用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Local band1 school 成績中上但讀得唔開心
樓主: glo000
go

Local band1 school 成績中上但讀得唔開心   [複製鏈接]

glo000 發表於 19-6-23 12:09

多謝你意見,同意你講法,在LS出盡力都不被認同。
好多人總覺得band one 就等於好,往往忽略了囝囡的融入度。中小學發生的事情對將來影響深遠,千祈唔好睇少只顧成績。
心靈傷害對於身心學習也有影響。
小學時期,我都主張揀有愛心的學校,去建立小朋友的健全人格。
至於中學生,大多已開始有自己想法,家長可引導囝囡作最適合的選擇。

laijenny99    發表於 19-6-26 14:12
jli008    發表於 19-6-26 10:46
Osiana    發表於 19-6-25 01:18

b3410 發表於 19-6-24 11:00
GSIS也不少LS名校生過去,好勁!我是聽朋友分析,話GSIS成績方面好好,CIS升學輔導方面好好,特別是如果將 ...

想請教一下CIS 入學試要考啲咩?你有冇特別為左考入學試而預備?

Lindytiger 發表於 19-6-26 19:12
想請教一下CIS 入學試要考啲咩?你有冇特別為左考入學試而預備?

考中英數。

Lindytiger 發表於 19-6-26 19:12
中英數筆試,同日面試。準備了一下英文閱讀理解/寫作。

b3410 發表於 19-6-26 22:58
中英數筆試,同日面試。準備了一下英文閱讀理解/寫作。

請問英文作文要求係點?中文係咪一樣要作文同閱讀理解?

Lindytiger 發表於 19-6-26 23:00
請問英文作文要求係點?中文係咪一樣要作文同閱讀理解?
對,中文也有作文。好像都是寫300字左右?題目不深,不過比較多,要寫的快一些。

b3410 發表於 19-6-26 23:07
對,中文也有作文。好像都是寫300字左右?題目不深,不過比較多,要寫的快一些。
...

Thanks a lot

lui 發表於 19-6-23 09:32
忘記了一個例子,直資p5,又是非常聰明,覺得學校沉悶,也巳上CTY 的course .考入ESF Year 7. 來緊八月開 ...

CTY 是什麼?

rhineriesling 發表於 19-7-6 17:24
CTY 是什麼?

John Hopkins Center for Talented Youths

glo000 發表於 19-6-21 11:01
有無過來人?可以比意見嗎?

考插班先定等打好中文底,等到五年級先轉?

我同樓主你想法都一樣... 阿女讀緊傳統女校,成績係唔錯。但佢成日都話上堂好悶,同埋佢中文麻麻,但英文又未見得去到人地native speaker 個level ( 因為我們家裡都是用廣東話溝通).. 我而家都諗係咪應該同佢排定國際學校..

諗左兩個月,我決定出手了,即刻去各大IS排插班,暑假過了一半,去左幾個暑期課程後,見到我小朋友一去傳統的教學方式學習就變臉,成個人無生氣,我倆已比枯燥的教學方式悶得透不到氣!

再去了兩個學得快、教得深入的活動教學暑期班,出奇地學得好快又開心,睇黎我要盡快救佢出火坑,同LS講bye bye了!

多謝大家的意見!小朋友的學習動機永遠都係排第一!

依家香港立立亂應該好多人嚇走左,國際學校應該位多左

annie133 發表於 19-6-24 12:40
其實考完IGCSE又即刻考IB,會不會好辛苦?我見local school 考IB不用IGCSE, 會不會多些時間準備IB? 不過又 ...

始終考下公開試係有用的經驗,測試下實力,個心態唔同校內試或評估。調節自己準備考IBDP,個人覺得好處不少。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

mandy_ng207 發表於 19-6-24 14:32
想問多少少...聰明的小朋友較適合讀IS嗎?和直私又如何比較?因為常聽說IS教得很淺(尤其數學),咁直私又 ...

通常 IS 數學也有 streaming.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

今年各大IS IB成績都好好,吸引更多LS的人走出去,我目標最遲係中學Y7走到,keep住考公開試,慢慢黎

glo000 發表於 19-7-30 21:13
今年各大IS IB成績都好好,吸引更多LS的人走出去,我目標最遲係中學Y7走到,keep住考公開試,慢慢黎
...

係轉快D了,我識幾個你女間學校都想轉, 似乎都是一股風氣,不過如果不一定target一線都應該不太難

CherylChloe 發表於 19-6-23 23:36
回覆 glo000 的帖子

Shatin college Junior school 要排好耐!

how long usually please? thx

Julybabe 發表於 19-8-3 23:21
how long usually please? thx

Very slim chance, usually no place if you have no priority. Better chance to apply for year 7 direct.

mandy_ng207 發表於 19-8-4 13:20
Very slim chance, usually no place if you have no priority. Better chance to apply for year 7 direc ...

I see thanks yr 7 will be equivalent to f1?
‹ 上一主題|下一主題