用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選外語
go

選外語

德文或西班牙文。那科好點?

回覆樓主:

西班牙文實用性高d。

Rich5 發表於 19-6-23 20:58

我自已會選德文,因為有機會的話去德國讀公立大學係免學費的 (國際學生讀都係一視同仁,都係免學費。)

德國留學 - 寄宿中學及英文授課大學(德國大學學費係免費的) https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3762357&fromuid=1539350

謝謝你們

我選德文, 去德國有機會免費讀大學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我覺得要睇小朋友既興趣,西班牙既公立大學都係一千幾百歐元一年,而且生活費平好多。

如果第三語言揀法語,大家覺得如何?

回覆樓主:

法語/西班牙語/德語
哪一個比較易學呢?

gracelam 發表於 19-6-24 08:31
我選德文, 去德國有機會免費讀大學。
好似法國都係類似咁,選法文去法國有機會免費讀大學!二樣語言都好好聽吖!

michellebaby 發表於 19-6-27 16:02
好似法國都係類似咁,選法文去法國有機會免費讀大學!二樣語言都好好聽吖! ...

阿女中學課外只有這兩種外語。是否所以中學都是?

Rich5 發表於 19-6-27 18:28
阿女中學課外只有這兩種外語。是否所以中學都是?
應該不是所有中學都係德文或西班牙文作外語的,以我所知 St.Paul Convent 還有法文,MSS & MCS 也有法文的。

michellebaby 發表於 19-6-28 09:25
應該不是所有中學都係德文或西班牙文作外語的,以我所知 St.Paul Convent 還有法文,MSS & MCS 也有法文的 ...

真的吾明,我女喜歡日文

tungtung'smama 發表於 19-6-27 14:13
法語/西班牙語/德語
哪一個比較易學呢?

我做過粗略研究,覺得法文和西班牙文兩者都唔易。肯定無英文咁簡單。

b3410 發表於 19-6-25 11:48
如果第三語言揀法語,大家覺得如何?
以前在歐洲,法文普及性應較高,不過e加德工業和經濟會否好一些?

michellebaby 發表於 19-6-27 16:02
好似法國都係類似咁,選法文去法國有機會免費讀大學!二樣語言都好好聽吖! ...
法文好聽過德好多,個人認為

西班牙去mexico 都用得,其實你有乜目標?何為好d?

Rich5 發表於 19-6-28 13:10
真的吾明,我女喜歡日文

其實最緊要有興趣,我仔也喜歡曰文,一直網上自學,今年學校有課外活動學德語或西班語,我們分析給他,讓他自己選,他喜歡科技的產業,最後選了德語,只學了2o小時,他説很容易學,但叫他去歌德繼續學,他說不用了,又是網上自學就夠了⋯⋯我認為佢肯自發,有興趣就很不錯了

我身邊識的多數是男仔愛打機就好有興趣學日文,女仔愛韓星就好有興趣學韓文

Rich5 發表於 19-6-28 13:10
真的吾明,我女喜歡日文
感覺上香港出外學日文的選擇多過法文/德文/西班牙文好多
學校的外語是否會成必修的部份?如不是,那喜歡日文可能出去修讀仲好,在校便不選修外語!

學多一種唔係好多機會用的外語,一定要有誘因,可以係興趣,可以係學校課程一部份,強制學習要考試。如果上述兩樣都無,小朋友又唔係好有語言天份,其實都幾難學得好。