用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Local band1 school 成績中上但讀得唔開心
go

Local band1 school 成績中上但讀得唔開心  

有無過來人?可以比意見嗎?

考插班先定等打好中文底,等到五年級先轉?

小朋友小三,學校課程沉悶,老師要求高,課堂內容常重複,大班教學,成績中上,但性格活潑愛發問,老師覺得佢鐘意問問題唔乖,人越大性格越來越出,禁都禁唔到,明知佢咁落去local應該無運行,想幫佢轉國際學校。

回覆樓主:

睇有幾唔適合,幾唔開心。插班位比較少,難d但仍然有人成功。識人個女因為被欺凌,由名女校轉去IS,由被杯葛到好多朋友,睇到個女仔性格慢慢變好 (佢以前被人蝦,佢性格係有d缺陷),好為她高興。

回覆樓主:

唔鐘意學校鬥爭的風氣極強烈,由小一開始經常比同學「線」中招無數次,依家醒左好多,學識保護自己。

我都唔明仲等咩,為中文放棄其他學習興趣,值得咩?

貝珠 發表於 19-6-21 11:36
我都唔明仲等咩,為中文放棄其他學習興趣,值得咩?

我想走呀
身邊好多朋友轉走左
但佢地考gsis harrow 多
我想去ESF/ RC

Jane1983 發表於 19-6-21 11:20
睇有幾唔適合,幾唔開心。插班位比較少,難d但仍然有人成功。識人個女因為被欺凌,由名女校轉去IS,由被杯 ...

我果個係好天真,唔識嬲人,無心計,所以都成日比人蝦,但又未到欺凌咁嚴重。

yaijing 發表於 19-6-21 11:45
回覆 貝珠 的帖子

讀國際學校一樣可以 keep 到中文。 我仔美國出世,喺美國讀書,一直到四年級先回流返香 ...

我但求佢識睇中文報紙已經好開心

回覆 glo000 的帖子

而家IS的中文唔係咁差,尤其屋企肯提供中文的支緩。

(emoji)啦,咁慘,報多幾間啦。

我果個課外活動、運動唔叻架,成績中上又唔係最標青,有無咩野可以準備呀?

回覆樓主:

要插班英文水平好重要,留下為中文,咁英文追到嗎?你而家申請熱門學校排兩三年都唔出奇。如担心中文水平,亦可考慮中英並重的private independent schools

glo000 發表於 19-6-21 11:48
我想走呀
身邊好多朋友轉走左

報名先啦,可能要等到有vacancy先安排做written test, 千祈咪諗住小學畢業先轉。

多謝大家意見!我試下同佢報插班考下先,都諗左兩年,因小朋友話唔想走,佢當時話讀得好開心,好多朋友又無乜功課,到依家有幾個親戚的小朋友入左esf/rc,真係見到佢地的功課好好玩,返學又開心,所以我好想轉。

幾個小朋友都係插班有位入去,感覺都幾易同快,但佢地都係smart 小朋友。

glo000 發表於 19-6-21 11:55

依家d 報紙,
尤其係 東x, 蘋x 嘅apps 版
用的中文,係口語化中文
並不是全部書面語中文
有 “嘅,㗎,啲…“

雖然兩者都係繁體中文
但分別都幾大

glo000 發表於 19-6-21 11:48
我想走呀
身邊好多朋友轉走左

你邊間小學呀?Dgjs? 想轉就報名啦,你小朋友咁smart有機會的,我覺得IS收生係睇性格social多過淨睇做券,我識D都係呢款都轉到你講個幾間。

glo000 發表於 19-6-21 11:55

咁唔難喎

我唔鐘意 local 校內氣氛競爭太大,讀書氣氛來自競爭,不是主動去求知識

我見到ESF真正係開心學校, 小朋友真係好開心充滿自信,自主學習,唔係比人迫。

glo000 發表於 19-6-22 07:50
我唔鐘意 local 校內氣氛競爭太大,讀書氣氛來自競爭,不是主動去求知識,GSIS我怕係國際學校的 DBDG 翻版 ...

同意,我也好喜歡我仔及他同學們的那份自信、儍氣和滿足感。
如果讀IB program, Chinese A的程度不淺,Y10剛完成《雷雨》。