用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九月小六<呈二>出去補習社or 上門補 ...
go

九月小六<呈二>出去補習社or 上門補

我仔呈一衰左,可能壓力大,因之前失左小小分,之後呈測前情緒緊張,老師call我不能给他太大壓力,所以呈測也没迫他<當然成績不理想,到呈考D分好少少,真係少少升1~2分但也不理想,
,我自問不是怪獸,只求 band 2……不想band 3
現在請教有經驗家長,我這暑假係比佢出去補習社補底還是請人上門,之前是上門補,因為可以見到老師点教及1對1,而補習社好在有以前卷操及有教技巧答題,我仔未去過補習社,這暑假很重要,他要把握時間……大家有冇好提意?

小冰雪冰 發表於 19-6-23 23:34
我仔呈一衰左,可能壓力大,因之前失左小小分,之後呈測前情緒緊張,老師call我不能给他太大壓力,所以呈測 ...

我果個今年放棄晒d功課班全程操卷班, 我果個次次成績七十分有時一唔小心總有一科唔合格, 但操卷班使佢知道如何係份卷答乜方法先會高分d, 而呢d班成績好的同學會更了解, 而我果d只會俾佢唔好錯咁多, 而我果區d操卷班超full 唔係小五上開, 突然報名好多上堂時間都唔靚!

In2c68 發表於 19-6-24 05:21
我果個今年放棄晒d功課班全程操卷班, 我果個次次成績七十分有時一唔小心總有一科唔合格, 但操卷班使佢知道 ...
Oic ....明白哂,我仔又係總有一科唔合格><
謝谢你解答thank you

小冰雪冰 發表於 19-6-23 23:34
我仔呈一衰左,可能壓力大,因之前失左小小分,之後呈測前情緒緊張,老師call我不能给他太大壓力,所以呈測 ...
首先呈一點解會衰左?係壓力,定係唔識?
如果原因係壓力,你去操卷班只會越搞越差。
如果係唔識,就需要知道佢唔識啲嘜,然後針對唔識既地方去溫。

個人認為操卷班只合適想取95分以上的人,如果得 c 什至唔合格,都唔會操得起。比多少少錢搵私補每日補一科又或者自己停半年工跟足,唔係好易呈2再出事

小乖豬    發表於 19-6-25 01:47
王家爸爸    發表於 19-6-24 10:05

呈分駁唔過, 最好私補, 補習班未必有咁多時間專注小朋友的弱項

學生識惊又有私補,b2好易達到:D
係數學和常識著手見效快
老師嚴家長鼓勵,演好雙簧對小學生有用.
補習不要多,要精.

王家爸爸 發表於 19-6-24 09:33
首先呈一點解會衰左?係壓力,定係唔識?
如果原因係壓力,你去操卷班只會越搞越差。
如果係唔識,就需要知 ...
我問左數學老師,佢失分係<底级错誤3題、計錯、唔夠時間留空左5-6題……我都想知佢即係点,今次應該比呈測輕鬆,因我唔敢提<呈分>2個字,我叫佢用心做卷就得,唔合格只少盡左力><可能咁輕鬆左,同埋佢成日覺得英文用左好多時間去温習,结果成日争幾分先合格TT 好有錯敗感……

小冰雪冰 發表於 19-6-24 16:34
我問左數學老師,佢失分係
表面問題係「唔夠時間留空左5-6題」,但係速度未必係問題既重點,「唔夠時間留空左5-6題」可能係概念唔清晰,未掌握老師教既方法,所以只能夠慢慢諗清楚先做。如果真係因為概念唔清晰,所以做得慢,咁就只能夠自己慢慢教,睇下邊啲地方唔識,然後再用唔同既方法解釋到佢明。

仔仔錫錫你 發表於 19-6-24 10:02
個人認為操卷班只合適想取95分以上的人,如果得 c 什至唔合格,都唔會操得起。比多少少錢搵私補每日補一科 ...
我都係咁谂,但如果補底班ok嗎?因補習社嗰個人話佢地有好多近以出卷題目&會教佢地怎樣可以失少D分數!而私補本來有補開,但佢地好多時臨考前又唔黎補!<因大學生自己又要考试> 好難取舍TT

skywaya 發表於 19-6-24 10:39
學生識惊又有私補,b2好易達到:D
係數學和常識著手見效快
老師嚴家長鼓勵,演好雙簧對小學生有用.

