用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Sixth Form 留學兩年,你問我答
樓主: anitelab
go

英國Sixth Form 留學兩年,你問我答   [複製鏈接]

anitelab 發表於 19-6-25 14:55
升 Year 10, 如果成績一般, Sixth Form 應該讀 IB 還是 A-Level 好?  
個人意見就覺得呢條問題冇話好絕對 ...
如果英國真係脫歐的話,某程度上大學可能收生方向會改變,因為好大機會少咗攞資助那班歐盟學生,到時不知會否把 CO 要求降低,以汲取其他地區學生入讀。

想non JUPAS 報香港大學丶CU丶poly丶BU丶city,如果A leve修l Further maths 及 Maths ,咁是否會當一科計?

jj100c 發表於 19-6-26 06:14
想non JUPAS 報香港大學丶CU丶poly丶BU丶city,如果A leve修l Further maths 及 Maths ,咁是否會當一科計? ...
如果唔係駁神科,普通科普通成績入學,係應該讀ib,因為train 得較全面,當然學生不能太懶

想non JUPAS 報香港大學丶CU丶poly丶BU丶city,如果A leve修l Further maths 及 Maths ,咁是否會當一科計? ...

香港dse 已經少科,可以跟你說,唔係要做個超級好的成績,只求普通成績,讀咁多數有鬼用咩。走去讀英文外語對未來最有用。

Anniemun 發表於 19-6-25 22:50
如果英國真係脫歐的話,某程度上大學可能收生方向會改變,因為好大機會少咗攞資助那班歐盟學生,到時不知會 ...

美國出簽證难,又会多些中國學生

samsam123321 發表於 19-6-26 09:12
香港dse 已經少科,可以跟你說,唔係要做個超級好的成績,只求普通成績,讀咁多數有鬼用咩。走去讀英文外 ...
如果數叻咪讀埋further maths, 普通嘅話就唔好.

cow 發表於 19-6-26 09:28
如果數叻咪讀埋further maths, 普通嘅話就唔好.
講真,比咁多錢去讀。如果只求入普通科,成績跟本唔係咁重要的話,我會挑戰自己弱項去讀/讀一些將來有用的language.用左咁多年人,發覺將來對做人做事係社會生活最可能無用的,fm係其中一項。

Phy chem bio 在現實生活还叫做有點用處,fm裹面的東西將來只有做補習老師有用

samsam123321 發表於 19-6-26 09:35
講真,比咁多錢去讀。如果只求入普通科,成績跟本唔係咁重要的話,我會挑戰自己弱項去讀/讀一些將來有用的l ...
挑戰自己弱項去讀, 用GCE AL 好難返香港讀.

cow 發表於 19-6-26 09:52
挑戰自己弱項去讀, 用GCE AL 好難返香港讀.
如果連phy chem 都頂唔順,又真係幾弱下,唔需要挑戰了,人生都係駁大霧多

samsam123321 發表於 19-6-26 10:00
如果連phy chem 都頂唔順,又真係幾弱下,唔需要挑戰了,人生都係駁大霧多

//如果連phy chem 都頂唔順,又真係幾弱下

我不會說這樣的話

數強而其他理科科弱。浪費了人材呢。應該係性格加閱讀有問題所致。我自己如遇到這種人,我是會攻弱項去學,而不是避開弱項去攻強項。講好說話無助幫這類人。

anitelab 發表於 19-6-24 07:17
英國留學寄宿問題 - 寄居親友屋企,申請簽證
係冇問題既!我唔係用親友做監護人,但係身邊有啲同學係。

而選校對成績/前途既影響呢,呢個係後話,遲啲可能會講講

(emoji)(emoji)都希望你可以分享一下,謝謝你

1. 請問而家冇左AS, 大學出CO 係BASE ON 校內成績?
2. 如果GCSE考得好, 係咪會有幫助拎低D CO?

3. 如果中五先過英國, 冇考過IGCSE, 對拎CO有冇影響?

4, 如果讀完中四, 過去跳班讀Y12, 會唔會好難追?

GAP YEAR 問題,

其實如果小朋友由YEAR 10讀起, 夠5年先可以拎LOCAL FEE讀, 咁如果考完AL 想GAP YEAR 1年, 最好係

1. 係Y13 時報UCAS 時講明遲一年入讀 or 定考完AL 先報下一年的UCAS會 or 等拎左OFFER先同大學講想GAP YEAR 1年? 邊個方法會好D??

2. 會唔會Y13 時報UCAS 時講明遲一年入讀---> D大學見到咁就唔收? 網上話醫科可能見到GAP YEAR 就冇INTERVIEW

謝謝解答

淨係報過頭兩間,兩科當一科計
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

睇邊間U同報乜科. cuhk law 同 medicine計一科.

回覆 anitelab 的帖子

請問 GCE A level Maths 總數考多少份卷?
在 2019 GCE A level exam (Edexcel board) timetable 有很多款式 exam papers,其實考邊幾份或考哂

8 MAO 01 Maths Paper 1 Pure Maths
8 MAO 02 Maths Paper 2 Statistics and Mechanics
9 MAO 01 Pure Maths 1
9 MAO 02 Pure Maths 2
9 MAO 03 Statistics and Mechanics
Core Maths C1
Core Maths C2
Core Maths C3
Core Maths C4
Mechanics M1
Mechanics M2
Mechanics M3
Mechanics M4
Mechanics M5  
Statistics S1
Statistics S2
Statistics S3
Statistics S4

請指教

cow 發表於 19-6-25 15:11
理科人讀GCE AL無乜難度.
勁人讀咩都勁,都有香港人讀history/philosophy/art讀得好,如果gce讀得好dse都唔會太差,唔好以為gce好簡單,香港year 1堆introductory course好多都係gce範圍
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

samsam123321 發表於 19-6-26 09:12
香港dse 已經少科,可以跟你說,唔係要做個超級好的成績,只求普通成績,讀咁多數有鬼用咩。走去讀英文外 ...
GCE都唔係每間學校會提供咁多科,讀數對人生係冇用,但係對讀大學好重要,有香港既professor曾經就插過香港班本地學生數底唔掂。大佬,中六畢業連基本calculus都未識,比起其他地方既學生真係好唔掂,所以唔可以否定fm既重要性
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

angelaclaire 發表於 19-6-26 16:58
回覆 anitelab 的帖子

請問 GCE A level Maths 總數考多少份卷?

Core/stat/mechanics 以前係自選6份當一科,不過考埋我呢屆(只限補考)已經廢除。以前一般人會考C1-4, M1 S1為主
而家一般考三張卷,每張卷內容每個board唔同唔敢亂答
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
‹ 上一主題|下一主題