用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 經驗分享,給來年想考港同的人
樓主: oh_really
go

經驗分享,給來年想考港同的人   [複製鏈接]

題外話, 請問你自行揀哪間/哪類型學校? 你不等官/津校?

雲牛 發表於 19-6-26 10:31
題外話, 請問你自行揀哪間/哪類型學校? 你不等官/津校?
阿女自己揀,有offer 之後冇去in 自行。

想知如何準備考港同及你囡囡如何在面試中突圍

Step_C 發表於 19-6-26 15:27
想知如何準備考港同及你囡囡如何在面試中突圍
好長篇,逐D嚟

首先,要了解學校,除咗睇學校網頁,亦可以聽返校長嘅港台訪問,入面有講教學理念同收生標準:https://www.rthk.hk/radio/radio1 ... iens/episode/545969

到有機會親身入學校嘅時候,除咗觀察硬件,都留意軟件。 阿女去完1st in, 話感覺老師友善、學生好陽光,就明白學校想揀乜嘢學生, 自己亦都想喺度讀。

學術方面除咗四科主科,都幾着重普通話成績,因為學校強調係普教中。 非學術方面,我覺得可以喺四、五年班參與多啲唔同範疇嘅活動,儲啲証書。

有關報名表嘅兩篇文,考生嗰篇除咗介紹自己,最重要講吓點解想讀。阿女䏲完學校網頁,就寫自己想參加咩活動&點參與,希望喺港同學到D乜。家長嗰篇我寫阿女性格/特質,舉D例子,同埋點解我哋鍾意正向教育。

以下分享interviews 重點:
1st in 我提佢保持笑容、自信,另外雖然可能無用,但都袋定portfolio 同一本書喺背囊 just in case。

中文阿女抽到關於超級英雄嘅短文,佢朗讀OK,但答問題就要靠急材,因為唔熟呢個題目,好彩都應付到。英文抽字卡,問佢覺得三個human qualifies之中,邊個最重要&點解,呢part 比較容易。

港同重視學生表達能力,1st in 係考英文&普通話口語&問答反應。阿女中文問答識應變,英文打招呼後,仲同老師傾多兩句偈令氣氛更輕鬆,於是順利過關。

2nd in 考團隊精神,我覺得呢part 好重要。我事前提阿女要專心聽指示,ensure成組都明白要做乜,如果想做leader,就諗吓點樣lead,亦要顧及time management,最緊要係諗吓點先可以一個Team咁完成件事,而唔係個人show。

阿女當日表現很好,等我講詳細D。佢一開始就問組員係咪想用廣東話溝通,估唔到呢句簡單說話就令大家即時變得好合拍。當剩下10幾分鐘時,隔離組已經完成,坐哂喺度。之後,我女嗰組亦完成坐低。跟著唔夠10秒,阿女就覺得有D唔妥,無理由一齊坐喺度等夠鐘吖,於是就叫自己組員起身,再試吓有冇其他方法。負責觀察的老師好欣賞,仲提隔離組唔好坐喺度。到剩下幾十秒,其中一個組員又想推倒重來,我女就叫佢唔好嘞,因為唔夠時間了。

crysta2l    發表於 19-7-4 09:55
crysta2l    發表於 19-7-4 09:43

到3rd in 時,副校用iPad 睇住五年班成績表。阿女先in,副校用英文問佢覺得2nd in 如何,學到什麼。然後話佢普通話成績好,唔考佢嘞,就用廣東話問佢考咗邊間,最想讀邊間。

跟著家長in 時,話阿女各方面都優秀,好多學校會想收,問我哋有冇嘢想問。我哋話一家人一致揀港同,問咗佢一兩條問題,傾吓偈咁就完成了。我覺得3rd in 主要係睇我哋是否了解&認同港同教學理念,同埋係咪有誠意讀。

haihaimom    發表於 19-6-28 22:24

多謝分享

回覆 oh_really 的帖子

巧心急嘛多謝分享

醒目開學勳章 王國長老

oh_really 發表於 19-6-26 16:46
學術方面除咗四科主科,都幾着重普通話成績,因為學校強調係普教中。 非學術方面,我覺得可以喺四、五年班 ...

睇到呢篇,已經覺得抵你地考到,睇得出係有心人,女女亦好識唸。六年班識咁strategic 去籌謀,好叻女

醒目開學勳章 王國長老

oh_really 發表於 19-6-26 18:54
2nd in 考團隊精神,我覺得呢part 好重要。我事前提阿女要專心聽指示,ensure成組都明白要做乜,如果想做le ...

無論考邊間都好,呢類學生都會好受歡迎:
有團隊精神、有商量識尊重人唔搶功、肯用腦筋解決問題精益求精、仲會照顧埋其他人
樓主教得好

今年也將會入讀港同,小朋友係第三輪third in先收到offer. 我覺得港同都幾看重體育,third in 係圍繞問課外活動。

oh_really    發表於 19-6-27 20:02

Charlotte_mom 發表於 19-6-27 13:42

無論考邊間都好,呢類學生都會好受歡迎:
多謝Charlotte_mom!叻人多的是,阿女長處係積極正面、有禮貌又受教,我非常非常感恩

回覆樓主:

我地third in 係圍繞我地既教育理念去問, 我覺得其實無指定既問題, 只係按小朋友或者家長既對答去傾下計。
其實, 最緊要係小朋友自己既努力, 爸爸媽媽只係係稍後既時間幫到少少手。
恭喜晒將會入讀港同既小朋友。

wsxfr 發表於 19-6-25 19:07
恭喜樓主阿女一定叻叻,我們全家都心儀港同,無奈見完三次沒下文,放榜之後會再去叩門
...
出咗扣門程序&要求了
https://www2.hkugac.edu.hk/en_us/notice/synopsis.html?#synopsis

聽聞今年收左好多音樂人

我聽聞今年收左好多陳守仁

我聽聞今年收左好多田徑人

想問一下港同現在是否收band 1 B多呢?
‹ 上一主題|下一主題