用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 高度敏感資優兒童特徵
go

高度敏感資優兒童特徵 [複製鏈接]

我小朋友剛剛3歲,記性好,邏輯感强,說話能力强有條理,傾談下她說腦子轉很多東西, 但我不確定她是否資優,但網上搜查得出他是高度敏感兒.,很易哭鬧. 太细不能做評估. 有家長有這方面經譣可以赐教?那裏可以做三歲評估定找心理學家?

高度敏感兒比人敏感的人都擁有這四個特徵,所以若不符合這四點,應該就不具有這裡所說的「比人敏感」特質。而這四個特徵如下:

D(深度處理: Depth of processing)
O(容易過度接受刺激: being easily Overstimulated)
E(情緒反應大、尤其是同理心很強: being both Emotionally reactive generally
and having high Empathy in particular)
S(能敏銳察覺細微刺激: being aware of Subtle Stimuli)

8    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

你有無睇過一本書,叫:孩子,你的敏感我都懂?

其實做唔做評估都無所謂,因為呢d敏感係無野幫到佢地,只能夠接受,同埋避免刺激

呢類敏感,的確常見於資優兒

zaba    發表於 20-5-25 14:35
adrio    發表於 19-10-2 08:49
恐龍家

小曳人 發表於 19-6-25 12:29

其實做唔做評估都無所謂,因為呢d敏感係無野幫到佢地,只 ...

有.我自己本身少時都是super sensitive. 及我已買及細閱,做埋書中check list所以更加確定她是Highly Sensitive child. 對. 真的要小刺激她.但有時他的無理倔强,哭鬧,敏感會令人無所適從及心煩. 但我見池很努力合作, 所以我想進一步知道她是否資優傾向,可怎去她, 不要被敏感度阻礙發展.3歲做是否不準? sorry, 我對資優test一點也不認識.望各位給予意見及資料

醒目開學勳章 貢獻勳章

SusanTam 發表於 19-6-25 16:46
有.我自己本身少時都是super sensitive. 及我已買及細閱,做埋書中check list所以更加確定他是Highly Sensit ...

其實有唔同age group 嘅評估,只不過只有WISC IV 有香港本地嘅參考值,結果會調整過,所以如果你做咗其他版本嘅評估,有好大機會就算係>130,响HK都唔算資優,如果你明白呢點的話,照做都得嘅
我仔3歲前後我都好想問人駛唔駛做評估,但最終,大家多數話唔駛做,因為無論結果係點,其實我自己都會一樣咁教 (一樣培養閱讀興趣,學習動機,等佢能夠自學,愛學習),我於是放低咗,到小一d脾氣越嚟越臭,硬頸,先做評估

恐龍家

小曳人 發表於 19-6-25 17:27
其實有唔同age group 嘅評估,只不過只有WISC IV 有香港本地嘅參考值,結果會調整過,所以如果你做咗其他 ...
請教可以左那裏做? 收費?

醒目開學勳章 貢獻勳章

SusanTam 發表於 19-6-25 17:44
請教可以左那裏做? 收費?
你可能要自己search  一下
一般要做WISC IV 比較多人討論,e.g. 中大,協康、小童群益會等
但如果要細d嘅,你就要自己做下功課喇
恐龍家

小曳人 發表於 19-6-25 17:51
你可能要自己search  一下
一般要做WISC IV 比較多人討論,e.g. 中大,協康、小童群益會等
但如果要細d嘅, ...
Understand. Thanks for your info.

我個女係E,佢會支持平權丶同性戀等,但因為我對呢啲議題亦抱有開放態度,所以平時冇乜大問題。

最近爸爸講咗一個笑話裏面包括有傻豬,佢嬲到一輪嘴用英文解釋豬係好聰明,唔好侮辱豬etc.  然後氣冲冲返房。

以後要更小心。

王家爸爸    發表於 20-1-17 08:37

Chole 發表於 19-8-30 21:03
我個女係E,佢會支持平權丶同性戀等,但因為我對呢啲議題亦抱有開放態度,所以平時冇乜大問題。

最近爸爸 ...

我明白, 這是他们强烈正義感,同理心特質. 我小時也是這样.会弄到自己精神緊張. 要很大個才調節到中立小小, 放鬆自己. 現在我小孩3歲多,会挑剔我很多细微字眼 : shouldn't say " 飲野", should say " 飲湯" ... 我用自身經驗去看待, 但她比我更嚴重, or 更聰明甘. 我EQ備受考驗, 而且我define唔到她是否專注力不足.是否sens 小孩傾向,你有否做IQ评估?