多谢你鼓勵,但点先為之要精?
Thx

王家爸爸 發表於 19-6-24 17:00
表面問題係「唔夠時間留空左5-6題」,但係速度未必係問題既重點,「唔夠時間留空左5-6題」可能係概念唔清晰 ...
明白,你講得啱,如果佢清晣咪識做,唔會唔夠時間做
另外……有5~6題留空,佢話自己識但冇時間所以留空,

其實即係要補底……咁好似上門補好D,集中佢的弱點,但好多時補個時佢知点做,但到考又要諗,咁係咪要不段重覆做?

如果無85分以上,咩補底班咩操卷班作用都不大,只要個班人數多過3人都唔會學到野。
考試前應該有測驗,有無問題?如果OK,應該只係睇唔明題目而做不到;如果測驗麻麻地,應該要換個私補

回覆 小冰雪冰 的帖子

針對性解決問題就係精王家爸爸講得很清楚,我也是大概這個意思

有錯或者猶豫的題目,讓他用草稿紙寫低解題的步驟和思路;
發現問題就搞到明,理順數之間的關係和單位的轉換.
相同的題型做兩三題鞏固下,讚下,慢慢建立信心,解題速度自然會快.

其實如果自己教得唔得?我細仔都係剛考完呈一。
佢以前考試數學科成日都係做唔晒,話唔夠時間,但其實係佢未掌握到有關方面的知識。

平時我會自己教,佢唔明白的地方盡量講解,到考試前就將學校的數學課本、補充練習、小測等等,喺當中抽出啲題目(因應考試範圍),限時要佢完成(限時原因係等佢好似考試咁要有啲壓力底下去做。)如果夠鐘都未做晒嘅,我另外俾時間佢做埋。之後喺佢唔識嘅題目度集中講解,稍後時間自己另外出卷要佢當考試去做,我發覺係有一定嘅成效。

回覆 tingting_mum 的帖子

係呀, 補習班好多時D補習老師只係派份數學卷給學生做, 然後就自己坐低睇手機, 夠鐘就收卷, 收完卷改完答案就關人了, 如果去這些補習社, 我建議你買習作回家做好過.

回覆 rulerL 的帖子

如果家長學歷高而又時間許可, 又肯放棄自己的應酬, 娛樂和休息, 科科都可以由家長自己跟, 最敝香港現實情況是多數父母都要外出工作, 有番咁上下學歷的母親多數都會工作, 好似我咁, 我唔會甘心在家做煮飯婆架, 自己搵到錢寧願請菲傭請補習老師.

而且數學通常都是女性弱項 (當然有例外), 我小朋友個補習老師常對我說教數學不是單看答案對定錯, 更重要的是看小朋友解題的思維和運算的步驟, 當你的小朋友能做到以上幾點, 就什麼題目也識做, 亦唔會唔夠時間做, 但現實情況是我自己數學亦唔叻, 只係做完用model answer去對答案, 效果可以相差好遠!

回覆 小乖豬 的帖子

你個私補同我果個講的一樣,難道是同一人

小冰雪冰 發表於 19-6-24 18:01
明白,你講得啱,如果佢清晣咪識做,唔會唔夠時間做
另外……有5~6題留空,佢話自己識但冇時間所以留空,
係要補底,但係我唔相信坊間既補底班幫到達佢。原因係每個小朋友唔熟既地方唔同,補底班有可能教既係佢識既野,揸錯重點,浪費時間。試下自己一課課同佢溫一次,佢明既地方跳過唔駛再溫,佢唔明既地方再同佢重點溫。溫完一轉就做一個模擬考試,可以自己根據課本練習出擬考試題,或者買本坊間既模擬考試題目。