用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Sixth Form 留學兩年,你問我答
樓主: anitelab
go

英國Sixth Form 留學兩年,你問我答   [複製鏈接]

咁多人問...我要慢慢覆,大家等吓
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

samsam123321 發表於 19-6-24 12:04
Hku 咩course 咩co?
IBGM,老規矩有幾高收幾高
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

anitelab 發表於 19-6-24 06:56
啱啱考完GCE A-level冇野做,等緊八月放榜,歡迎大家問任何問題,銀行開戶/GCE/GCSE/boarding/日常生活/報 ...

請問熟唔熟,Eton vs Wincester 兩間點睇?

JN125 發表於 19-6-24 14:09
首先多謝你回答/分享, 對於我們新手真很有幫助。

我仔也是剛完成F5, 九龍區薄有名氣男校,9月將到英國yr1 ...

請問是否香港的Form 5 physics, chem範圍有部份已是 Y12?冇讀physics唔敢亂答,淨係答chem
YES,其實好多topic 香港都有教過,但係只係好表面(呢個會係HKDSE vs GCE 既時候再講),唯一可以接近完全cover到既就只有 redox (1 of 20 topics)。可以參考學校exam board網站所提供既spec去睇吓重疊咗幾多。

多人會自修中文嗎?
唔少,某啲top uni都會收中文,所以會吸引到一定人數報考。但係唔會自修,學校一定會逼你聽書,即使你中文仲好過個老師....但係都要認真考,求其考一樣可以攞C
但係新制中文要預備文章入去寫,比較花功夫,有需要我試吓講,我中文係考IAL所以同local GCE唔係一樣。

A level㨂了4科(phy chem geog maths) 希望自修中文。組合將來出路? (網上前輩分享的是urban planning, 環保工作⋯之類的,還有其他?)
除咗非常math oriented,medical既野之外我唸唔到有咩唔報得,最好快啲決定,咁就可以快啲prep好大學PS等等既麻煩野

如2020暑假回港考IELTS ok嗎?
冇話唔得,睇你報咩大學啦...oxbridge 或者某啲uni要收4*7以上,所以冇信心考好既話就早啲開始考啦
唔好信學校EAL老師改出嚟既grade,仲衰過predict grade,完全係亂講

若果唔報特別高ielts要求既大學一般就係4*6 or 4*6.5,傳統英文中學名校既話一般HKDSE predict 5左右已經會考到呢個成績,所以睇呀仔英文能力,如果唔夠既話可能要上堂,但係唔好報大型嗰啲,全部都係cap水 (個人意見)

利申:IELTS 9/8.5/7/8

餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

回覆 annie133 的帖子

冇報過,唔識人讀緊,幫你唔到
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

隔離post見到啲野我又答吓先
關於 Predict grade

普遍幾%先取A? 囝話每科overall60%,已經取A。不知道真定假?

例如去年OCR數學68%已經有A,分卷 stat 更加係 61%有A。如果60%,which is around B既話學校幫你推上A算係普遍既做法

阿仔學校係L6考試後約一星期出predicted grades,考得唔好可以補考講數

唔係間間學校年年都會俾resit,同埋resit一般會比較難,加上summer term既topic,所以暑假唔可以hea,我resit chem博 A*既時候有大概15人考,結果除咗我之外所有人都低分咗

餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

anitelab 發表於 19-6-24 17:04
回覆 annie133 的帖子

冇報過,唔識人讀緊,幫你唔到

請問你報大學,有冇喺香港用 consultant?thx

jj100c 發表於 19-6-24 14:11
回覆 cow 的帖子

謝謝你詳細回覆,等佢返來都要詳細傾下。佢心態怕其中一科失手,都覺有機會另一科補上。 ...

(讀四科或以上)佢心態怕其中一科失手,都覺有機會另一科補上。係一個非常common既睇法,但係唔係一個絕對正確既睇法。除非頭三科非常標青而且足夠應付有餘,否則結果只會係周身刀冇張利,1A*比1A1B重要

餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

請問點睇 gap year?

bbqueen 發表於 19-6-24 17:27
請問你報大學,有冇喺香港用 consultant?thx
有,consultant價錢由 10K到500K都有,驚自爆或者得罪人所以唔會講太多。但係想講小小,平野冇好,好野又唔一定係最貴。同埋就算俾咗錢人搞自己都要睇實,因為衰咗冇仇報。
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

佑心 發表於 19-6-24 11:53
謝謝你既分享,睇完真喺明白咗好多嘢,但可否講講以下這個問題? 因為我囡想讀間好D既大學,她想考好GCSE轉 ...

呢條比較複雜,轉頭再答 (已回答)
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

jj100c 發表於 19-6-24 12:57
回覆 samsam123321 的帖子

老師話field trip coursework 會叫埋佢去,其他就不清楚仔點同老師安排了。 ...
因為讀bio係一定要去,係成績要求既一部分嚟
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

Anniemun 發表於 19-6-24 17:34
請問點睇 gap year?

