用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Sixth Form 留學兩年,你問我答
樓主: anitelab
go

英國Sixth Form 留學兩年,你問我答   [複製鏈接]

anitelab 發表於 19-6-26 17:05
GCE都唔係每間學校會提供咁多科,讀數對人生係冇用,但係對讀大學好重要,有香港既professor曾經就插過香港 ...
基本calculus gcse 已考

anitelab 發表於 19-6-26 17:05
GCE都唔係每間學校會提供咁多科,讀數對人生係冇用,但係對讀大學好重要,有香港既professor曾經就插過香港 ...
贊同,fm 讀得掂,其實好反映到學生個人能力。

回覆 anitelab 的帖子

謝謝你們回覆

angelaclaire 發表於 19-6-26 16:58

請問 GCE A level Maths 總數考多少份卷?
Edexcel maths A level 應該考9MA0,即pure 1, pure 2 + statistics & mechanic(合共三分paper)

回覆 jj100c 的帖子

多謝提供資料

即是 2020 GCE A level Maths 和 2019 有不同考法?多謝提示

樓主真的好乖仔,肯用咁多時間解答問題,又沒有私心,真的值得一讚。

kittttty    發表於 19-6-27 18:57

samsam123321 發表於 19-6-26 18:22
基本calculus gcse 已考

我話本地HKDSE嗰啲。讀埋曬啲side angle side,問埋曬啲奇怪tricky野真係為考而考,calculus,rate of change嗰啲如果你讀普通core係唔會教,講知識深度某程度衰過gcse。

angelaclaire 發表於 19-6-26 19:15

即是 2020 GCE A level Maths 和 2019 有不同考法?多謝提示

唔係,由過去幾年開始做過渡,今年基本上英國GCE已經全數開始轉新制。IAL唔清楚。所以2019同2020個考法應該係一樣。但係難度分別可以好大。例如今年第二屆OCR Mechanics卷就難咗好多,啲英國學生一出考場有人喊埋出黎(真係好難,不過我喊唔出⋯⋯)
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

iloveyoga 發表於 19-6-26 21:39

樓主真的好乖仔,肯用咁多時間解答問題,又沒有私心,真的值得一讚。 ...

積下陰德希望八月唔使miss offer,哈哈哈哈

kittttty    發表於 19-6-27 18:58
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

ruudi82 發表於 19-6-26 14:46
1. 請問而家冇左AS, 大學出CO 係BASE ON 校內成績?
2. 如果GCSE考得好, 係咪會有幫助拎低D CO?

手機好難答你,一陣有時間會試吓仔細答

1,大學開CO係有好多因素,AS係其中一個,而PG就係新制AS代替品,當然仲有啲人會去考AS

2, GCSE 考得好同降低condition係冇咩關係,想收你而降低condition通常都係interview做得好,有讀EPQ,後者比較差既學校/地區出身(每間大學做法同考慮名單都唔同)

3, 考IGCSE對報大學既重要性—簡單答就係有好過冇,但係冇都唔使死。冇考IGCSE攞oxbridge offer既大有人在。我自己淨係考左兩科,結果都冇俾大學reject。

anitelab 發表於 19-6-26 22:35

多謝晒,我想問多兩條,其實作為過來人,你覺得幾多歲去英國讀書最好?

同埋讀SIXTH FORM,D英國同學係咪唔會太歧視你?

ruudi82 發表於 19-6-26 22:38
多謝晒,我想問多兩條,其實作為過來人,你覺得幾多歲去英國讀書最好?

同埋讀SIXTH FORM,D英國同學係咪 ...

過去讀書既最好時間
因人而異,但係我覺得自己過去既時間啱啱好,唔使考GCSE,但係每個人性格,同埋家長期望都唔同,一陣我再補充啲。我會覺得GCE係一個跳板比我去更好既大學,多過為咗接觸外國文化。

有啲人中二過去,讀到sixth form既時候英文水平真係會仲高過中文,專心讀書,但係有啲人自甘墮落,冇家長管搞到紀律同成績退步都有。所以係case by case
歧視
簡單答就係NO。我間學校編班既時候應該有考慮過呢個問題,並且避免呢啲事情發生。畢竟歧視問題如果發大黎講間學校都會好麻煩。但係好少會聽到ching chan chong呢啲歧視野。如果有既話直接同老師講,個鬼仔會好大獲。但係呢方面未必間間做得咁好 。如果住host family就更加難講,有朋友曾經有過好差既體驗,有機會再講。

samsam123321 發表於 19-6-26 09:40
Phy chem bio 在現實生活还叫做有點用處,fm裹面的東西將來只有做補習老師有用 ...
有保留,不過beyond英國讀書既野我就唔答太多。讀書其實更加似係訓練/展現人既思維,用一個劃一準則去比人競爭多過應用。講實用分分鐘BTEC仲實用啲,但係冇人會讀因為冇好大學會收。
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

