用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 高度敏感資優兒童特徵
發新帖回覆
go

高度敏感資優兒童特徵

我小朋友剛剛3歲,記性好,邏輯感强,說話能力强有條理,傾談下她說腦子轉很多東西, 但我不確定她是否資優,但網上搜查得出他是高度敏感兒.,很易哭鬧. 太细不能做評估. 有家長有這方面經譣可以赐教?那裏可以做三歲評估定找心理學家?

高度敏感兒比人敏感的人都擁有這四個特徵,所以若不符合這四點,應該就不具有這裡所說的「比人敏感」特質。而這四個特徵如下:

D(深度處理: Depth of processing)
O(容易過度接受刺激: being easily Overstimulated)
E(情緒反應大、尤其是同理心很強: being both Emotionally reactive generally
and having high Empathy in particular)
S(能敏銳察覺細微刺激: being aware of Subtle Stimuli)

醒目開學勳章 貢獻勳章

你有無睇過一本書,叫:孩子,你的敏感我都懂?

其實做唔做評估都無所謂,因為呢d敏感係無野幫到佢地,只能夠接受,同埋避免刺激

呢類敏感,的確常見於資優兒

adrio    發表於 19-10-2 08:49
恐龍家

小曳人 發表於 19-6-25 12:29

其實做唔做評估都無所謂,因為呢d敏感係無野幫到佢地,只 ...

有.我自己本身少時都是super sensitive. 及我已買及細閱,做埋書中check list所以更加確定她是Highly Sensitive child. 對. 真的要小刺激她.但有時他的無理倔强,哭鬧,敏感會令人無所適從及心煩. 但我見池很努力合作, 所以我想進一步知道她是否資優傾向,可怎去她, 不要被敏感度阻礙發展.3歲做是否不準? sorry, 我對資優test一點也不認識.望各位給予意見及資料

醒目開學勳章 貢獻勳章

SusanTam 發表於 19-6-25 16:46
有.我自己本身少時都是super sensitive. 及我已買及細閱,做埋書中check list所以更加確定他是Highly Sensit ...

其實有唔同age group 嘅評估,只不過只有WISC IV 有香港本地嘅參考值,結果會調整過,所以如果你做咗其他版本嘅評估,有好大機會就算係>130,响HK都唔算資優,如果你明白呢點的話,照做都得嘅
我仔3歲前後我都好想問人駛唔駛做評估,但最終,大家多數話唔駛做,因為無論結果係點,其實我自己都會一樣咁教 (一樣培養閱讀興趣,學習動機,等佢能夠自學,愛學習),我於是放低咗,到小一d脾氣越嚟越臭,硬頸,先做評估

恐龍家

小曳人 發表於 19-6-25 17:27
其實有唔同age group 嘅評估,只不過只有WISC IV 有香港本地嘅參考值,結果會調整過,所以如果你做咗其他 ...
請教可以左那裏做? 收費?

醒目開學勳章 貢獻勳章

SusanTam 發表於 19-6-25 17:44
請教可以左那裏做? 收費?
你可能要自己search  一下
一般要做WISC IV 比較多人討論,e.g. 中大,協康、小童群益會等
但如果要細d嘅,你就要自己做下功課喇
恐龍家

小曳人 發表於 19-6-25 17:51
你可能要自己search  一下
一般要做WISC IV 比較多人討論,e.g. 中大,協康、小童群益會等
但如果要細d嘅, ...
Understand. Thanks for your info.

我個女係E,佢會支持平權丶同性戀等,但因為我對呢啲議題亦抱有開放態度,所以平時冇乜大問題。

最近爸爸講咗一個笑話裏面包括有傻豬,佢嬲到一輪嘴用英文解釋豬係好聰明,唔好侮辱豬etc.  然後氣冲冲返房。

以後要更小心。

Chole 發表於 19-8-30 21:03
我個女係E,佢會支持平權丶同性戀等,但因為我對呢啲議題亦抱有開放態度,所以平時冇乜大問題。

最近爸爸 ...

我明白, 這是他们强烈正義感,同理心特質. 我小時也是這样.会弄到自己精神緊張. 要很大個才調節到中立小小, 放鬆自己. 現在我小孩3歲多,会挑剔我很多细微字眼 : shouldn't say " 飲野", should say " 飲湯" ... 我用自身經驗去看待, 但她比我更嚴重, or 更聰明甘. 我EQ備受考驗, 而且我define唔到她是否專注力不足.是否sens 小孩傾向,你有否做IQ评估?

佢已經係大學生,小時候做過IQ Test 確認資優,不過學業上鍾意既就讀,唔喜歡就放棄,從不盡力。 知識廣博,不過係古靈精怪,例如有一日我地surprisingly 見到豹貓佢會講美國只能養第四代以後;今晚食飯時佢睇緊油畫復修....

社交上認識新朋友冇問題,深交非常挑剔,直情係d朋友父母向我投訴/微言,覺得佢一手推開友誼.可能因為 sensitive,對人要求高,非常難攪。

我投降好耐。

回覆 Chole 的帖子

通常他們自己學習能力好高但受過多方社交訓練會多一些自己認識及體諒爸媽

小曳人 發表於 19-6-25 12:29

其實做唔做評估都無所謂,因為呢d敏感係無野幫到佢地,只 ...

我睇咗一部份..
感覺好似有啲“對號入座”, 當然我都係迷惘個仔“發生緊咩事” 先睇。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