用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好灰!始終都係邊緣人...
樓主: Step_C
go

好灰!始終都係邊緣人... [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 19-6-25 09:12
首先,呈分係用標準分,即使知道實際分數,係極端情況都有可能有多過10%既差異。第二,用ABC而唔係絕對分, ...

由於,樓主說明學校每年所給的"中位學生成績"是她們用作釐訂孩子是否屬B1學生的指標。真的是如樓主所言要以中位值做人。換言之,學校這條中位線係學校經過計算標準分後學生所得的總分數排次序後之學生grade:A、B、C...。個人認為,這個A不是未經標準化後的級別,係可以直接用來換算及分析。如果,校方用一個未經處理,即未經標準化的(B+ B+ B+ A A A)中位數來給家長作B1指標,會完全無意思呢!並且會害死好多人。未標準化的學生成績排高低,尤如只顯示"成績表名次"下排响中間位置學生的成績表現,一D意思都無。

回覆樓主:

中位數只係提供係中位既同學係甚麼成績,只可以知道在中位以前係好或等於該成績,相反亦然。用於評估Banding係存在唔準確,學生成績並非一定係平均分佈~

中位Grade =/= 中位人~

王家爸爸    發表於 19-6-25 17:58

Step_C 發表於 19-6-22 08:00
回覆 YmOra 的帖子

我說的中位是全級學生分數大小排列後位列中間的分數,我女學校一向俾呢個數我地參考, ...

英、數都是主科,要加強一下。這個假期惡補?

回覆 mytambb 的帖子

絕對會, 其實一直都有

Step_C 發表於 19-6-25 17:00
回覆 mytambb 的帖子

絕對會, 其實一直都有

咁可能要轉一轉,其他同學都去補同一間較好?
‹ 上一主題|下一主題