用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 經驗分享,給來年想考港同的人
樓主: oh_really
go

經驗分享,給來年想考港同的人  

今天出咗暑假活動name list, 大家可以check吓

73662710 發表於 19-7-4 07:14
想問一下港同現在是否收band 1 B多呢?
唔知啊,我估都多啩。

想請教一下港同有校車嗎?

Step_C 發表於 19-7-5 09:30
想請教一下港同有校車嗎?
有, 放學仲有第二, 三輪

Step_C    發表於 19-7-5 18:04

回覆 Step_C 的帖子

https://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2018-19/1819_shuttle_bus_departure.pdf

Step_C    發表於 19-7-5 18:04

oh_really 發表於 19-6-26 19:02
到3rd in 時,副校用iPad 睇住五年班成績表。阿女先in,副校用英文問佢覺得2nd in 如何,學到什麼。然後話 ...

Hi hi我個仔 嚟緊九月都會入讀港同,. 佢都係 外來生.

3rd in 嘅時候我都覺得主要想睇 家長想法同埋試探下係咪有誠意入讀.

1st in,. 其實 校長和一啲老師 都有趁學生interview嘅時候,講解學校理念,看來學校真係 好唔介意同家長溝通。

我幫手補充下。

我哋之前遲咗網上報名所以都冇參加到open classroom佢哋真係好快full. 所以如果有興趣嘅家長一定要早啲留意時間日期。 面試嘅時候我哋都有同學校講我哋冇參加到開放日 , 但係最後我仔都畀佢收咗 . 當然其實有興趣應該一早參加. 我哋都係好遲先決定.

另外我仔第三次面試時 是有要求表演佢學緊嘅樂器。 表演完先至 正式第三次面試。

daisy17772 發表於 19-8-10 15:02
我幫手補充下。

我哋之前遲咗網上報名所以都冇參加到open classroom佢哋真係好快full. 所以如果有興趣嘅家 ...

一早已經叫你帶定樂器?

bbeasy25 發表於 19-8-10 21:02
一早已經叫你帶定樂器?

their office called me about this on the day the list was released

3rd in時,是有問收咗會否真是入讀

醒目開學勳章 貢獻勳章

我自己估,應該收1A都唔少
blogger friend有個女會由一條龍直資,轉去港同,成績長期級頭5內 ,學校drama女主角、司儀人選
搵學校時,老師叫佢報傳統女校,但我見佢响男女校都被女仔排斥,就叫佢不如報港同,應該啱佢,點知俾我點中咗!
恐龍家

我個仔就係上完open classroom, 好鍾意港同既上學模式
所以, 大家如果係想對港同認識多D, 就早D 報open classroom。

我真係嗰日準畤9am上網報information day and open classroom,阿女有活動去唔到參觀,我同老公聽完都鍾意。阿女band 1,學校有直屬中學,interviews之後佢亦揀港同。

oh_really 發表於 19-8-11 11:25
我真係嗰日準畤9am上網報information day and open classroom,阿女有活動去唔到參觀,我同老公聽完都鍾意 ...

咦原來都有同學仔有直屬中學 都決定轉港同. 我仔都係咁, 我哋都掙扎咗好耐 , 因為本身中學都好好 ,好難選擇. 不過我仔經過幾次interview之後都鍾意港同。

oh_really    發表於 19-8-11 16:26

醒目開學勳章 王國長老

小曳人 發表於 19-8-11 07:31
我自己估,應該收1A都唔少
blogger friend有個女會由一條龍直資,轉去港同,成績長期級頭5內 ,學校drama女 ...

女生太峰芒畢露,好易招女仔妬忌。我女有時都鐘意同男仔玩,話女仔好麻煩

小曳人    發表於 19-8-11 21:46

根據來年的校曆表,2020 的 S1 Admission Seminars 會在2019年12月7日舉行,1st in &2nd interviews 分別在2020年1月11日及18日。有興趣來年報讀的可留意。

oh_really 發表於 19-8-31 18:00
根據來年的校曆表,2020 的 S1 Admission Seminars 會在2019年12月7日舉行,1st in &2nd interviews 分別 ...

請問3rd in 會大約在2nd 之後幾耐?因為之後差不多農歷新年,唔知道會不會在農曆年後的星期六有3rd in 呢?也請問third in 是怎樣通知的?謝謝你

我今年係農曆新年假前third in,老師話知道假期好多人外遊,所以會放完假先通知結果

73662710 發表於 19-7-4 07:14
想問一下港同現在是否收band 1 B多呢?
我覺得佢收1a多

回覆 甜思思 的帖子

3rd in 分三輪,我們是2nd in 之後的 next day(星期日)就3rd in。