用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何選擇? 小二陳守仁插班 vs 軒尼詩銅鑼灣 ... ...
go

如何選擇? 小二陳守仁插班 vs 軒尼詩銅鑼灣 ...  

現在小女小二, 就讀軒尼詩官立銅鑼灣。 讀得還好 。
全級成績都可以保持十名以內。  與同學和老師之間亦相處得非常好。

如無意外, 留返喺呢間學校度, 應該可以因校內排名而派往一間好的中學。

家還有一個小妺妺, 學習能力不及家姐,  不過因為家姐關係, 理應可以直上銅鑼灣軒尼詩。

早前陳守仁學校Open Day , 一家走去參觀,覺得非常吸引。 感覺比起官校, TSL可提供更廣闊視野/思考空間的學習環境 。  所以便在毫無準備的情況下, 膽粗粗申請插班~

剛收到電話, 成功取錄。

但係, 朋輩、家人、各方好友都覺得唔應該轉校。
並列出原因:
1. 本身家在港島區
2. 原校升中有保證
3. 此舉動會犧牲細妹將來
4. 好地地, 為何改變

基本上問十個人, 只有一個覺得 "值得轉校"。

還有一點就是, 因有外國親戚照顧,  如無意外將來應該會去海外升學。。。
但具體時間, 還未決定。。。

所以希望可以在此, 問一問各家長意見

感激萬分~

家姐有冇表示過中意TSL?

回覆 lingan 的帖子

其實家姐參觀完覺得 很有趣 但係當媽媽受朋輩影響之後, 再同家姐傾計, 描述返改變 帶來嘅影響...
家姐又開始覺得唔捨得而家間學校同朋友。

so,  15/16  50/50 ....

醒目開學勳章 王國長老

軒銅男多女少,如果有信心keep住級十(even 級20)我覺得已超高機入直入BPS
TSL吸引,BPS更吸引,仲有細妹考慮,我會揀唔轉

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Thanks you Charlotte mom

還有一點就是, 因有外國親戚照顧,  如無意外將來應該會去海外升學。。。
但具體時間, 還未決定。。。

so,,,,,

唔轉 不過好奇陳守仁插班考乜?筆試?

回覆 penguinding 的帖子

yes... written test first, then play some group activity.

yboocs 發表於 19-6-21 16:19

yes... written test first, then play some group activity.

有冇見校長?要見家長嗎?

parents interview is just casual chat. nothing serious, very short also.

yboocs 發表於 19-6-21 16:36

parents interview is just casual chat. nothing serious, very short also. ...

好似考小一

回覆樓主

一心升庇利羅士啦

yboocs 發表於 19-6-21 16:11
回覆 Charlotte_mom 的帖子

Thanks you Charlotte mom

你意思是去外國升學覺得TSL 岩D?

回覆樓主:

唔轉似乎好d喎。
TSL 升中競爭都好激烈,你住港島,個網都好過油尖旺。大女讀得好又有朋友,可能佢啱傳統又如魚得水,夾硬轉再加埋細女唔係必入。

我揀留軒銅。

回覆 hohoho888 的帖子

I am not sure...
some says..

if go oversea...
1. better learn as much Chinese as possible NOWor
2. go to English school now...so u are prepare for oversea....

I can't tell which is right or wrong.

yboocs 發表於 19-6-21 16:45
回覆 hohoho888 的帖子

I am not sure...
基本上問十個人, 只有一個唔覺得值得轉校。<-- 點解果九個覺得值得?

反而EK 呢度so far 都係唔覺得要轉

回覆樓主:

唔轉

TSL 是一間好好的小學, 大部份小朋友能力好高, 學習好主動, 同傳統學校的學習方式有點不同, 升中都好好, 是傳統學制同活動教育兼容的.  不過如果升中學已打算會去外國,  即是好快會脫離香港的學制的限制,    況且原校升中理想, 小朋友又應付自如. 不去TSL 小朋友亦覺得無所謂.  加上細妹可以直入, 直到細妹升小都可以煩少個都好. 到時可能2個一起直接出國, 無謂轉來轉去了.

相信TSL有位俾你插小二,都係因為佢有學生轉去龍校/有直屬中學/有聯繫中學⋯⋯但你卻調轉⋯⋯

忍唔住都要再講一句,家長可不可以在報考學校前唸清楚再考吖?!

LittleButter    發表於 19-6-21 17:34

ddtt347 發表於 19-6-21 17:21
忍唔住都要再講一句,家長可不可以在報考學校前唸清楚再考吖?!