用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Sixth Form 留學兩年,你問我答
樓主: anitelab
go

英國Sixth Form 留學兩年,你問我答  

PG = predicting grade

去緊旅行,淨低既問題會繼續答
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

ruudi82 發表於 19-6-27 17:37
請問PG 係咩黎? 有咩多D資料? 因為你比SHORT-FORM 我GOOGLE 唔到..謝謝
還有以下3條可否都抽空答答.....實 ...
我仔都係中4 過去讀L6, 完全沒問題,不過就會比當地學生細一年,sixth form 好像要足16歲的。你可以叫阿仔上網睇睇想修科目的課程範圍和內容再決定。

ruudi82    發表於 19-6-27 19:05

jj100c 發表於 19-6-27 18:34
PG = predicting grade
請問個predicting grade 係邊個比? 基於D咩去predict?
係現在讀緊學校的老師, 基於校內成績出??

佢地點relate 到, 讀TOP 10英國高中...A同學拎90分, 同讀第200位高中, B同學拎90分....唔會拎同一個predict grade 啩? 定英國校內考試都全部一樣??

SORRY, 我真係完全唔清楚....怕問左D白痴問題.....

Anniemun 發表於 19-6-27 18:46
我仔都係中4 過去讀L6, 完全沒問題,不過就會比當地學生細一年,sixth form 好像要足16歲的。你可以叫阿仔 ...
點解會細一年?

cow 發表於 19-6-27 19:22
點解會細一年?
學生讀完 YR 11 一般已 16歲了。

ruudi82 發表於 19-6-27 19:04
請問個predicting grade 係邊個比? 基於D咩去predict?

PG係老師按校內成績預測分數

Anniemun 發表於 19-6-27 19:41
學生讀完 YR 11 一般已 16歲了。

UK讀yr 12 - 16歲起
HK讀S5 - 15歲8個月起

cow 發表於 19-6-27 20:37
UK讀yr 12 - 16歲起
HK讀S5 - 15歲8個月起
https://www.britishunited.net/uk-education-system/兩地教育制度比較/

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

ruudi82 發表於 19-6-27 19:04
Predict grade  一般係由head of academic, head of department and subject teacher 根據internal Exam拉curve同埋歷屆成績再做調整。但係由於冇監管,學校講咩都得。做好predict grade就多啲機會有好offer,學校條數就做得越好睇。所以學校一般都會想做靚條數。長遠就好難講。
由於轉制時間唔長,大學都仲係適應期當中,長遠predict grade點開,大學點睇都會有唔小變數。
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

簽名被屏蔽

GAP YEAR 問題,

YEAR 10讀起, 夠5年先可以拎LOCAL FEE讀, 如果考完AL 想GAP YEAR 1年, 最好係

2. 係Y13 時報UCAS 時講明遲一年入讀 or 定考完AL 先報下一年的UCAS會 or 等拎左OFFER先同大學講想GAP YEAR 1年? 邊個方法會好D??

3. 會唔會Y13 時報UCAS 時講明遲一年入讀---> D大學見到咁就唔收? 網上話醫科可能見到GAP YEAR 就冇INTERVIEW

Gap year 喺中港學生黎講係好小見,自己個boarding house冇人咁做,去過朋友畢業禮(每個人既大學firm choice都會讀出黎)都冇聽過有外地人take gap year,所以好難答你呢類問題。

但係有兩個point可以講講。

LOCAL FEE會對application做成負面影響。
部分大學不接受已有成績做application.

details唔方便講,唔想打爛外面consultant飯碗,自己消化吓。 (按:英國冇人叫predict grade做PG,我都係上呢到先第一次見)
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

關於過去讀書既時間,搵翻條好片俾大家睇
https://m.youtube.com/watch?v=4IRe9svmjsc
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

已於上一頁更新有關IELTS既心得,請自行參閱。
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

關於補習
之前係另帖分享過補習資訊比大家PM,但係希望大家唔好再問點解係呢個價,邊個老師好唔好。我可以做既只係擺低個contact。同叉燒飯一樣,一碗叉燒飯20蚊又得,120蚊都得,標得呢個價人地自然有自己既理由。你唔試過又唔會知道知唔知。補習好講人同人之間既配合。我覺得好唔代表個個都會覺得好,有人會覺得物超所值,有人覺得搵笨,呢啲問題答大家唔到。
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

要答既應該答曬,如果漏左麻煩打多次
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

anitelab 發表於 19-6-28 00:02
GAP YEAR 問題,

YEAR 10讀起, 夠5年先可以拎LOCAL FEE讀, 如果考完AL 想GAP YEAR 1年, 最好係

details唔方便講,唔想打爛外面consultant飯碗,自己消化吓。 (按:英國冇人叫predict grade做PG,我都係上呢到先第一次見)

呢兩單可唔可以講多少少?英國本地學生反而對申請英國大學有負面影響?唔係應該多D位咩?至少醫科生應該海外學位唔多過10%....定係你講呢單news?
https://www.studyinternational.com/news/controversy-over-scottish-students-rejection-from-top-universities/

部分大學不接受已有成績做application-->其實有AL成積唔係好過PG咩?拎左AL 成積再報大學都唔得? 例如我AAA,入唔到想入個系,唔可以唔讀,下年用同樣成積再報過咩?

ruudi82 發表於 19-6-28 01:29

之前提過關於報大學唔係好想講咁多,所以唔會再深入講。

但係可以問你一個問題。你交幾錢學費,英國人交幾錢學費?
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246