用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: mollylyly
go

Del  

citygirl 發表於 19-6-21 23:23

哈,又講反話啦

哈哈!你地點解話我講反話?津校收生參差,嚟自任何家庭背景都有。直資學生被揀過,千挑萬選,讀得直資嘅家庭都會對子女嘅教育比較上心,而且肯花資源去栽培子女,津校點會有得比呀!有直資梗係揀直資啦。

BTW,LSPS只係一間中文小學。

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先,早兩年我都答過相同問題,仔唔想轉,家長最後揀咗LS,無後悔

details 我唔知,case 係插小二,住九龍嘅,無弟弟添

不過純睇CP值,LS 贏硬
但係要講peer group,咁又真係雜d嘅
但講上中學嘅%,舊年所有band 1 + 2 都經派位收哂喎,夠好未? SPB 收得都唔會係band 3 啦....
恐龍家

回覆樓主:

LS for sure

回覆樓主:

我覺得睇地區啦,分分鐘每日都有課外活動,唔近都幾頭痕

小曳人 發表於 19-6-22 08:01
首先,早兩年我都答過相同問題,仔唔想轉,家長最後揀咗LS,無後悔

details 我唔知,case 係插小二,住九 ...

謝謝你。你是spb轉去LS? 兩間都讀過?

cyndiwong 發表於 19-6-21 23:59
中文小學不是問題,st Paul co-ed也是中文小學,但中英文水平也很超班
點樣超班法?

cyndiwong 發表於 19-6-22 17:23
co Ed 基本上直升中學,中學DSE英文九成達level 5, 中文五至六成以上達level5, IB 平均分40以上, 以男女校 ...

部份開辦IB嘅直資(包括SPCC/DBS)會對外招收中五六IB課程嘅學生,所以攞高分命中率特別高,IB成績好未必全完係佢地嘅功勞。

cyndiwong 發表於 19-6-22 17:23
co Ed 基本上直升中學,中學DSE英文九成達level 5, 中文五至六成以上達level5, IB 平均分40以上, 以男女校 ...

秘聞coed曾派中一學生去考英文DSE (幾多人考就唔知啦),大部分人拎level 4。

回覆 pekovian 的帖子

好有興趣中一學校學生如何可在現有機制下考 DSE。以學校考生抑或是自修生身份?

manmonster 發表於 19-6-24 21:32
回覆 pekovian 的帖子

好有興趣中一學校學生如何可在現有機制下考 DSE。以學校考生抑或是自修生身份? ...

我又無深究,只係一次聚會中有朋友既朋友係coed英文科老師,佢咁講我地就咁聽。

pekovian 發表於 19-6-24 21:43
我又無深究,只係一次聚會中有朋友既朋友係coed英文科老師,佢咁講我地就咁聽。
...
呢啲咪叫吹水唔抺咀囉!  呢度講親 coed 都係咁......

CHAN88999 發表於 19-6-24 22:41
呢啲咪叫吹水唔抺咀囉!  呢度講親 coed 都係咁......

佢有無吹水我就唔知啦,宜家都仲教緊。不過coed學生英文能力強係無庸置疑既,好佩服佢地幾乎全部接收小學部既學生(中文小學),中學都可以做到英文成績咁好,90% lv5+,好想知係點煉成

IYY    發表於 19-6-25 00:23

醒目開學勳章 貢獻勳章

以我所知,DSE 無得自修,但要d學生提早考公開試嘅,有朋友幾年前提過,顏保齡會
其實市面上唔少公開試都可以自修,無需要捉住DSE呢個term,會唔會係GCE 呀?
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

pekovian 發表於 19-6-24 23:00
佢有無吹水我就唔知啦,宜家都仲教緊。不過coed學生英文能力強係無庸置疑既,好佩服佢地幾乎全部接收小學 ...
因為中文小學都可以有好嘅英文囉! 而且,學生嘅英語能力好,未必同學校有關

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

mollylyly 發表於 19-6-22 13:17
謝謝你。你是spb轉去LS? 兩間都讀過?
唔係我,係有人問過我,最終佢轉咗

恐龍家

pekovian 發表於 19-6-24 21:43
...

DSE自修生要求之一,係要夠19歳

如要經學校報考DSE, 必需提交S5同S6既SBA

叫你D朋友作故仔都要做吓功課,否則只係顯得佢地係幾咁無知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-25 09:58
DSE自修生要求之一,係要夠19歳

如要經學校報考DSE, 必需提交S5同S6既SBA
或者係做DSE既past papers而唔係考?

b3410    發表於 19-6-25 15:06