用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 高度敏感資優兒童特徵
樓主: SusanTam
go

高度敏感資優兒童特徵

王家爸爸 發表於 20-2-4 11:30
我訓練過幾百個唔同公司既大小領袖,我既睇法係領導能力其實係有得訓練,當然有一定天賦成份,但係唔太高。 ...
是的,當然有得訓練,
可能,我表達錯了.
有些人有领袖天賦,吸引力.
事半功倍.

王家爸爸    發表於 20-2-5 09:15

回覆樓主:

我估我的小朋友都係高敏感兒童。她今年四歲,一喜歡一樣嘢會重覆重覆咁做,例如寫字,計數,玩泥膠。
最近她喜歡看書,一本書可一日看十幾次,一看就個幾小時,但問題係她一定要有人同她一起看,一定要人不停講比她聽,有時自己都講到累。

小曳人 發表於 19-6-25 12:29
你有無睇過一本書,叫:孩子,你的敏感我都懂?

其實做唔做評估都無所謂,因為呢d敏感係無野幫到佢地,只 ...

-

marrowcherry 發表於 20-2-7 08:15
我估我的小朋友都係高敏感兒童。她今年四歲,一喜歡一樣嘢會重覆重覆咁做,例如寫字,計數,玩泥膠。
最近 ...
從你講既野,你小朋友未必係高敏感兒童。小朋友喜歡做同一樣嘢,會重覆重覆咁做,未必係壞事。如果你留意成功既人,佢哋都係重覆重覆咁做同一樣野,直至成功。反而坐這山,望那山既終於多數係一事無成。
喜歡睇書,大部分小朋友係水過鴨背咁睇書,所以睇完成套ORT,英文無進步。反而你小朋友習慣專心睇好一本書,睇佢十幾次,每次學多啲啲,效果會更好。
同四、五歲小朋友睇書係累啲,但是係值得既。你可以考慮慢慢改成一人讀一段,從訓練佢聽同睇既才能,慢慢轉換成訓練佢講既能力。

回覆樓主:

我小朋友都應該係,特別2歲幾已經多愁善感,好驚我地死。我地個時冇做assessment ,但3歲時因影響到生活,好驚搭MTR,因怕個閘。好驚行露台底,怕有野跌落黎等等,轉介左睇政府心理醫生,就話佢好成熟,轉數快,所以將憂慮放大,同諗左好多可能性,做左幾個月play therapy 好d同埋如果佢想學野,叫我地俾多d機會佢學野,等佢擴大comfort zone 同拎多d‘安全’經驗。不過到現在小六,都有時會好少事就情緒好大起伏。

02413124 發表於 20-5-22 10:32
我小朋友都應該係,特別2歲幾已經多愁善感,好驚我地死。我地個時冇做assessment ,但3歲時因影響到生活, ...

你好
我小朋友情況一樣...對身邊好多野都好驚...
一歲半左右佢好驚獅子老虎,係故事書出現都唔睇本書
搭MTR 一樣驚...佢係見到電視有卡通人物好驚... (我地一向無俾電視、電話佢睇)

依家2歲半慢慢...佢搭MTR前會自行安慰自己:搭地鐵唔駛驚嫁
好似幫自己壯膽咁

我地都排緊見心理治療師, 但要等15個月左右...
想請教有咩方法, 可以幫到依類小朋友?

疫情緩和左, 我會開始帶佢出多d街~ 接觸多d人同事~

另外. 佢分離焦慮好勁...我唔知佢N班開學點算....

nicolekwok1214 發表於 20-9-8 16:47
你好
我小朋友情況一樣...對身邊好多野都好驚...
一歲半左右佢好驚獅子老虎,係故事書出現都唔睇本書

幫佢拎多d成功經驗,同幫佢建立自信
N班時都斷斷續續喊左好耐