用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將天 VS 田家炳
go

將天 VS 田家炳 [複製鏈接]

如果放將天,讀田家炳, 大家點睇?

先謝謝俾意見....
   2    0    0    0

Dragonbb2013 發表於 19-6-24 23:01
將天和田家炳, 大家會點揀?

先謝謝俾意見....

個人覺得將天比較專注學術獲派Band 1中學的機會較高,小朋友就讀時的壓力亦比較大. 將天老師亦比較嚴肅, 對學生禮貌及品行要求也相當高.

田小也重學術, 但課外活動比較多元化, 小朋友比較容易適應及讀得比較開心一些.
但因比較活動教學,學生和老師打成一片, 固此學生的禮貌或比較遜於將天.

以上純粹個人感覺,如有錯漏,請幫忙指出..

將天吧,朋友孩子讀都感覺孩子讀的很喜歡,成績校風都不錯

回覆樓主:

push

睇下你想要咩,假如以成績計,當然選將天, 未聽過咁奇怪有將天唔要㨂田家炳?將軍澳小學睇升中自行派到區外B1就知係咩級數,將天年年都有人入皇仁,區外B1十隻手指都唔夠數, 田家炳去年區外B1官津只有一間,可想而知兩間學校差幾遠!

回覆樓主:

將天會唔會讀得很吃力?

Dragonbb2013 發表於 19-7-6 00:01
將天會唔會讀得很吃力?

呢個世界有努力先有回報,你希望細佬努力d可以入一間好中學,或是輕鬆愉快咁過六年然後入一間二三流中學,說實話,將天是區內公認一線小學,而以田升中成績,只能算二線尾三線小學,既然有機會,點解唔試下先,同樣是津校,同樣是抽入去,一樣材料六年後可以教出咁好成績,人家教學方法必然有其可取之處,若然小朋友真係天資有限跟唔上,可以到時再轉校,以將天牌面,要轉校唔係難事!

小黃豆B 發表於 19-7-7 12:16
呢個世界有努力先有回報,你希望細佬努力d可以入一間好中學,或是輕鬆愉快咁過六年然後入一間二三流中學,說 ...

請問知唔知田小升band one and band two各佔多少%

回覆 Dragonbb2013 的帖子

大人世界無免費午餐,小朋友亦如此!
要有好成績,係要小朋友努力,家長協肋下爭取反黎!
樓主要問問自己要小朋友成為一個點樣既小朋友,將來想點!

其實將天都不算谷, 現在兩測兩考, 又沒有小測, 亦已經有活動教學!老師大部份都好有愛心!

返而這幾年田小學生會去將天插班, 都是為了升中!亦有學生話將天舒服過田小, 因為田小要常要小測同評估!

主要想下升中!

如果重視成績 (學業上增值能力) 就一定係揀將天, 唔使VS。一間小學能夠keep住高%升Band 1中學一定有原因 (仲要有跨區能力)。

一間小學冇跨區升中o既學生, 又冇公告升讀各中學人數, 咁一定係有d野唔想俾人知。

如小朋友能力一般的更要讀間派位好D嘅小學, 升中著數D.

tantanmama 發表於 19-7-24 10:40
如小朋友能力一般的更要讀間派位好D嘅小學, 升中著數D.

正是, 派位好o既強校, 有過半數升Band 1中學, o係學校名次考中間前少少都穩入Band 1, 家長反而冇咁大壓力。

chuchu2014 發表於 19-7-22 21:44
請問知唔知田小升band one and band two各佔多少%

田家炳網頁只有部分升中校名無人數
2019年名單上31間有10間B1

2019年度小六升中派位結果
https://www.yottkpps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=19&pageId=322&nnnid=22

B1 10
B2A-1C 2
B2/NR 19
總數: 31間

主要區內中學
基督教宣道會宣基中學 (B1)
迦密主恩中學 (B1)
景嶺書院 (B1)
將軍澳官立中學 (B2A-1C)
仁濟醫院王華湘中學
東華三院呂潤財紀念中學
港澳信義會慕德中學
保良局甲子年何玉清中學
順德聯誼總會鄭裕彤中學
新界西貢坑口區鄭植之中學
博愛醫院八十週年鄧英喜中學
馬錦明慈善基金馬陳端喜紀念中學
西貢崇真天主教學校(中學部)
優才書院 (B1)
匯知中學
將軍澳香島中學

主要區外中學
香港中國婦女會中學 (B1)
筲箕灣官立中學 (B1)
聖馬可中學 (B1)
華英中學 (B1)
仁愛堂田家炳中學 (B1)
東華三院辛亥年總理中學
何文田官立中學 (B2)
靈糧堂怡文中學
福建中學 (B1)
賽馬會體藝中學 (B2A-1C)
新亞中學
林大輝中學
天主教南華中學
樂道中學
中華基督教會扶輪中學

* Banding據hkpapa名單
‹ 上一主題|下一主題