用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 甚麼時候是放位高峰期?甚麼時候一切會塵埃落定? ...
go

甚麼時候是放位高峰期?甚麼時候一切會塵埃落定?

音樂倚雖然在轉,但甚麼時候是放位高峰期?甚麼時候一切會塵埃落定?想請教有經驗家長。

醒目開學勳章 貢獻勳章

要塵埃落定,好睇家長心態,同音樂椅點轉無關

去到9月頭都仲有學校call,你仲轉唔轉?值唔值得轉? 每個人答案都唔同

恐龍家

美美羊 發表於 19-6-24 11:32
音樂倚雖然在轉,但甚麼時候是放位高峰期?甚麼時候一切會塵埃落定?想請教有經驗家長。
...
你之前一直都不太認同傳統學制, 咁又何必咁關心傳統學制學校既音樂椅呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-24 11:50
你之前一直都不太認同傳統學制, 咁又何必咁關心傳統學制學校既音樂椅呢?
...

佢都可能等緊私校?

...
高峰期應該過左。
至於塵埃落定,開學過左一個月才算係。

...

其實兩個高峰期應該都過著,第一個小高峰係交留位費放著一批,第二係學校註冊后,約6月初,可能總有一個小高峰就係8月底,那些扣住幾個位個到了不得不放位的時候了,樓主慢慢等,有waiting都有機會,可以寫下信俾學校知,你們還在等位。祝好運!

好多直私1/8開始收學費,尼個月尾開始要交票,都仲有人放位,有官津仲未放叩門名單,下一個小陽春係七月頭。

謝謝,喺,睇下D waiting係咪可以close file。

小曳人 發表於 19-6-24 11:49
要塵埃落定,好睇家長心態,同音樂椅點轉無關

去到9月頭都仲有學校call,你仲轉唔轉?值唔值得轉? 每個人 ...

其實學校有時會唔Call人,小朋友小一果班有人9月頭走,學校選擇由佢留空。

pekovian 發表於 19-6-24 13:58
好多直私1/8開始收學費,尼個月尾開始要交票,都仲有人放位,有官津仲未放叩門名單,下一個小陽春係七月頭 ...

津校好多,26/6叩門注冊,應該26號音樂椅轉動

十分鐘 發表於 19-6-24 20:12
津校好多,26/6叩門注冊,應該26號音樂椅轉動

政府定26/6 叩門注冊?期待~

十分鐘 發表於 19-6-24 20:11
其實學校有時會唔Call人,小朋友小一果班有人9月頭走,學校選擇由佢留空。
...

留個位插班用

回覆樓主:

今年我聽係7/2統一註冊,當然會有學校預早通知