用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學 vs 瑪利諾修院學校
樓主: SuperSmallTwins
go

協恩中學 vs 瑪利諾修院學校   [複製鏈接]

naicha 發表於 19-6-24 14:52
其實睇你個女性格
如果你想佢變得自信, 獨立, 本身佢又唔係特別內向怕參加課外活動, 咁HY啱
MCS我識的朋友 ...
同意,我自已都有同事女、親友、仲有個女既補習姐姐都係MCS在讀/舊生,佢地真係全部都好乖、好斯文,而HY果d就活潑d,有自信d。
2間都係好學校,如果學費唔係問題,就跟據阿女性格去決定啦!

突然...... 因為某版友的出現,呢個 TOPIC 變得好好笑......
完!無野再補充了...

The following data may not be directly comparable, nonetheless, it could be use as a reference.The DSE performance of the 2 schools seems very similar.

5級或以上

4級或以上

3大學士學位入學率

8大學士學位入學率

8大入學率

校名

人均

4主科平均  (%)

所有科目(%)

人均

4主科平均  (%)

所有科目(%)

MCS (from MCS website)

2015-18

3.05

44.40%

5.42

79.60%

57.02%

83.03%

協恩(HYS) (from hkpapa)

42.60%

50.30%

<80%

協恩(HYS)

44.00%

54.25%

75.16%

協恩(HYS)

39.45%

52.84%

76.70%

協恩(HYS)

3.06

38.00%

55.00%

協恩(HYS)

2015-18

3.02

41.01%

53.10%

75.16%

76.70%

Sorry, font size has no special meaning, not know why it come out like that.

SuperSmallTwins 發表於 19-6-23 21:57
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20140714/52690055

協恩出了狀元,原來係2014年 ...
除咗係多項D1運動比賽較出名,我唔認為HYS教學會比MCS出色。只得1/2班學生可選修大路既Phy/Chem呢種做法,已經唔係為學生著想。

王家爸爸    發表於 19-6-25 14:50
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 SuperSmallTwins 的帖子

知道上年有個讀MCS轉左去HY,家長話覺得老師好hea,所以轉校

其實係可能家長升中時只追逐品牌,對某幾間中學傳統風格不甚了解,本身接受或已慣於催谷型,未必接受該些中學既模式,或覺得所謂既hea。若教學模式真係咁唔得,可以唔使參考佢地既DSE成績了。選校都係揀適合自己小朋友好D~~~

包括某活躍用家,憑孩子喜歡就可以式選校~~~

hkpapa852 發表於 19-6-25 08:00
除咗係多項D1運動比賽較出名,我唔認為HYS教學會比MCS出色。只得1/2班學生可選修大路既Phy/Chem呢種做法, ...

我又唔同意這說法,協恩除咗運動,音樂同樣出色。除非兩間都讀過,否則好難去評論那間學校教學比較好。不通類型的學生亦會適合不同的教學模式,世界上沒有最好,只有最合適。至於Phy,真係好蝦人讀,尤其係女仔,如果早知跟唔上,只為咗滿足學生想讀的諗法而開好多位,最終學生不停drop out,對學生亦未必係好事。

mcl203 發表於 19-6-25 13:23
其實係可能家長升中時只追逐品牌,對某幾間中學傳統風格不甚了解,本身接受或已慣於催谷型,未必接受該些中 ...

世界事被你看通香透

Manwingtak 發表於 19-6-24 20:25
The following data may not be directly comparable, nonetheless, it could be use as a reference.The D ...

合適的比較!

MCS四年的平均輪動數字。。。

但有一様是真的,MCS初、高中轉去國際學校及放洋比HYS高,HYS也有不少靠運動入,拖低整體成績,也是事實,一來一回。

撇開上述因素,整體DSE數字,不相伯仲或MCS好少少。。。

不要説老師教得hea,大把band 1A官津中學hea過MCS!

如果想由學校主導去谷DSE,上述二間不應該選,應該去QES、TST、鄧顯、迦密、林護、CCS、百周、藍田聖保祿⋯⋯

保證不會有時間吡同學去hea

小豬脾 發表於 19-6-25 13:53
我又唔同意這說法,協恩除咗運動,音樂同樣出色。除非兩間都讀過,否則好難去評論那間學校教學比較好。不 ...

如何可以早知學生跟唔上?又標準既程度如何?可以解釋下嗎~~~

mcl203 發表於 19-6-25 13:23
其實係可能家長升中時只追逐品牌,對某幾間中學傳統風格不甚了解,本身接受或已慣於催谷型,未必接受該些中 ...
如果真係嫌MCS老師HEA既話,轉左去HY一樣會嫌,可能林護嗰類適合個家長多啲。

王家爸爸 發表於 19-6-25 14:53
如果真係嫌MCS老師HEA既話,轉左去HY一樣會嫌,可能林護嗰類適合個家長多啲。 ...

我估HYS唔會喎,要交數㗎~~~

所謂上堂唔係點教書,其實,或許存在於各校,只係講唔講你知。學校只需要係考核制度加硬,就唔到學生唔跟住跑~~~

坊間既用家部分既分享hea讀,可能係信佢一成既程度~~~

回覆 sukitelfold 的帖子

HYS運動位有三十幾個

小豬脾 發表於 19-6-25 13:53
我又唔同意這說法,協恩除咗運動,音樂同樣出色。除非兩間都讀過,否則好難去評論那間學校教學比較好。不 ...
物理學蝦女仔讀,其實係坊間唔解,我認識既朋友裡面,物理最勁既係個鬼妹仔,物理學博士。 我以前手下既工程師,女仔能力唔差得過男仔。

mcl203 發表於 19-6-25 14:54

我估HYS唔會喎,要交數㗎~~~
其實做老師都難,自由啲就話HEA教。

vestzs 發表於 19-6-25 14:56
回覆 sukitelfold 的帖子

HYS運動位有三十幾個

如果運動位有3x個,即係讀書人有14x個,相信呢14x個,成績唔會差得去邊,全部都是自己揀學生。由於全部學生是自己揀,即係話開始慢慢洗牌,幾年後的協恩,可能不單止運動,學術上會更加出色。

王家爸爸 發表於 19-6-25 15:02
其實做老師都難,自由啲就話HEA教。

不過小學谷開的,跟到學校谷的步伐,而演變成一套好成績、有實在感,基本好難適應MCS自由自動自覺的一套,也了解明解!

平時又少默書、少功課、少小測、二考一測⋯⋯真係養懶人的地方,但如果某些同學自我有要求、有紀律的,適應到又是另外一個世界,如魚得水!

王家爸爸    發表於 19-6-25 17:54
‹ 上一主題|下一主題