用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 分亨小一小二家課冊及一天的功課內容
go

分亨小一小二家課冊及一天的功課內容

因為想凖備為仔仔轉校,想了解學校清楚一些,麻煩家長幫忙!

有冇小一或小二家長可影
1. 一天家課冊

2.及一天功課給我

3.一次的中文及英文默書范圍

十萬分感激

回覆 Kathylo2012 的帖子

學校網頁可瀏覽教學詳情:
http://plklmceps.edu.hk/teaching-learning/curriculum/
小一的功課量不會太多,這一年主要是讓老師和學生互相了解及適應。
覺得一天功課多少,因人而異。
如果小朋友屬自律型,可以半小時完成。
如果是拖拉型,可能需要一小時或以上。
小一小二默寫:
中文:詞語、小段落及創意默書三個部分
English:Use of target words, Sentences and Unseen

家長要轉校,需要多了解學校,也需要知道自己對小朋友的要求以及小朋友的能力。睇下自己希望學術型學校還是活動型學校,再睇睇升中目標,結合小朋友的學習及課外活動能力,才能真正找到適合的學校。

asbb 發表於 19-6-24 11:54

多謝你小小意見!
我仔是學術型,但懶散不做功課不溫書,只係考試成績尚可
因為媽媽有大病,所以不能這樣地操心地跟進小朋友,所以要要找到一間又學到野 平日功課量小一些嘅學校

asbb 發表於 19-6-24 11:54

可否影一影 一天家課冊睇下 及一次中文默書書本內容?

Kathylo2012 發表於 19-6-24 17:42
多謝你小小意見!
我仔是學術型,但懶散不做功課不溫書,只係考試成績尚可
因為媽媽有大病,所以不能這樣 ...

好睇小朋友平時做嘢是否快手,同樣的功課,有人做半個鐘,有人兩個鐘先做完。如果唔可以操心,我建議不要參加校隊訓練,除考試月差唔多一個星期二三日加操。

qinqinyan 發表於 19-6-30 11:29
好睇小朋友平時做嘢是否快手,同樣的功課,有人做半個鐘,有人兩個鐘先做完。如果唔可以操心,我建議不要 ...

校隊是否自願參加定學校選指定學生?
可否有課外活動資料給我睇睇?是否上課時參加定放學後?

qinqinyan 發表於 19-6-30 11:29
好睇小朋友平時做嘢是否快手,同樣的功課,有人做半個鐘,有人兩個鐘先做完。如果唔可以操心,我建議不要 ...

因為小朋友做野吾快手,驚轉到lmc之後都怕適應唔到 ,咁不如唔好轉.

Kathylo2012 發表於 19-6-30 11:36
校隊是否自願參加定學校選指定學生?
可否有課外活動資料給我睇睇?是否上課時參加定放學後?

放學後參加,校隊是老師選出來的,可以選擇不參加。課外活動太多,你自己選擇。

Kathylo2012 發表於 19-7-10 16:07
因為小朋友做野吾快手,驚轉到lmc之後都怕適應唔到 ,咁不如唔好轉.

屋企英文為主讀書就唔太辛苦,我小朋友就差d,所以出邊要補習。