13:50
幾年前仲有人問緊港同係band1定band2,但以近年DSE成績、收校外生的質素,相信而家已經冇乜人懷疑佢係咪ban ...

始終佢係龍校,學生input唔係全top,又唔係勁谷,跑到咁嘅數字已經好唔錯

鐘意嘅自然會鐘意,睇唔上眼嘅你講咩都覺得佢唔夠top。咸魚青菜總有捧場客,學校同欣賞佢嘅家長、想讀佢嘅學生match到,已係樂事

HM168    發表於 19-9-13 10:00
oh_really    發表於 19-9-12 21:41

bobbob 發表於 19-9-11 13:01
但係走3x個(out of 8x個),仲有啲係創校至今嘅主任級老師,都唔好話嘢少

聽番其他家長講,舊年只係有少量老師走,冇可能係三十多人, 你估逃亡潮咩?若論去年DSE的成績及JUPAS的大學收生, 個結果非常好。
不過, 見有其他家長問佢係1A or 1B, 其實真係重要嗎? 最緊要係搵一間適合孩子既學校,
So far, 我仔番左兩個星期, 好開心, 好鍾意, 老師亦跟進得好好。港同的確係一間非常好既中學, 希望我仔可以好好享受6 年既中學生活。

HM168    發表於 19-9-13 10:01
bbeasy25    發表於 19-9-13 08:28
oh_really    發表於 19-9-12 21:45
oh_really    發表於 19-9-12 21:43

非常同意"最緊要係搵一間適合孩子既學校", 阿仔返咗學2星期, 佢開心, 學校d野佢自己攪掂,唔需要我操心. 而且學校好透明, 同家長有商量, 好欣賞.
所以就算不是1A, 我覺得都不是問題.  相信問仔会享受未來6年中學生活

醒目開學勳章 王國長老

同一般本地學校比,港同算係好開明好肯溝通,無論對學生態度,定對家長意見。學生學識自己管理自己事,自己為自己打算,呢個態度亦對佢一生影響深遠 (點解要讀書因為為自己好,應做唔應做係自己衡量,唔係因為老師唔俾、阿媽話要咁)

所以港同揀學生亦係以此為base,成績會睇,但會同時揀肯去唸、肯分辨、肯嘗試嘅學生

Charlotte_mom 發表於 19-9-13 09:15
同一般本地學校比,港同算係好開明好肯溝通,無論對學生態度,定對家長意見。學生學識自己管理自己事,自己 ...
上星期五家長晚會, 學校態度我好欣賞, 好接地氣, 關心學生心靈健康.

醒目開學勳章

hkitty09 發表於 19-9-12 19:38
聽番其他家長講,舊年只係有少量老師走,冇可能係三十多人, 你估逃亡潮咩?若論去年DSE的成績及JU ...
唔好令人誤傳,咁即係走咗幾多個?

bobbob 發表於 19-9-13 12:03

唔好誤會, 唔係我誤傳。
係有其他幾位JM 提過話, 有大量老師走左。

醒目開學勳章

hkitty09 發表於 19-9-13 12:13
唔好誤會, 唔係我誤傳。
係有其他幾位JM 提過話, 有大量老師走左。
...
我意思係唔好令人誤傳走大量老師,所以想問下走咗幾多個倒?

醒目開學勳章 王國長老

bobbob 發表於 19-9-13 12:03

點知啫,學校又唔會公佈......

Charlotte_mom 發表於 19-9-13 12:17
連你都唔知不過interview 見過嗰2位老師仲係度

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 19-9-13 12:17
所以都係靠大家嘅gut feeling,可能教開嘅走晒咪覺得好多。。。
啱啱望下2年前個staff list,又真係唔見咗3x個名,可能係講緊前年走得多?

醒目開學勳章 王國長老

bobbob 發表於 19-9-13 12:32
所以都係靠大家嘅gut feeling,可能教開嘅走晒咪覺得好多。。。
啱啱望下2年前個staff list,又真係唔見咗3 ...

其實年年都係開學,家長同學數數下之嘛,更重要嘅,緊係自己班主任/老師正唔正啦
上左中學,我連老師個名都叫唔出咁滯,我係呆過阿呆,靠佢收料真係攪唔掂

PeterWong2012 發表於 19-9-11 20:13
所以我問佢全港有幾多間Band 1A 中學,我估佢一定唔會答,而確實佢又真係答唔出…

因為有常識既人,點會答 ...

3%係點計出黎? 無公佈成績或只公佈部分成績果D你地都無計, 你所謂的3%根本不能作準. 學hkitty09話斎, 適合小朋友先至重要. 唔需要過份吹噓港同.

回覆 Charlotte_mom 的帖子

港同d學生都唔係喜歡爭黎爭去果d,唔同好多1A校入面的氣氛係喜歡爭,喜歡炫耀果d. 港同的學生一般都願意包容成績唔係好好的同學,他們知道每個人都各有所長,可以互相配合。係咪1A校他們不介意。相信如果學校為成1A校而踢走成績差少少的同學,大家都會反對。呢個社會不是全部都係尖子,學校係個小社會,他們正正學會自己同不同的人相處。呢個係港同的特色,唔一定要所有人buy.自己的小朋友適合就可以。坦白講,我兩個小朋友,唔係兩個都讀港同,不是成績問題,係性格,因每個小朋友有不同需要,適合不同的學校。

醒目開學勳章 王國長老

LittlePigmom 發表於 19-9-28 09:54
回覆 Charlotte_mom 的帖子

港同d學生都唔係喜歡爭黎爭去果d,唔同好多1A校入面的氣氛係喜歡爭,喜歡炫耀果 ...

非常同意。我成日都話,港同教仔,就係靠「化」,唔駛迫,學生自自然然就會搵到最岩自己嘅路,做事對得住自己對得住人。好多時聽到人問:點解港同做得到,就係由細到大不變教懂學生有個golden heart,就唔會行錯路。

今年12月7日有三場 seminars and open classes。11月25日 9:00 a.m. 開始 registration。

HKUGA College - 2020-2021 Admission Info Day

Date: 7 December, 2019 (Sat)
Time: 9:00am – 4:00pm

For details:

https://www2.hkugac.edu.hk/en_us/notice/seminars.html

11月18日至12月16日接受Online application for S1 admission