回覆 cow 的帖子

/如果連phy chem 都頂唔順,又真係幾弱下

我不會說這樣的話

睇你點定義頂唔頂得順啦,如果考三個D又真係幾唔掂既,有啲人真係日日係boarding house打機考啲咁既成績出黎。自律都係一個值得講既題目,遲啲講吓。
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

出去食飯先,今晚繼續答。
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

請問多學生大學畢業後想在英國工作嗎? 又,沒居留權是否不能在該處工作? 謝謝!

Anniemun 發表於 19-6-27 08:04
請問多學生大學畢業後想在英國工作嗎? 又,沒居留權是否不能在該處工作? 謝謝! ...

呢個我可以答你,
A. 如果小朋友YEAR 7過去, 讀到大學10年就夠時間拎永居:

申請人在英國合法並連續居住並滿10年2.申請人若年齡在18-65歲之間,需要通過英語語言測試3.申請人若年齡在18-65歲之間,需要通過Life in the UK測試4.過去十年中離境總天數不超過540天,單次不超過180天。5.申請人具有良好的移民歷史,沒有任何違法或犯罪記錄。

原文網址:https://kknews.cc/education/q4vpmg.html

B. 如果唔係, 而家可能有新政策, 但讀完某些大學MASTER可留英半年搵工, 搵到公司幫你攪T2(要大公司)簽證, 人工要過某個數..(好似全年30000磅), 就OK, 做夠5年都可以入藉

https://kknews.cc/education/qvpjnno.html

而家改緊例, 仲有D可以係大學畢業攪間公司都得...但呢類詳情你自己搵下AGENT問。

Anniemun    發表於 19-6-27 17:52

頭先睇主頁見到好多IELTS既疑似打手文,作為曾經深受其害既考生我想講唔係一定要死考IELTS。

英國大學裡面Oxbridge, Bath 部分科目,LSE都會要求四條7,好多學生其實都未必可以達到呢個level. 如果報美國MIT好似都唔使咁高。

睇低一線,UCL/ICL等大學可能一般都要四條6 or 6.5,就算半個banding對好多人黎講都係無法跨越既障礙。

概括講,第一個方法係搏命考,博有一次考到,但係代價係時間同埋金錢(如果差1個band其實冇乜可能)。

第二係上網多啲睇ielts文章,試下記住一啲高質素而萬能既phrase同vocab,尤其係transition. 結構都要背,要寫得出穩定既格式。British council官方都有一兩篇model answer,其實寫得麻麻,但係背得好起碼會有6.5。另外寫文要注意tense同article問題。好多人上咗中學就將啲grammar知識還曬比老師,如果呢方面弱建議多用grammarly,寫多錯多,但係改多啲就會慣,就會好。補習短時間根本幫唔到手進步,更可能因為適應老師既方法自亂陣腳。有本地補習老師同我吹水時講過,有料既英文老師係唔會教IELTS,教得IELTS往往係DSE市場既淘汰品(請自行斟酌)

第三係考其他試,其實仲有其他alternative可能會考得更好,但係唔敢講太仔細,建議大家自己去了解大學可接受qualification一頁。某幾隻test其實冇咩人識,但係其實香港係有得考,而且用電腦評分,比ielts更專業,出成績更快。如果ielts尤其paper 3/4做得唔好個班,唔好再送錢比IELTS使。

以上係比paper 3/4 弱既同學既建議。如果卷一二做唔好幫唔到你,因為頭兩張卷未考過8以下...
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

anitelab 發表於 19-6-26 22:35

請問PG 係咩黎? 有咩多D資料? 因為你比SHORT-FORM 我GOOGLE 唔到..謝謝
還有以下3條可否都抽空答答.....實在係萬分感激

1, 如果讀完中四, 過去跳班讀Y12, 會唔會好難追?

GAP YEAR 問題,

其實如果小朋友由YEAR 10讀起, 夠5年先可以拎LOCAL FEE讀, 咁如果考完AL 想GAP YEAR 1年, 最好係

2. 係Y13 時報UCAS 時講明遲一年入讀 or 定考完AL 先報下一年的UCAS會 or 等拎左OFFER先同大學講想GAP YEAR 1年? 邊個方法會好D??

3. 會唔會Y13 時報UCAS 時講明遲一年入讀---> D大學見到咁就唔收? 網上話醫科可能見到GAP YEAR 就冇INTERVIEW

‹ 上一主題|下一主題