用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問各有經驗家長:m1 vs m2, chem vs econ
樓主: iphone4s
go

請問各有經驗家長:m1 vs m2, chem vs econ

mcl203 發表於 19-6-26 19:00
無排名喎,我係參考某些女校既DSE成績~~~
女校讀ECON人數會多過讀CHEM.

October. 發表於 19-6-26 19:55
女校讀ECON人數會多過讀CHEM.

似乎又差不多人數~

mcl203 發表於 19-6-26 21:01
似乎又差不多人數~
見到有網友提到佢哋女校BIO 同 ECON多人選,ECON有成過百個位。

October. 發表於 19-6-26 21:05
見到有網友提到佢哋女校BIO 同 ECON多人選,ECON有成過百個位。

呢個分佈又正常喎~

emmyfok 發表於 19-6-26 08:26
同啲高年級師兄師姐八下就知啦

我的孩子响中三嘅同班同學响下學期已經向教得好嘅老師打聽中四是否仍然是她教。

October. 發表於 19-6-26 18:23
嗯,請問你哋Chem 級1大約幾分?Econ呢?

.
.
.
女學校今年F5 大考Chem全級最高96、97分
Econ就唔清楚

October.    發表於 19-6-27 08:11

gigilovesnoopy 發表於 19-6-26 19:31
如果你指DSE cut off score,可參考

http://dse00.blogspot.com/p/core-cutoff.html?m=1

6個年度5**分數,econ年年都要取90%以上分先有5**,Chem 就有三年得8x%分就有5**,有一年低至84%就5**。仲要係最精英果批學生都幾乎有讀Chem ,所以,我會認為Chem 難讀過econ, 當然個別學生情况就例外,要個別分析。

October. 發表於 19-6-27 08:22
6個年度5**分數,econ年年都要取90%以上分先有5**,Chem 就有三年得8x%分就有5**,有一年低至84%就5* ...

難唔難真係視乎個人。我囡有位師姐,讀phy chem bio M2。最後棄chem,為保其他科,最後全五或以上。

我囡有位同學,中三成績起碼中上,特別Maths and Physics 算上品。選phys econ M2。點知呢三科而家係被稱為「萬年墊底」。

所以數據只係參考,

gigilovesnoopy 發表於 19-6-27 08:56
難唔難真係視乎個人。我囡有位師姐,讀phy chem bio M2。最後棄chem,為保其他科,最後全五或以上。

我囡 ...
中三成績可做為參考,不可盡信,最了解本身特性和目標既只有學生自己及父母。
我身邊有個熟人,中三phy 級2, 但係高中選萬般衡量後,都係放棄讀phy,選CHEM ,BIO & ECON, 結果高中3E, 成績全部級第一。

所以,選科真係要睇好多野,能力興趣目標都要考慮。

October. 發表於 19-6-27 10:07
中三成績可做為參考,不可盡信,最了解本身特性和目標既只有學生自己及父母。
我身邊有個熟人,中三phy 級2 ...

興趣行先一定無死。

YmOra 發表於 19-6-27 11:03
興趣行先一定無死。
起碼初中唔覺得悶先好揀。好多時要讀到高中課程深入少少,先會引發出去探索既興趣,我仔就係咁,初中懵查查,到咗高中,佢先有自己興趣既科。

October. 發表於 19-6-27 08:22
6個年度5**分數,econ年年都要取90%以上分先有5**,Chem 就有三年得8x%分就有5**,有一年低至84%就5* ...

鄧顯,4或以上,chem 87.5, econ 93.0%,5或以上, chem 56.3%,econ 42.3%,至於全港,兩個grade都係 chem 高過 econ ~~~

mcl203 發表於 19-6-27 13:25
鄧顯,4或以上,chem 87.5, econ 93.0%,5或以上, chem 56.3%,econ 42.3%,至於全港,兩個grade都係 che ...

你呢種計法,就要知道考試人數各有幾多人,基數好重要,乜LEVEL既學生TAKE呢D科...。。等等。。就好似A學校既入U% 有成80%,B校入U%就70%,A校就好似劲啲,但好多人有意無意忽略咗A校中六考DSE入數比中一入學人數少咗成2X%,而B校就中一中六學生人數唔差得遠,咁邊間入U%高啲,好難講。。。
我自己就會參考DSE 5** 既分來比較。。。不過無所謂啦,各自心中有數就得。

October. 發表於 19-6-27 13:54
你呢種計法,就要知道考試人數各有幾多人,基數好重要,乜LEVEL既學生TAKE呢D科...。。等等。。就好似A學 ...

始終chem同econ都係大熱科目,人數係相差不遠~~~

October. 發表於 19-6-27 12:47
起碼初中唔覺得悶先好揀。好多時要讀到高中課程深入少少,先會引發出去探索既興趣,我仔就係咁,初中懵查查 ...

你講得好啱呀!起碼要深入少少孩子才會知道是否有興趣,好怕D中學响中三階段出D考卷淺到不得了,學生誤以為易讀啱讀就揀嚟讀,到咗高中就後悔。

October. 發表於 19-6-27 10:07
我身邊有個熟人,中三phy 級2 ...

我仔chem同econ都係級一,chem比econ好dd但相差不多。而女仔 econ會比chem容易,尤其女仔數冇咁強,chem 都要計同好清晰嘅 concept.

洋蔥頭媽咪 發表於 19-6-28 13:54
我仔chem同econ都係級一,chem比econ好dd但相差不多。而女仔 econ會比chem容易,尤其女仔數冇咁強,chem  ...
你仔佢邊科花既力比較多呢?

October. 發表於 19-6-28 14:02
你仔佢邊科花既力比較多呢?
佢2科差不多,但相對econ應該較容易唔駛太花時間。

YmOra 發表於 19-6-28 10:49
你講得好啱呀!起碼要深入少少孩子才會知道是否有興趣,好怕D中學响中三階段出D考卷淺到不得了,學生誤 ...
陰謀論,會唔會有老師中三出卷淺d,吸引學生高中選讀?

October. 發表於 19-6-28 14:05
陰謀論,會唔會有老師中三出卷淺d,吸引學生高中選讀?

唔係陰謀,想吸引學生响高中選修係真嘅!只是學生未必咁適合讀而矣!舊街坊個仔就係响中三誤以為西史易攞分,中四揀咗嚟讀,一年後drop咗!