用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問各有經驗家長:m1 vs m2, chem vs econ
go

請問各有經驗家長:m1 vs m2, chem vs econ [複製鏈接]

小女現讀中三,因選科問題,請各位給予意見

根據興趣,已確定選phy & bio

m1 vs m2
原本想選m1, 但數學終期考試成績不錯,她有點犹豫是否轉讀m2。
她想接受挑戰,但又怕讀不來。

Chem vs econ
本想選chem, 但chem成績一般,如中三成績已不好,不肯定高中能否跟上。 EPA成績不錯,感覺讀econ會容易點,輕鬆點。
   2    0    0    0

回覆 iphone4s 的帖子

m1 and econ

王家爸爸    發表於 19-6-24 09:49

iphone4s 發表於 19-6-23 14:51

econ & m1 x 2
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

chem 加 M2

若選全理 phy/chem/bio再加M2. 真系未必人人頂得順,如目標非神科其實無須咁搏。
現今入大學玩高分,選有能力取高分嘅同有興趣嘅已經足夠。M2 強人較多摘星不易,樓主女兒擔心M2怕跟唔上,何不選較有信心嘅M1,至於chem/econ同一道理,chem成績麻麻而econ較有把握,咁當然應選econ為佳。

除非諗住將來會讀啲有特殊要求既科(例如醫),如果唔係既話,揀有信心考得高分既科目。

請問如目標是醫科有什麼科是必須要選的?

BigMac16 發表於 19-6-24 12:52
請問如目標是醫科有什麼科是必須要選的?

chem 系必須

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

Thanks

令千金如果數學好,其實選 M1,M2 都可以。反而 EPA 同 Econ 好唔同,除非貴校刻意在初中 EPA 教授高中 Econ 的內容,否則,初中 EPA 的成績不能反映 Econ 的能力。
學校哪一科教得好?如果到最後覺得兩科興趣能力都差不多,就揀教得好的那科吧!

emmyfok 發表於 19-6-25 14:21
令千金如果數學好,其實選 M1,M2 都可以。反而 EPA 同 Econ 好唔同,除非貴校刻意在初中 EPA 教授高中 Econ ...
絶對認同,讀得好唔好,除了本身小朋友的天份之外,老師的教學質素是關鍵。
我仔學校Form 3 開始讀Econ, 這麼小朋友就較易認清自己的興趣。我仔是傾向理科成績好,但對於Econ, 他覺得難以理解

emmyfok 發表於 19-6-25 14:21
令千金如果數學好,其實選 M1,M2 都可以。反而 EPA 同 Econ 好唔同,除非貴校刻意在初中 EPA 教授高中 Econ ...

我見好多中學,初中和高中同一科嘅老師好多時唔同人,初中教得好嘅老師好難受惠於高中。

YmOra 發表於 19-6-26 07:49
我見好多中學,初中和高中同一科嘅老師好多時唔同人,初中教得好嘅老師好難受惠於高中。
...
同啲高年級師兄師姐八下就知啦

淨講難度,Chem 比Econ 難讀d,尤其高中程度同初中比,係—個垮越,初中讀唔好,如果冇信心嘅話,高中要諗清楚先揀。仲要講興趣,我仔econ成績不俗,但佢話好悶冇興趣不知讀來做乜,嗌住要drop,而對Chem ,bio 呢d就越讀越中意,話好玩, 以後都想讀呢啲野。所以,選有興趣科讀好重要。

October. 發表於 19-6-26 08:27
淨講難度,Chem 難讀d,尤其高中程度同初中比,係—個垮越,初中讀唔好,如果冇信心嘅話,高中要諗清楚先 ...

對女仔來說,女生選科人數都係bio>chem>phy,似乎適用於評估對女生既修讀難度~~~

mcl203 發表於 19-6-26 14:08
對女仔來說,女生選科人數都係bio>chem>shy,似乎適用於評估對女生既修讀難度~~~
...
依家係回复樓主chem VS econ, 覺得CHEM 難過ECON(當然都係睇個人), 唔係三科理科比較。

October. 發表於 19-6-26 14:18
依家係回复樓主chem VS econ, 覺得CHEM 難過ECON(當然都係睇個人), 唔係三科理科比較。 ...

都唔一定,用成績去衡量,兩科都係差不多,甚或,Chem>Econ 係大部分年份出現~~~

mcl203 發表於 19-6-26 14:35
都唔一定,用成績去衡量,兩科都係差不多,甚或,Chem>Econ 係大部分年份出現~~~
...
嗯,請問你哋Chem 級1大約幾分?Econ呢?

October. 發表於 19-6-26 18:23

無排名喎,我係參考某些女校既DSE成績~~~

October. 發表於 19-6-26 18:23

如果你指DSE cut off score,可參考

http://dse00.blogspot.com/p/core-cutoff.html?m=1

‹ 上一主題|下一主題