用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一後變洩氣氣球定戰鬥格?
go

呈一後變洩氣氣球定戰鬥格? [複製鏈接]

呈一落幕了,等年結派彩,呢段時間小朋友都放鬆了。最怕鬆得如過期丈筋彈唔番。

又有幾多個小朋友狀態依然勇,決不鬆懈呢?有無家長要小朋友keep住每日做練習呢?

0    0    0    0

PINKAVA 發表於 19-6-25 09:06
呈一落幕了,等年結派彩,呢段時間小朋友都放鬆了。最怕鬆得如過期丈筋彈唔番。

又有幾多個小朋友狀態依然 ...
用平常心,無需要用極端態度。

鬆幾日好嘞,要重新train up, “最怕學霸放暑假”  如果唔想落後,暑假要安排好。

b3410 發表於 19-6-25 09:15
鬆幾日好嘞,要重新train up, “最怕學霸放暑假”  如果唔想落後,暑假要安排好。 ...
考完呈一, 之後跟左學校去英國遊學交流10日, 仲未返.....不過我已經預備定D補充比佢返黎每日做D.....TARGET係暑假完成兩本中文補充. 7月中都開始上面試班同小六預習班啦, 希望呈二再下一城

b3410    發表於 19-6-25 09:30

其實考完都要鬆下.  但半日上課後我都開始收返緊, 到暑假會補返習, 做返D以前唔熟既野, 同埋預備下小六課程

Relax 到7月中再練習

無可否認一過咗 派卷見到分數火遮眼時間, 之後大人細路都會鬆懈。

我個P4“中閱三考”嚇死人, 我覺得應該set啲唔好太難完成嘅目標。 宜家每日同阿妹嘅練習口號係“ 8分半鐘”。
聽落時間短,阿妹唔會抗拒,每日快手做完。

“8分半鐘”=一個閱讀理解。
同埋繼續沒收電話同平板。

回覆樓主:

我仔係放冇事發生過一樣……

哗……每日做練习会死得快d....从來都未試过每曰做練习。

有啲小朋友好似我仔咁係唔適宜過份操練。岩岩呈一考佢最弱嘅數學科,我好緊張考試前幾日同佢操數,佢都算合作肯操,但操到考試前兩日發覺佢愈做愈差,個腦好似實咗咁。於是最後一日改為帶佢落街跑步行街同食餐好,只係同佢重溫少少弱項就算。最後佢科數考到9x (之前係通常7x)。所以暑假除咗溫習計畫,玩樂放鬆嘅節目都好重要,要俾佢個腦充下電。

Yanamami 發表於 19-6-25 18:28

嘩!睇完大家D plan,我發覺我地好hea

Missingyou0623 發表於 19-6-25 22:28
有啲小朋友好似我仔咁係唔適宜過份操練。岩岩呈一考佢最弱嘅數學科,我好緊張考試前幾日同佢操數,佢都算 ...

暑假我仍然與以往一樣主要系旅行,運動,暑期活動,和樂器考試/比賽

今年同樣會學一種新運動,keep住游水打波跑步,另外自己同佢打羽毛球乒乓球,總之每日要有運動至少1個鐘,操好身體。

學術方面就keep住睇書,和做閱讀理解練習。已經辛苦了一年,7個星期暑假,真係於心不忍日日做練習或補習。我想佢放鬆下,九月開學才有精力應付呈2。

Yanamami 發表於 19-6-25 18:28

我孩子都從未試過每日做練習,練習只是考試評估前做下。我真心佩服每日做完功課再做練習的小朋友和家長。

LeeCC 發表於 19-6-26 06:52
我孩子都從未試過每日做練習,練習只是考試評估前做下。我真心佩服每日做完功課再做練習的小朋友和家長。 ...

我會响書店打針,記下較深嘅數題,間中俾下小孩子做下挑戰下。
‹ 上一主題|下一主題