用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學 vs 瑪利諾修院學校
樓主: SuperSmallTwins
go

協恩中學 vs 瑪利諾修院學校  

王家爸爸 發表於 19-6-25 15:01
物理學蝦女仔讀,其實係坊間唔解,我認識既朋友裡面,物理最勁既係個鬼妹仔,物理學博士。 我以前手下既工 ...

我唔否認有女仔讀得好出色,我以前中學時期都有女老師,宜家亦有好多女工程師。但眼見身邊有好多女同學真係讀得吃力,包括我自己,付出同成績完全唔成比例,以前讀書就冇得揀,理科必修三寶,今日有得揀,點解唔去揀科自己讀得得心應手呢!

sukitelfold 發表於 19-6-25 15:13
不過小學谷開的,跟到學校谷的步伐,而演變成一套好成績、有實在感,基本好難適應MCS自由自動自覺的一套, ...

噏咁多,也是要先做功課了解清楚學校特色!

最老套一句名言,但也是最真⋯⋯沒有最好、只有最適合!

mcl203 發表於 19-6-25 14:46
如何可以早知學生跟唔上?又標準既程度如何?可以解釋下嗎~~~
中二、中三已教緊中四Phy, Chem, Bio, 想信都有助同學、家長及學校去了解學生的能力。

小豬脾 發表於 19-6-25 15:20
中二、中三已教緊中四Phy, Chem, Bio, 想信都有助同學、家長及學校去了解學生的能力。 ...

這並非HYS獨有,所以想知多D,學下野先~~~

sukitelfold 發表於 19-6-25 15:17
噏咁多,也是要先做功課了解清楚學校特色!

最老套一句名言,但也是最真⋯⋯沒有最好、只有最適合!

學校特色、師資、DSE 成績、有什麼科目揀、是否適合都不重要,最重要是女兒喜歡便可以

B.B.BaBa 發表於 19-6-25 15:43
學校特色、師資、DSE 成績、有什麼科目揀、是否適合都不重要,最重要是女兒喜歡便可以
...

最後嗰句咁熟嘅,邊度聽過

B.B.BaBa 發表於 19-6-25 15:43
...
最重要是女兒喜歡便可以!

嗰個家長個女第二時送佢母親去老人院
唔知嗰位家長會唔會又講”最重要是女兒喜歡便可以”

sukitelfold 發表於 19-6-25 15:13
不過小學谷開的,跟到學校谷的步伐,而演變成一套好成績、有實在感,基本好難適應MCS自由自動自覺的一套, ...

所以我都有提下D家長,選某些中學係先要了解清楚自己接受到與否,係多年來既風格,自持能力要高既學生適合D。去郡D早有計劃S1/2放洋既學生,就算果班放洋生小學係尖子,都可以係放洋前科科炒到煎單蛋,避免子女入左學先唔like~~~

hkpapa852 發表於 19-6-25 08:00
除咗係多項D1運動比賽較出名,我唔認為HYS教學會比MCS出色。只得1/2班學生可選修大路既Phy/Chem呢種做法, ...

其實你個人覺得全港那間中學比較好?

小豬脾 發表於 19-6-25 15:16
我唔否認有女仔讀得好出色,我以前中學時期都有女老師,宜家亦有好多女工程師。但眼見身邊有好多女同學真 ...
女仔數理唔叻,其實係自己實現,如果自細俾信心佢,自然就會掂。

簽名被屏蔽

回覆 小豬脾 的帖子

睇過d中二的 bio notes,  真係嚇得我暈幾暈

kayi0556 發表於 19-6-25 18:09
回覆 小豬脾 的帖子

睇過d中二的 bio notes,  真係嚇得我暈幾暈

你指 HYS?

到現在都搞不懂某版友獨創的 "小學最高點" 到底是什麼玩意,更驚嘆的是原來他以為中學只讀五年就去考 DSE (節錄某版友原文:中學入都未入近近地還想5年後DSE,,還想分科事情...)。更奇怪的是他聲稱不去想太遠的事,但又偏偏為女兒計劃報山長水遠的 MCS,要不是他推介給女兒,讀將軍澳區非一線小學的女兒會無緣無故喜歡 MCS、會想到報 MCS?口裡說不,身體卻很誠實.......

其實本人並不關心某版友對他女兒升學及學習的另類想法及做法,亦深明他女兒是有一定能力及絕對幸運而能夠入讀 MCS。只是不齒某版友一次又一次在 BK 宣揚其獨特觀念及教學理念(尤其中文),這對其他版友其實是非常危險的事,是會影響他人子女一輩子的事

見講開女仔讀理科 Phy Chem Bio, 唔好意思想離題請教如果數學本身唔叻但中一的科學老師剛又讚讀得好尤其答長題可以拎得到好分數,咁係咪唔揀Phy, Chem 都應可以選擇呢?

michellebaby 發表於 19-6-26 11:43
見講開女仔讀理科 Phy Chem Bio, 唔好意思想離題請教如果數學本身唔叻但中一的科學老師剛又讚讀得好尤其答 ...

睇定啲先,長答好,可能因為語文好。到中二三,概念嘢多就知分曉㗎啦。

YolandaTam 發表於 19-6-26 11:47
睇定啲先,長答好,可能因為語文好。到中二三,概念嘢多就知分曉㗎啦。
...
好的!謝謝你吖~

michellebaby 發表於 19-6-26 11:43
見講開女仔讀理科 Phy Chem Bio, 唔好意思想離題請教如果數學本身唔叻但中一的科學老師剛又讚讀得好尤其答 ...

唔係一定。

IS內容比較籠統, 到中三分科讀先較為清楚知道每科內容究竟讀D乜。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!