佢已經係大學生,小時候做過IQ Test 確認資優,不過學業上鍾意既就讀,唔喜歡就放棄,從不盡力。 知識廣博,不過係古靈精怪,例如有一日我地surprisingly 見到豹貓佢會講美國只能養第四代以後;今晚食飯時佢睇緊油畫復修....

社交上認識新朋友冇問題,深交非常挑剔,直情係d朋友父母向我投訴/微言,覺得佢一手推開友誼.可能因為 sensitive,對人要求高,非常難攪。

我投降好耐。

小曳人 發表於 19-6-25 12:29

其實做唔做評估都無所謂,因為呢d敏感係無野幫到佢地,只 ...

我睇咗一部份..
感覺好似有啲“對號入座”, 當然我都係迷惘個仔“發生緊咩事” 先睇。

Chole 發表於 19-9-2 20:56
佢已經係大學生,小時候做過IQ Test 確認資優,不過學業上鍾意既就讀,唔喜歡就放棄,從不盡力。 知識廣博 ...

我小朋友小一,跟你的小朋友(應該都係成年人了)好似!無論係知識學習,交朋友方便都好似!

Chole 發表於 19-8-30 21:03

最近爸爸 ...
需要同小朋友講,豬唔係負面既,我哋經常用慘慘豬、嬲嬲豬、叻叻豬、傻豬豬、乖乖豬去形容自己或者朋友面對既情況同感受。而傻豬豬有時係用嚟表達Sweet既感情,有愛慕之意,就好似有首歌叫《傻豬豬你愛我什麼》既歌詞咁。

Chole 發表於 19-9-2 20:56
佢已經係大學生,小時候做過IQ Test 確認資優,不過學業上鍾意既就讀,唔喜歡就放棄,從不盡力。 知識廣博 ...

我細囝都一樣,讀大專了,無做lQ test.
不過, 佢数學能力証明佢係资優.
外表從小至大都睇唔出,連成績都睇唔出.佢數學,基本上只做功課,不溫習.
到DSE只買過一本練習.
校內一般考全級四,五.怕前3名會公怖.
但係, 區內參加数學比賽, 係同級前一,二名左右.
(我住個區数學成績麻麻哋.叻嗰d,會跨區)

可惜, 至今仍未找到一個知心朋友, 好彩有個哥哥.
感情很好,

由於沒認識到知心朋友,所以比較寂寞.
而,跟同學相處, 佢覺得思想不同.

我成日同佢講.
伯牙子期.
世上有思想接近的人,
只是未遇上.

佢知道自己跟平常不一樣,反而,行事很低調.
唔想比人知佢特質.

始終年齢大了.
希望發揮特質.

stillgood20 發表於 20-1-27 09:37
我細囝都一樣,讀大專了,無做lQ test.
不過, 佢数學能力証明佢係资優.
外表從小至大都睇唔出,連成績都睇唔 ...
其實做家長既,一定知道自己小朋友邊方面得,邊方面唔得。至於做家長既,到底係發揮佢哋既長項,補救佢哋既弱項,定係唔理佢哋,就好睇家長既策略,而且唔同時間有唔同既策略。

王家爸爸 發表於 20-2-2 21:24
其實做家長既,一定知道自己小朋友邊方面得,邊方面唔得。至於做家長既,到底係發揮佢哋既長項,補救佢哋既 ...
謝謝!有時, 也問自己.比其他家長,少了很多培訓,

stillgood20 發表於 20-2-3 08:54
謝謝!有時, 也問自己.比其他家長,少了很多培訓,
我同你一樣,好少俾外部培訓,只係朗誦演講,而中文既朗誦仲係自己訓練。當年參加奧數亦都係零訓練,空槍上陣。我覺得訓練小朋友既最好方法係實際落手做,所以我覺得應該鼓勵小朋友係學校組織學會,一來可以為自己既興趣出力,令更多人有相同既興趣,二來可以學到好多實際既商業操作、人事管理、工作安排等。

王家爸爸 發表於 20-2-3 10:15
我同你一樣,好少俾外部培訓,只係朗誦演講,而中文既朗誦仲係自己訓練。當年參加奧數亦都係零訓練,空槍上 ...
领袖能力,也有天賦的.做好领袖,唔易.

stillgood20 發表於 20-2-3 12:23
领袖能力,也有天賦的.做好领袖,唔易.
我訓練過幾百個唔同公司既大小領袖,我既睇法係領導能力其實係有得訓練,當然有一定天賦成份,但係唔太高。有啲人天賦適合做大領袖,有啲人天賦適合做小領袖,個個人唔同。訓練大領袖,著重訓練佢哋既分析能力,同埋將一件大工作分拆成為好多小任務既能力;訓練小領袖,著重訓練佢哋小任務既執行能力。
‹ 上一主題|下一主題