用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 簽英國學生中學tier 4 visa, 當天要頂多少時間? ...
樓主: delfin
go

簽英國學生中學tier 4 visa, 當天要頂多少時間?  

今日啱啱做完,我約11點,我10:25到,門口做櫃位比左個籌我,之後等叫No.,其實都算幾快,起counter對文件後比埋郵件費,最後去打指紋同影相,全程50分鐘。

我在14/6約了11:15, 10:45到, 做了45-50分鐘, 25/6已可以取VISA, 做了6個工作天(不是快証), 比我想像中快

小翹媽 發表於 19-6-26 14:24
我在14/6約了11:15, 10:45到, 做了45-50分鐘, 25/6已可以取VISA, 做了6個工作天(不是快証), 比我想像中快:f ...

好快呀!可能當時仲早,無咁多人。

etoile 發表於 19-6-25 23:00
請問大家係咪俾咗£110 scanning fee先book到appointment?

我一直upload唔到document一直去唔到book appoi ...

冇比到$110,upload到,不過吾係我親手做

cfs 發表於 19-6-26 15:06
冇比到$110,upload到,不過吾係我親手做
你無交$110都成功預約左時間嗎? 請問你去左做Visa未? 我上星期去做時,排我前面的女人與職員對話,我隱約聽到職員話佢無交$110的証明,個女人又要打電話比人求救,結果點我就唔知呀。

MrsFung 發表於 19-6-26 15:39
你無交$110都成功預約左時間嗎? 請問你去左做Visa未? 我上星期去做時,排我前面的女人與職員對話,我隱約 ...

我約左七月十六,所以未上去,但係upload到文件播我都聽講佢地系統吾穩定,所以有時upload吾到

cfs 發表於 19-6-26 15:42
我約左七月十六,所以未上去,但係upload到文件播我都聽講佢地系統吾穩定,所以有時upload吾到
...
既然你約左時間,如果真係追收,到時即場補交$110都得。

回覆樓主:

MrsFung 發表於 19-6-26 15:55
既然你約左時間,如果真係追收,到時即場補交$110都得。

希望吾收
明明成功上載

回覆樓主:

SO frustrated

回覆樓主

是否真的要足十五個工作天才可以取回護照?謝謝

回覆 yuyueng 的帖子

係唔係最後去打指紋同影相就走得?

昨天,我去到俾了個籌號,等叫行去counter俾本小朋友passport佢,問我是否自己上來取證,我話係跟住俾了張取證收據我,之後同小朋友入房打指紋同影相,我聽到佢講話走得啦。全程唔駛20分鐘,之後發現佢無問我給文件檢查?所以想知係唔係最後去打指紋同影相就走得?

jac0000 發表於 19-6-29 22:40

係唔係最後去打指紋同影相就走得?

我當日目測個個都係包括自己,先攞籌等叫去counter 交資料比佢對同比scan 文件費110元另加SMS 費同快遞費,之後佢scan完文件就比番晒D野我,只收左passport ,然後叫我等叫番呢個籌號,過左一陣我見起前2號被叫去影相打指模果邊,過一陣就到我仔,入去打指模佢會問呢個係咪自己,打完指模影埋相佢話走得,我地就走囉!當日下午7點幾收到messages 話申請已經送左去菲律賓。

Vivis 發表於 19-6-26 20:28
是否真的要足十五個工作天才可以取回護照?謝謝

有人話6月14號申請25號VISA攞到手, 又有話6月19號申請,26號收到護照,我估正常7月前都唔洗15個工作天掛。

yuyueng 發表於 19-6-30 08:42
有人話6月14號申請25號VISA攞到手, 又有話6月19號申請,26號收到護照,我估正常7月前都唔洗15個工作天掛 ...

我第一次申請,5個工作天已掛號到我家了。因我女8月頭飛,先上在學校 上summer course後再開學。上星期五申請,昨天送到。

明白,那個職位員話我小朋友資料已經收妥,所以無文件再需要交。可能這樣會快少少。

回覆 MrsFung 的帖子

請問去完交文件,是否一定收到SMS確認?另外,passport 是否寄去菲律賓做Visa? 我做了快證,但已9個工作天還未收到。

poss 發表於 19-7-2 19:48

請問去完交文件,是否一定收到SMS確認?另外,passport 是否寄去菲律賓做Visa? 我做 ...

你加錢做快証仲未收到消息?我無加錢喎,我做普通版喎。職員話會收到email 通知取証。我是選加$90掛號送我家。

poss 發表於 19-7-2 19:48

請問去完交文件,是否一定收到SMS確認?另外,passport 是否寄去菲律賓做Visa? 我做 ...

你是經agent幫你申請visa嗎? 可能電郵去了你agent,  問問吧。

我不是經agent 做的,我收不到email, 上去Biometrics Centre 又話未收到證件。現在不知怎樣做。請問你有沒有收到email or SMS?