用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 扣門後群症, 尋同行jm
樓主: Kittymoon
go

扣門後群症, 尋同行jm  

依2日等下啦, 琴日CALL OFFER 問你要唔要, 最遲28/6 要去決定同註冊, 一個人一個位, 點都會放位既, 如果2ND IN 無CALL 你, 可能第一輪叩門唔夠位, 落左2ND IN WAITING LIST, 有人放棄學位會再CALL 加油!!

我個區音樂椅轉緊, 有D同學仔都係一日內收幾個OFFER, 問佢讀唔讀,  有D叩到另一間, 註冊哂又收到最鍾意個間CALL WAITING, 又要走, 來來回回, 個學位又會比另一個小朋友, D學校都要D家長快覆實, 比位其他人, 所以唔好放棄!

塔塔 發表於 19-6-27 11:50
我本身好少係ek留言...
終於忍唔住...見好多人都有offer..今日已經開始註冊,我都仲係未有offer
直私考過.. ...

好明白你心情,我尋日知道同行家長都收到offer後,都忍唔住爆喊左,請問你係第幾校網?

終於忍唔住...見好多人都有offer..今日已經開始註冊,我都仲係未有offer
直私考過.. ...

我同你情況一樣,心儀學校尋日call左好多,係度見到唔少人vs仲未揀定,我都好灰,我一定會即時決定要offer既就冇offer

米女 發表於 19-6-27 12:11
好明白你心情,我尋日知道同行家長都收到offer後,都忍唔住爆喊左,請問你係第幾校網?

...

91網
我就快癲喇

arhimma 發表於 19-6-27 12:03
依2日等下啦, 琴日CALL OFFER 問你要唔要, 最遲28/6 要去決定同註冊, 一個人一個位, 點都會放位既, 如果2ND ...

x2 第一 round offer 嘅 deadline 應該都係今明兩日。下星期又會有位放出黎

johnnyjohnny 發表於 19-6-27 12:26
x2 第一 round offer 嘅 deadline 應該都係今明兩日。下星期又會有位放出黎

希望家長儘快放 , 音樂椅轉黎我地度

直私考過.. ...
如果有需要,就要發洩一下情緒,然後比自己一個緩衝。
不要太過抑壓啊!
試想下,呢一個只係一個「過程」,而唔係一個「結局」。
前面仲有路丶仲有好多通往快樂之門,等住我哋去打開。
一齊互相打氣!

直私考過.. ...

不要這樣。唉

直私考過.. ...

其實我一心諗住係屋企附近學校讀書
點知自行唔得,抽奬又唔得(去到好遠),叩門本來有實力(小朋友已經識得睇書、普通話成績不只係卓越仲要係最優異高級、仲要喺係大型公開比賽攞咗榮譽⋯ ), 但係因為各種原因失敗左叩門⋯

喺Facebook見到,有好多新香港人,佢哋竟然可以手額幾個叩門Offer(仲要係我想入嘅屋企附近學校),我果下真係好心痛、自己每年交咁多稅,想安安定定俾兩個小朋友一齊讀書都咁困難⋯ 我又唔係對社會冇貢獻,又唔係冇實力,點解會咁

依家大嗰個入私,細嗰個又要再玩多一次呢個遊戲⋯

香港教育制度真係好失敗!

‘ 識人好過識字 ‘, 身邊至少幾個朋友可以成功叩入,都係因為有識人............

回覆 melomame 的帖子

你唔好氣餒啦, 唔關新香港人事, 人地能手握幾個OFFER, 都係人地小朋友有本事!
唔好抱怨咁多, 機會黎緊, 真係好心儀又未有聲氣就寫多D求位信比D誠意, 如果2ND IN 第一ROUND無CALL到你, 可能在2ND IN 既WAITING LIST 呢~~

家長更加要多多正能量!!! 加油啦!!!!

kira09 發表於 19-6-27 16:25
‘ 識人好過識字 ‘, 身邊至少幾個朋友可以成功叩入,都係因為有識人............
...

相信都係好少一部分,我小朋友靠自己過三關叩到一間區hit,我感動到喊,k2k3聽佐二年開放日,終於得佐,我一定會同一日注冊加放位,等音樂椅轉我自己間都好多人等緊。

arhimma 發表於 19-6-27 16:32

你唔好氣餒啦, 唔關新香港人事, 人地能手握幾個OFFER, 都係人地小朋友有本事!

佢寄咗信來話無位
然後Facebook就勁多喺度xx vs xx

而家咪唯有讀私,都唔錯我都好滿意⋯ 但係個細的要玩多一次囉

前年大女考小一,當年出生率高,加上我知佢面試表現一般,一間學校都無second in,嗰時都好灰,成日靜雞雞喊,唯有認命去現在的學校讀,雖然會有少少擔心佢日後成績唔好影響升學,但係見佢呢兩年讀書好開心,老師好多活動都找佢做代表,令佢好有自信,又好似好好。
今年到細囡,我為佢選了不一樣的小學,心情一樣矛盾,好擔心自己選錯,不過點都好,每個小朋友都是獨立的個體,家長只好按自己的想法,為孩子們去安排。
今年出生率較低,應該有更多機會,大家唔好太擔心,加油呀!

gsummer    發表於 19-6-28 00:43

arhimma 發表於 19-6-27 16:32

係人地小朋友有本事—> 如果呢個真係咁我真係心服口服! 最慘係我有線人喺叩門學校裏邊,佢話我小朋友係面試最高分嗰兩個,但係唔收嘅原因係同啲學校嘅關係有關⋯(詳情不便透露),呢個先至係我覺得最傷心嘅地方!!

打左去學校到問,小朋友waiting list 排很後,估機會不育,我已經調整好自己心理,接受讀私小了,亦不會再有期望.

melomame 發表於 19-6-28 05:43
係人地小朋友有本事—> 如果呢個真係咁我真係心服口服! 最慘係我有線人喺叩門學校裏邊,佢話我小朋友係面 ...
如果咁,等有其他小朋友放位,學校有多個學位,應該就會call 你

beautytiny 發表於 19-6-28 05:55
打左去學校到問,小朋友waiting list 排很後,估機會不育,我已經調整好自己心理,接受讀私小了,亦不會再 ...

你都仲係waiting list 度,但係我真係不作考慮(已經收到拒絕信),有時呢啲真係命運,係呢個遊戲度有能力未必能夠叩到自己想要嘅。我反而而家覺得私直才公平,起碼人哋大部份唔係靠關係及唔使嗰啲排位111, 學校同你選擇111 學校之間嘅關係亦都會影響到最後嘅結果⋯ 所以如果入到一間好嘅私,六年後再出嚟,可能個世界已經唔同晒。

六年後,江湖再戰

melomame 發表於 19-6-27 16:00
其實我一心諗住係屋企附近學校讀書
點知自行唔得,抽奬又唔得(去到好遠),叩門本來有實力(小朋友已經識 ...

係,所有都是為新移民!我哋年年交稅,連最基本都。。。沙田91網,今年2大屋邨俾「窮人」新香港人?!點搞呀!!!