用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Sixth Form 留學兩年,你問我答
樓主: anitelab
go

英國Sixth Form 留學兩年,你問我答  

National Rail - UK 買火車票
英國火車飛其實都幾貴,但係識買其實可以好抵。

第一樣係railcard
買age 16-25個隻,有電子版,原本42GBP既來回飛可以減到21GBP,係相當抵買。一年好似係20鎊。

第二樣係早啲買飛
用trainline早啲買定指定時段,可以平好多,以42GBP來回為例,早買可以去到8-12GBP來回。

第三樣....
其實英國人分唔到香港人啲年齡...厚顏買小童飛都係唔少人既做法........(切勿模仿)

第四樣....
成日見到有人搭早車或者去細站連飛都唔買,因為冇閘口.... (切勿模仿)
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

關於Dining Hall
唔識upload圖片,有冇人教吓我
https://imgur.com/a/KnsLnlQ

食評稍後再講,簡評就係英國劣食大國之名當之無愧
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

回覆樓主:

想請問邊度有gcse嘅past paper download或者買

anitelab 發表於 19-6-24 20:20
學校有冇幫你, 係咪大部分學生都會搵? 學校其實唔會expect你去搵顧問,係香港同中國人先會搵 (以我自己個 ...
"如果你係報oxbridge既話老師仲肉緊過你,deadline比較早,學校會track住你進度同埋搵相關老師/staff 同你prep APT and interview"好認同,阿仔學校老師和牛劍師兄師姐都好幫忙。

回覆 sze_mark 的帖子

GCE/GCSE Past Paper

http://pmt.physicsandmathstutor.com/  基本上最齊全,另外exam board網站都會提供所有past paper,係唔需要俾錢買

餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

anitelab 發表於 19-6-24 22:18
回覆 sze_mark 的帖子

GCE/GCSE Past Paper

謝謝你

回覆 anitelab 的帖子

謝謝你詳細回覆:donutgood:

anitelab 發表於 19-6-24 21:06
關於Dining Hall
唔識upload圖片,有冇人教吓我
https://imgur.com/a/KnsLnlQ

click https://imgur.com/a/KnsLnlQ
right click the image and choose "copy link address"

in the post, click the "add image" icon, and paste the link address (https://i.imgur.com/Tj0tFIF.jpg)
adjust the size of the image

anitelab    發表於 19-6-25 01:17

Anniemun 發表於 19-6-24 21:55
"如果你係報oxbridge既話老師仲肉緊過你,deadline比較早,學校會track住你進度同埋搵相關老師/staff 同你p ...

咩叫做 APT? thx

......

回覆 bbqueen 的帖子

aptitude test
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

Anniemun 發表於 19-6-24 21:55
"如果你係報oxbridge既話老師仲肉緊過你,deadline比較早,學校會track住你進度同埋搵相關老師/staff 同你p ...
間間學校都要跑數,哈哈,除咗呢兩間同埋medicine,其他大學課程學校明顯冇咁重視,就算LSE UCL ICL既成功率再低多5%佢地都唔會咁上心,個人意見
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

稍後時間會周圍飛,回覆會比較慢,會盡量打埋IELTS,同埋#35選科加EPQ既FAQ先。
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

anitelab 發表於 19-6-24 20:39
想讀間好D既大學,她想考好GCSE轉間更好既中學,有需要嗎? // 選校對成績/前途既影響
咁要睇吓本身讀緊個 ...
真喺好感謝你既意見,因為自已都諗緊喺咪有需要轉校,因為好多意見喺普通學校都能考好成績,你講得都有道理,讀書風氣都好重要,我會同我女兒詳細傾吓,謝謝你

我想請教一下, 而家升 Year 10, 如果成績一般, Six Form 應該讀 IB 還是 A-Level 好?  

是否讀 IB 回港讀大學會易取錄 d?  相反 A-Level 就多數留返在英讀大學 ?

過客 發表於 19-6-25 09:16
我想請教一下, 而家升 Year 10, 如果成績一般, Six Form 應該讀 IB 還是 A-Level 好?  
成績一般,如果target一般科目,都唔係咁難

升 Year 10, 如果成績一般, Sixth Form 應該讀 IB 還是 A-Level 好?  
個人意見就覺得呢條問題冇話好絕對。但係值得一提係IB多好多assignment交,即係成日都要認真做功課,好似連數學都有project。自問係一個懶人,唔到最後大直路都唔會落鞭嗰隻,平時做lab都係求求其其,A-level exam based既做法就會比較適合我,所以可以話係因人而異。
以上資料來只以前係香港補習既朋友/老師傾計所得出既睇法,唔係好熟悉IB details。

否讀 IB 回港讀大學會易取錄 d?  
冇必然關係,雖然有人話IB會比較有優勢,但係根據某大一啲professor同做過admission既朋友所指出(路邊社消息,請自行斟酌),IB讀7科,加上課程內容設計問題,其實大學方面要教既野反而多咗,仲麻煩過教HKDSE,所以優勢呢個問題好難作定論。

另外易俾offer同易入都係兩回事,不過係後話。

自己(自問)把口都OK,所以係其中一間本港大學用10分鐘interview已經攞到至少3個offer,容易唔容易真係見仁見智。

相反 A-Level 就多數留返在英讀大學 ?
個人覺得香港收GCE神科個分高得太過分,以前係瘋狂到分數要轉做UMS計百分比先收(即係A*都冇用),而家reform後好啲,但係都唔容易。所以某程度上係啱

例子:LSE ECON A*AA VS HKU ECON A*AA;Cambridge Law A*A*A VS HKU BBA Law A*A*A*

假設攞到UK offer既話搵鬼翻香港讀咩,唔通貪香港夠逼咩哈哈,排名高過香港,CO低過香港,少人翻香港係無可避免。

餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

理科人讀GCE AL無乜難度.

anitelab 發表於 19-6-25 01:15
回覆 bbqueen 的帖子

aptitude test

thx

回覆 anitelab 的帖子

謝謝解答