用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小二插班集中討論區
樓主: 十分鐘
go

小二插班集中討論區   [複製鏈接]

ddtt347 發表於 19-6-25 14:56
因家庭原因要由YCIS去公立學校,落差真係好大。家長為幼兒選校前,真係要長遠計劃為好。
...

耀中20萬一年真係唔係普通人家可以讀得起

公立有公立的好處,淺處亦有蛟龍。仔從小就會理解上有廟堂之高,下有江湖之遠;長大了後理解他媽咪的人生是如戰神一般永不言敗,便會更加努力堅強。

十分鐘 發表於 19-6-25 15:16
耀中20萬一年真係唔係普通人家可以讀得起
好貴。。。

lamalady 發表於 19-6-24 21:33
我仔肯定夠小二年齡了。他中英粵都流利,英文可以寫作短文,數學兩位的加減法都很好,但考中文就慘了,連 ...

兩位一定不夠,我們是乘除文字題了,中文數,中文要好叻,很多也已經作中英短文了。

lamalady 發表於 19-6-24 21:33
我仔肯定夠小二年齡了。他中英粵都流利,英文可以寫作短文,數學兩位的加減法都很好,但考中文就慘了,連 ...

你小朋友係12年細b?我唔覺得插小二會易過同時考入小一,點都係高一年班。坦率講,英文寫一段,數學兩位數加減好多k3小朋友都做得到,佢哋仲要中文都寫得好,你咁插小二,就算入到,小朋友都好辛苦,不如入小一慢慢來。

各位媽媽都好專業,我是業餘媽媽,真的不懂這麼多,而且也沒有花時間在孩子學業上。
平時放學游泳,運動,學日語。週六興趣班,週日都是帶他出去到處玩,運動和放電在我家是大事,否則很晚不能入睡。

lamalady 發表於 19-6-25 21:09
各位媽媽都好專業,我是業餘媽媽,真的不懂這麼多,而且也沒有花時間在孩子學業上。
平時放學游泳,運動, ...
如果細B不如考慮小一叩門,repeat 小一輕松好多。

chkwu 發表於 19-6-25 21:14
如果細B不如考慮小一叩門,repeat 小一輕松好多。

我也很想叩門小一,但是應該過了時間了,很少有學校接受小一叩門了。但是的確我應該努力繼續找一下叩門的機會。
謝謝各位的關係和建議,這裏真的好有愛!

請問有無人考舊拔小?係唔係只要報都有written rest?

lamalady 發表於 19-6-25 13:01
請指教,國際學校的學生一般去哪些中文補習班好些?
公文 陸陳 都見過國際學校小朋友

回覆樓主

好奇一問,現今一代叩門轉校成風,跟過往我的年代絕大部分人一讀六年,大相逕庭。
我女兒今年也升小一,心情很不好,為的只是不捨幼稚園大部分升上直屬小學的同學。
請問大家如何處理小朋友轉校的情緒?
叩門轉校是小朋友的意願嗎?

宮二 發表於 19-6-26 07:05
好奇一問,現今一代叩門轉校成風,跟過往我的年代絕大部分人一讀六年,大相逕庭。
我女兒今年也升小一,心 ...

我是直接告訴仔,媽媽供不起你讀這麼貴的學校了,你要靠自己努力考進私校。仔沒有任何抗拒,完全接受。

lamalady 發表於 19-6-26 08:30
我是直接告訴仔,媽媽供不起你讀這麼貴的學校了,你要靠自己努力考進私校。仔沒有任何抗拒,完全接受。
...

仔仔好乖,好識諗,好生性!你好有福氣!

我女兒今年也升小一,心 ...

唔捨得一定會,同埋會永遠感激之前間小一學校,將我小朋友教得咁好,會視之永遠母校。但升中好現實,也有一部分人係搬屋,小朋友會明白,佢肯去考,代表佢接受,我小朋友完全無抗拒情緒。小一果間都係叩返來,佢覺得好有成功感。

lamalady 發表於 19-6-26 08:30
...

英雄不問出處,小朋友好乖,一定會成材

真心請教各位前輩, 請問這一年來各位如何為小孩裝備插班? 要達到小二甚至小三水平才能通過小二插班筆試嗎?
謝謝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

請問大家如何處理小朋友轉校的情緒?
叩門轉校是小朋友的意願嗎?
唔同家庭有唔同情況,我大仔當年係自己提出轉校嘅... 而細仔,我有幫佢試插班,佢唔多願意,但因為無offer,無問題啦

但你個case,升唔上直屬小學,係你唔讀定係佢唔俾你讀先?有分別喎

不過,小朋友咁細,好快唔記得,我仔小二小三都仲記得KG好朋友,佢今年升中,我同佢講KG好朋友將會再做同學仔,佢完全無感覺,只記得個名

所以,唔駛太緊張

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

vpo0615 發表於 19-6-26 11:36
真心請教各位前輩, 請問這一年來各位如何為小孩裝備插班? 要達到小二甚至小三水平才能通過小二插班筆試嗎?
...
要睇你想插邊類學校,同孩子資質喎
恐龍家

joyceccw 發表於 19-6-24 21:30
可能我插小4多位d,我大約一星期收到通知筆試加面試。我仔中文好差,果日心情不佳只做了2題,但面見的老師 ...
咁之後揀左邊間啊?直資貴架,校車,學費,雜費乜都貴啦

三心三奕 發表於 19-6-24 23:38
插班小三,今天接到大角咀天主教小學海帆道的電話
本來讀哪間?
‹ 上一主題|下一主題