用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 9月入學,11月細B的擔憂
go

9月入學,11月細B的擔憂

之前想今年唔讀住,下年做大B,但同C6再三商量之後,決定想俾BB試下讀,但我又擔心BB會唔聽指令。平時係屋企BB識自己食飯,但會食到周圍都係。去廁所要定時定候提佢去,同埋未戒夜片。咁嘅情況應唔應該俾佢入學?我真係好矛盾,有無細B嘅媽咪可以分享下經驗?

kiki00000 發表於 19-6-23 17:46
之前想今年唔讀住,下年做大B,但同C6再三商量之後,決定想俾BB試下讀,但我又擔心BB會唔聽指令。平時係屋 ...

我果個10月b,唔使怕,我覺得佢地好快學識,幼稚園識得應付啦

回覆樓主:

唔駛擔心,好多 bb 都係咁.返左學,佢哋識睇同學點,會學返架!比啲信心 bb 啦!

kiki00000 發表於 19-6-23 17:46
之前想今年唔讀住,下年做大B,但同C6再三商量之後,決定想俾BB試下讀,但我又擔心BB會唔聽指令。平時係屋 ...
我小朋友係11月細B,舊年番K1番學前勉強叫戒左片,夜片咁快戒架咩? 我小朋友只係戒左日頭

小朋友番學過左適應期就OK架啦,我小朋友開學時都有瀨過幾次尿,好少事,
番多排就無再發生

聽指令呢D老師自然會有佢GE方法,小朋友肯聽老師指令多過聽呀爸呀媽!
就算宜家學期就完,佢都唔聽我架,不過佢番學老師話佢好乖好聽話

我個小朋友都係11月細仔, 今年升小學啦. 初初我都擔心會有分別, 我唸細B最輸蝕係考小學啫, 但唔代表會考唔到學校.
其他學校成績及活動上唔會有太大分別, 細B未必被大B差好遠.

回覆樓主:

我女都係2016年12月中出世既細B. 黎緊9月入讀k1. 雖然只係普通屋邨學校,但我也好緊張,怕佢跟唔上。回想起去年11月,帶佢去面試,屋企附近的幼稚園,報左10間,in左7間,只有3間錄取。當時其實都一額汗。側邊面試的已在講句子,我女當時還在說單字

我女12月尾細 b.. 完全未戒到片.... 佢點都唔肯係 potty/廁所去 wewe...
試過唔比佢著片由佢賴... 佢足足忍左5個鍾... 直到要出街同佢著返片佢先去 wewe...
過多個幾月就K1.. 我打算照比佢著片返學咋...

回覆樓主:

聽左咁多媽咪的回復,個心會定D,我一直係度霖,既然有學校收,就俾個機會BB去學下野。可能係我擔心得太多