除非炒A-level而且係失手個隻,否則我唔會建議(假設係想retake既話)。已經俾香港人讀多一年中學,重要加一年唔係咁好,對大學生活都會有影響,而且無端端燒多一年生活費好無謂。
利申:唔認識人take gap year,學校有staff 係take緊gap year做兼職,除咗花多一年青春我真係唔知有咩好處,哈哈
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

anitelab 發表於 19-6-24 17:46
除非炒A-level而且係失手個隻,否則我唔會建議(假設係想retake既話)。已經俾香港人讀多一年中學,重要加 ...
可能海外生和本土生諗法和環境因素,阿仔有本土同學會 gap year 到第二個國家做義工。

你好,想問如果在英國讀A level, 是否讀phy, chem, bio 比較易得到好成績,Econ, Geog 是否比較難,因很多essay謝謝

Y2kqk 發表於 19-6-24 18:07
你好,想問如果在英國讀A level, 是否讀phy, chem, bio 比較易得到好成績,Econ, Geog 是否比較難,因很多e ...
放咗榜再話你知,我都唔敢講
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

Anniemun 發表於 19-6-24 18:01
可能海外生和本土生諗法和環境因素,阿仔有本土同學會 gap year 到第二個國家做義工。 ...
local學生take gap year會普遍好多,始終大家文化同埋對教育睇法都有分別
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

anitelab 發表於 19-6-24 17:34
有,consultant價錢由 10K到500K都有,驚自爆或者得罪人所以唔會講太多。但係想講小小,平野冇好,好野又唔 ...

學校有冇幫你, 係咪大部分學生都會搵? 係咪唔搵會爭好遠? 其實 cosultant 對邊方面最有幫助? personal statement ? thx

bbqueen 發表於 19-6-24 18:33

學校有冇幫你, 係咪大部分學生都會搵? 係咪唔搵會爭好遠?  ...
學校有冇幫你, 係咪大部分學生都會搵? 學校其實唔會expect你去搵顧問,係香港同中國人先會搵 (以我自己個間為例),比例都多既。英國本地學生都係自己寫,再同老師傾。其實自己寫一樣有人收到oxbridge offer。

如果你係報oxbridge既話老師仲肉緊過你,deadline比較早,學校會track住你進度同埋搵相關老師/staff 同你prep APT and interview。

係咪唔搵會爭好遠?
睇你aim咩野大學,如果只係報普通大學(for example: Loughborough/ UEA) 我覺得唔需要搵。
Oxbridge, LSE, Medicine, Econ, Law 呢啲競爭大既科目就比較需要幫助。

另外如果閣下英文水平極高,都可以唔搵人搞PS。見過有香港人自己寫完再俾老師改,結果都係唔掂,有大學彈翻個applicatino翻去要求重寫。

爭唔爭好遠都睇你請緊咩agent,有啲agent可能係講啲似是而非既廢話,有啲就咁改文,有啲會搵人同你一齊寫,有啲直接請槍,有啲係會再問相關領域既老師(例如oxbridge畢業生)同你prep interview 等等,以上例子基本上係按價錢順序寫出嚟..range可以參考之前回覆

其實 consultant 對邊方面最有幫助? personal statement? thx
我估上面已經回答咗。好既Consultant都會提供一啲重要而唔係好透明既資料,方便選科同大學。個人覺得PS係最重要,不過每科唔同。例如Medicine就APT test重要啲。

餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

想讀間好D既大學,她想考好GCSE轉間更好既中學,有需要嗎? // 選校對成績/前途既影響
咁要睇吓本身讀緊個間係咪真係咁‘差’喇,個人覺得喺好既中學boarding讀書個風氣會好啲

有朋友本身成績唔錯,但係因為遲決定過英國所以冇咩好既選擇。結果去咗一間相對平庸既中學讀GCE。風氣的確會比較差,如果考試季節既時候有野唔明白都會比較難搵到同學幫手。而且差既中學係會識啲冇咁肯讀書既人,如果定力差係好容易受到其他人既影響。所以轉校個人覺得係一件好事。

第二點係如果佢有心轉校,讀書個目標會更加明確,咁會俾到一個更大既動力去考好個試,做好GCSE成績,以後報大學都舒服啲。

另外去一啲熱門或者boarding community 大啲既學校都係好既。因為對於呀女以後build up connection都會有幫助,識多啲朋友以後讀大學可能會多個伴,甚至對往後事業都有唔少幫助。如果呀女本身係內向個人覺得去呢啲學校會更好,因為被排擠既機會會比較少。個人覺得oxford h___係不錯既選擇(呢間應該幾熱門同出名)
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
‹ 上一主題|下一主題