用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何選擇? 小二陳守仁插班 vs 軒尼詩銅鑼灣 ... ...
樓主: yboocs
go

如何選擇? 小二陳守仁插班 vs 軒尼詩銅鑼灣 ...   [複製鏈接]

我會咁睇~既然將來會去外國升學,咁就無必要要妹妹及一家再受多次考小一之苦... 可享家姐之福直入軒銅,十分理想... 而且你都有升外國升學嘅意向,我覺得即使留軒銅,都可以比之前更輕鬆學習就可,毋須著重考唔考到級十問題了!除非樓主你真係唔介意touchwood妹妹到時派到寶校或考私直唔理想!
至於TSL,我嘅感覺係佢一開波揀晒d勁人入去,其實學校唔谷家長們都已自動波谷,所以有好成績係正常的事!但軒銅真係什麼人也有,但都能保持一定b1學生水平,呢間學校確實係好!既然呢間升中有保證,咁確實又唔需要大女到小六時又要面對考中一更癲的遊戲...安安樂樂讀多幾年中學便到外國升學人生不是更愉快嗎?

yboocs 發表於 19-6-21 15:59
現在小女小二, 就讀軒尼詩官立銅鑼灣。 讀得還好 。
全級成績都可以保持十名以內。  與同學和老師之間亦相 ...

唔會轉
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

.....

除咗教學方式較傳統, 其實軒銅的課程比較淺, 考核要求亦唔算高, 係軒銅考級10, 可能去到TSL亦只係中游份子, 如果想追番去上游, 雖然學習模式無咁傳統, 但學習反而會更辛苦 (因為TSL考核要求一定高過軒銅)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-6-22 15:23
除咗教學方式較傳統, 其實軒銅的課程比較淺, 考核要求亦唔算高, 係軒銅考級10, 可能去到TSL亦只係中游份子, ...

呢個亦係risk之一
樓主大女適合傳統教法,去到TSL一樣如魚得水?就以港同為例,亦有6年讀小學讀得唔錯,考到港同書院跌晒落去,係以前補習谷開,定無人迫跑分數就pair左,定點?唔知,當然亦唔少成功過案,但當中係有risk

返學想唔傳統又Happy,不如去天虹。
再唔係近近地去大坑李陞或官立嘉道理,仲送埋比TSL更好既英語環境同國際視野。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 supermom1 的帖子

幾年後妹妹考小一可能冇家姐咁好彩入唔到心儀學校時,你們一家接受到嗎?

女仔在軒銅考級十已經半隻腳入咗BPS, 又有妹妹跟尾,轉黎做乜。準備去外國讀書更加應該係小學學好中文。

hkpapa852 發表於 19-6-22 15:23
除咗教學方式較傳統, 其實軒銅的課程比較淺, 考核要求亦唔算高, 係軒銅考級10, 可能去到TSL亦只係中游份子, ...

個人觀察,TSL亦並非如坑間所說學術那麽高,3私1直平均都係SFA比較出衆。當然,中文官津生若插班TSL會有一定程度蝕底,始終TSL係英小,要時間適應~~~

回覆 yboocs 的帖子

我很明白你的感受呢!你掙扎是有原因。我的孩子有TSL 的OFFER, 我可以說,我真的數到10樣TSL非常吸引的地方,
記得幾次開放日,會留意學生,任何時候非常自然地和老師交談(聽得出孩子不是ABC, 語帶香港口音,但卻信心十足,證明不是天生講開英文,而是學校訓練這種語境)
我那次THIRD IN 去學校, 離開時在走廊遇到一位學生,佢離遠就同我講 Good afternoon Auntie , 係好自然唔造作好慣常的表現。。。。
功課PROJECT 等等,肯定老師有心機設計,有趣得來也合乎學生程度,我認為絕不離地
不過我沒有TAKE TSL 的OFFER, 因為有點遠,我的孩子很容易攰,很多時還要睡午覺,所以。。。無辦法坐車那麼久。
我覺得,不如多點介紹TSL 的學校資料俾囡囡,再考慮她會否很容易疲累。。。再決定,中學的嘢。。可以將來先諗,尤其你會俾佢外國升學的確TSL 的培育也很好!

軒銅級前十入tsl真係可能考到中游左右,因為要时间習慣,也要另學外語,想入bps, 估計最少要級前30-40, 轉入可能得不償失。

73662710 發表於 19-6-23 11:03
軒銅級前十入tsl真係可能考到中游左右,因為要时间習慣,也要另學外語,想入bps, 估計最少要級前30-40, 轉 ...

BPS是b1a女校,各校最叻的女孩很多也自行選BPS,tsl考級30-40應機會不大啊!

有妹妹, 我會揀唔轉

Will stay with 軒銅 esp there is a  younger girl.  Just have a look at the SSPA result, seems it was favourable to the boys, quite a high no go to DBS and LS.  TSL Girls will go to Mary Mount and St Paul Convent.  

At 軒銅, you got more choices.  BPS and Mary Mount for 自行.  St Paul Convent for 直資.  Given more choices in hand, why go ?

yboocs 發表於 19-6-21 15:59
現在小女小二, 就讀軒尼詩官立銅鑼灣。 讀得還好 。
全級成績都可以保持十名以內。  與同學和老師之間亦相 ...
其實依家陳守仁都幾谷,反而軒小好似好D。

以學術程度計,TSL 競爭相當大,小孩子們被嚴選才能入讀,家長們出心出力培育小孩子。學生主動presentable, 不為升中,選TSL ,想競爭少d留軒銅,但英文要補補佢。聽補習社講,軒小學生上到皇仁,程度和外校生有頗大距離。

回覆樓主:

唔轉,而家如魚得水自信滿滿,正常 keep 到已經半隻腳入BPS, 仲有細妹跟尾  (你想玩多D考小一嗎?) 丶唔駛交學費同車費 ($1xxx 加 $2-3xxx), 慳番去上英文堂又得,去玩又得。仲有 travelling time 都係成本。

雖然 TSL 教學確係吸引,喺你個 case, 考到就當係試過自己有實力,之後還是向前看吧。

yboocs 發表於 19-6-21 18:30
某程度上, 可能因為唔係好相信香港嘅教育制度。尤其是 傳統的 填鴨式教學。

但係又唔想花費巨款讀國際學校 ...

轉...... 不過唔係轉去 TSL,樓主唔想浪費女兒幾年幼稚園的英文,應該轉去 MPS
MPS 英小、港島津校、有直屬中學、比較自由不太谷,滿足晒樓主
不過,MPS 收唔收係另一回事......

回覆 yboocs 的帖子

好多私校學生想轉入軒小,你又想轉走,不過人各有志。

回覆樓主:

留軒銅,插mps,呀女實多謝你
P.S.兩間都有實戰經驗
‹ 上一主題|下一主題