用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好灰!始終都係邊緣人...
go

好灰!始終都係邊緣人...

女呈一已經好盡力,六科呈分4A 1B+ 1B,但你叻人更叻,出咗全級中位成績計落始終都係Band 1、2邊緣人,唔知可以點樣再上,覺得不可能...好灰...
女地區一線小學,卷一向較深⋯

回覆 Step_C 的帖子

不用灰心, 先說你自稱地區一線小學, 成績六科呈分4A 1B+ 1B, 這已經是不俗的成績了, 如果囡已盡力都無謂給她太多壓力, Band1,2邊緣人是校方公佈定自己估? 介意說是那小學嗎? 如果一線勁的小學可以七八十名都仍是band1 架喎.

回覆 小乖豬 的帖子

謝謝你!恕我不便透露校名。我女學校過去B1人數跟你說的接近,加上是大校,所以我地通常睇中位做人。我女今次成績拉完同中位打個和,加上不是高分grade, 所以就算B1、2邊緣人只是我自己估計,但差不多亦不遠了⋯⋯

Step_C 發表於 19-6-22 02:54
女呈一已經好盡力,六科呈分4A 1B+ 1B,但你叻人更叻,出咗全級中位成績計落始終都係Band 1、2邊緣人,唔知 ...

但以你講果個分就算一二線小學都應該band1 吧, 以呢d成績未到抽獎, 自行已經可能有學校收了! 不要自己嚇自己吧

Step_C 發表於 19-6-22 03:47
回覆 小乖豬 的帖子

謝謝你!恕我不便透露校名。我女學校過去B1人數跟你說的接近,加上是大校,所以我地通 ...

其實,你要留意,用"中位數"作評估先要清楚這中位數係指中英數常視音總分的中位數吖,還是指經過999632加權後的中位數,兩者結果分別好大,睇你4主科皆取A級,只是視藝音樂低分且兩科的加權比重值細,那總分未必影響好大。再者,聽你意思,你手上應該有兩個好有用嘅數字,一個係那中位數的值和你孩子所得的數值,如果你能夠响jm群中打聽到其中一個同學仔响6科中取到5A1B成績且知道其分數值,那麼就可以比對到中位數值的相對位置,再從而可以粗略估算到自己的B1位置。其實你所講嘅中位數,會否你表逹錯咗,係想講"平均數"而非中位數嗎?!

回覆 YmOra 的帖子

我說的中位是全級學生分數大小排列後位列中間的分數,我女學校一向俾呢個數我地參考,未計999632 weighting
我女英文B+、數B,其餘A
全級中位係中英數B+, 其他A。我女中文比中位高,但數又低過中位,所以抵銷咗,其他科中位一樣,所以我話佢拉完同中位一樣,相信佢係中間邊緣人

呢D成績讀二線小學band1冇走雞

Step_C 發表於 19-6-22 08:00

我說的中位是全級學生分數大小排列後位列中間的分數,我女學校一向俾呢個數我地參考, ...

數B左, 中, 英A, 常識B+ or A? 如果係一線小學, 今次出卷正常唔係特別淺, 咁應該穩佔band 1生位置。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我說的中位是全級學生分數大小排列後位列中間的分數,我女學校一向俾呢個數我地參考, ...

我明中位嘅意思,最重要已經清楚兩個有用資料,1.未計999632;2.全級站於中位位置學生的成績情況。按已知數據去估算自己的位置,我會先鼓勵你盡量响jm群中打聽級1名或者級11名的取分情況,尤其是他的視藝和音樂的""分數"",盡量打聽分數而非grade。當有齊晒這些數據後,你便可以自行定到一個粗糙的Band1範圍,再把Agrade、Bgrade所代表嘅分數範圍(即例如A:85至100)分的下限分數[85分]或中位數[92.5分]套入貴校那中位同學的成績(即BBBAAA)計算並定位出中位數,再計計自己的,就可以有一幅較清晰的圖畫了。

中文 英文 數學 常 視 音
中位數  B+ B+ B+ A A A
你囡囡  A  B+ B  A A A
升 降 升2格 和 降1格 和 和 和

粗略睇你囡囡應該略勝少少穏站Band1位置。
不過,要代入數值才可以更準確估算出真實位置。

因為,你女兒中文科升了2格,即由B+升了
(A-)、(A)兩格,故整體應該略勝少少。

多謝你同我分析,但我女學校B+之後就係A,冇A-,所以中文冇升兩格咁多,全部打和

女呈一已經好盡力,六科呈分4A 1B+ 1B,但你叻人更叻,出咗全級中位成績計落始終都係Band 1、2邊緣人,唔知 ...
邊緣人最緊要係知道學校既B1比例,然後先可以估到自己既真正BANDING。

你小朋友應該大約係中間位。問題係如果係九龍城、灣仔、中西區等,學校有6成學生升B1學校,並唔係代表學校既學生有6成係B1,實際可能只係4成B1學生加2成幸運既B2學生。相反,如果係喺弱區,學校有5成學生升B1學校,並唔係代表學校既學生只有5成係B1,實際可能係6成B1學生,甚至更高。

Step_C 發表於 19-6-22 09:53

多謝你同我分析,但我女學校B+之後就係A,冇A-,所以中文冇升兩格咁多,全部打和 ...

呵!明白。好有趣呀!我好有興趣分析下玩下。

多問些資料先,可否給貴校各grade所代表的分數範圍嗎?thx.thx.

例如:
Agrade=85至100
Bgrade=??
Cgrade=??
 .
 .
 .

回覆樓主:

中位學生既Grade 同 中位學生既排名 ,用於評估已經可以有好大偏差。若一間小學學分好緊,極端舉例,排名30-80都係B +,如何得知自己排30定80。又Grade A似乎range咁闊,又如何得知自己係排1或29,甚或,原來自己高於中位數,亦比中位Grade既同學可能高出0.1分。點估?~~~

王家爸爸    發表於 19-6-22 14:57

mcl203 發表於 19-6-22 12:45
中位學生既Grade 同 中位學生既排名 ,用於評估已經可以有好大偏差。若一間小學學分好緊,極端舉例,排名30 ...
true, 好似我哋學校大部分都係A,同grade, 可能相差100名不過如果B,就知一定衰咗

就算做唔到B1,最差都入到直屬中學。學校係咪仲係唔肯講全級排名?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-22 14:09
就算做唔到B1,最差都入到直屬中學。學校係咪仲係唔肯講全級排名?
你點知道佢有直屬中學  

王家爸爸 發表於 19-6-22 15:00
你點知道佢有直屬中學

佢係連登仔嘛~~~

2jkidsfather    發表於 19-6-22 20:31

回覆 hkpapa852 的帖子

我地係冇排名,但亦冇直屬中學喎⋯⋯