用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何選擇? 小二陳守仁插班 vs 軒尼詩銅鑼灣 ... ...
樓主: yboocs
go

如何選擇? 小二陳守仁插班 vs 軒尼詩銅鑼灣 ...   [複製鏈接]

yboocs 發表於 19-6-22 11:00
好多謝各位家長的意見。

Especially bbroy different point of view.
你講漏左另一個重點。。。咁官立老師有冇講細女點?
從來選校,有否弟妹,係其中一個關鍵

Yes 先問小朋友,佢係用家。(所以我第一句就問,阿女覺得點)

去TSL 有冒險,一旦決定,就向前看。加油。

醒目開學勳章 貢獻勳章

官津校學生資質差異較大,TSL 英文程度絕對係比平均高好多,而且個別差異較細,所以响官津頭十,我估入到TSL可能係頭30內,唔好有太大期望,特別係第一年未適應
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

Yes... both teacher said the same thing...

Whole family, include the kid Must prepare to know...
"You won't be as TOP as before."  

回覆 sunnymama2 的帖子

For this family, the younger child is.... More smart compare to the older sister.

(I am not saying SMART kid to TSL).

I think the fact is,  Since the older sister is already in a Gov school,  the younger sister will have a guarantee spot anyway.

And the younger child prove her ability from the interview earning a spot.... so they let her try TSL.

(if things go wrong, she can always go back to gov school with older sister)

So... their case is a bit different.

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果肯定細嘅學習能力比大高,就算喇,呢個保險線唔係太需要留俾佢
叫佢自己去考小學啦!

恐龍家

hohoho888 發表於 19-6-21 19:04
是! 咁多人say no仲諗既其實佢自己都投左票,軒銅不差,而自己同個女也沒till tick.  咁仲攪咁多 ...

明白樓主想為個女揀「更好的」想法,不過TSL對樓主個女或佢地一家人是否「更好」呢?好有保留,唔係指TSL唔好,兩個都各有千秋,唔好比「直資比官津更多資源,所以更flexible和inspirational」既迷思影響。做好眼前既野,同時再望遠少少升中條路,相信樓主就會識揀了。

yboocs 發表於 19-6-22 11:28
回覆 sunnymama2 的帖子

For this family, the younger child is.... More smart compare to the older si ...
如果ready 好細女小一之戰及接受到細女最後可能讀一間比軒銅差的學校,緊係跟家姐意願(家姐又唔介意舟居勞頓,少左時間作息的話)

回覆樓主

sorry!唔記得講重點。
其實無話邊間好過邊間,只講「適合」二字。

回覆樓主:

不過講真 樓主有 第時出國 的 選擇 家長又願意 改變現況 我覺得大女 轉去tsl 應該會 得著好多 至於細女 小學同樣地最worse 都可以 出外讀書, 其實都唔算係乜嘢 risk

yboocs 發表於 19-6-21 18:30
某程度上, 可能因為唔係好相信香港嘅教育制度。尤其是 傳統的 填鴨式教學。

但係又唔想花費巨款讀國際學校 ...

雖然插班申請已經遅左,若果想轉校,何不考慮埋同區既瑪利曼,6年後既TSL畢業生,部分都係升瑪利曼,若成功,又可以照顧番妺妹~~~

始終,個人認為,留軒小比TSL好~~~

storymum 發表於 19-6-21 18:00
請問邊三大女校?

若講升中,應該係4大女津校,要計埋大坑真光~~~

mcl203 發表於 19-6-22 13:35
若講升中,應該係4大女津校,要計埋大坑真光~~~
得三間唔駛俾錢讀書同係有直屬中學嘛!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-22 14:03
得三間唔駛俾錢讀書同係有直屬中學嘛!

我指中學,樓主讀緊區內津小,唔使再提~~~

mcl203 發表於 19-6-22 14:12
我指中學,樓主讀緊區內津小,唔使再提~~~
要插班又要益到細妹, 梗係要3間女津小

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果將來打算留學,我估依家揀傳統小學都係希望打好中文基礎,而且學習多D中國傳統文化。或者因為經濟方面原因。升中可能並非一個重點考慮,例如中學都唔打算讀BPS。如果咁,TSL又的確值得去讀。學費比較適合,教學方法有別與傳統官津。 因為好多時候選校,都會考慮升中,有時希望升中多一些保障,情願犧牲教學方法等等。

b3410 發表於 19-6-22 14:29
如果將來打算留學,我估依家揀傳統小學都係希望打好中文基礎,而且學習多D中國傳統文化。或者因為經濟方面 ...

瑪利曼咪傳統官津囉,但津校風格可以不一樣,傳統係指歷史,未必係教學模式,太多人誤解了。之前講左,部分陳守仁學生升中路就係瑪利曼,各方面亦非有明顯優勢,亦係放洋%頗高~~~

但係樓主好似沒有詳細講女兒的性格和學習模式?這也會對行什麼路線有影響。
我家兩姊妹因為性格和學習模式不同,也是一個讀直私,一個讀傳統津校。

陳守仁 教學方式 係咪 都啱您女先?
比我當然唔轉啦
小學已經有聯繫中學 , 仲有呀妹跟尾
TSL 得顏寶玲 中學 , 睇落 BPS 勝幾班 !
港島區 校網 、質素 都好過九龍喔⋯⋯
唔明您點解要轉,您女係咪龍年出世? 您唔怕到時升中競爭大?

如果淨計小學6年, tsl 確係非常好的學校!如果你不介意升中才選擇去哪一間中學,確係tsl 較好,可以發掘到小朋友強項,又讀得開心,去那一間中學都會發揮得好!

但如果對升中和妹妹升小有concern的話,當然保守以不變應萬變!

在乎你肯take risk or not...
‹ 上一主題|下一主題