用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Local band1 school 成績中上但讀得唔開心
樓主: glo000
go

Local band1 school 成績中上但讀得唔開心  

回覆 glo000 的帖子

我囡囡上年小二之後轉IS, HKIS 最公平報了名一定有assessment; ESF 如果是peak school or Gleneary, 條隊短d , 排了18 個月有interview offer; CIS 現在還是石沉。
有沒有人可以share GSIS 是不是都要排排排,到year 7 先有機會? 早排有沒有優勢?

回覆樓主:

有幾個朋友的小朋友都係Y7都考入GSIS

glo000 發表於 19-6-22 09:33
我有幾個朋友的小朋友都係Y7先考入GSIS,感覺佢地係揀學校,DGJS, LS, SIS 都入到,但我有一個朋友個女在lo ...

如果你朋友個女係名女校、考第一,有其他好is 的offer,咁無謂介懷,有時有d嘢真係無得解。

我女同學,校内成績平庸,但佢考cis,gsis和hkis都有offer。叻過佢的,又反而無咁順利wor,所以唔好太上心,有d嘢你永遠唔知答案的。

glo000 發表於 19-6-21 11:01
有無過來人?可以比意見嗎?

考插班先定等打好中文底,等到五年級先轉?

I remember your gal from local elite school. Suggest you apply IS for now. Not necessarily to wait until p5. Cos the line is very long for most of the schools. Friend’s gal from another elite school applied for y4 at ESF school with siblings but not optimistic even for year 7 entry  ( Kowloon and NT side )

For me where is HK side, the line is not long for siblings but long for outsider)

CherylChloe 發表於 19-6-22 08:52
回覆 glo000 的帖子

我囡囡上年小二之後轉IS, HKIS 最公平報了名一定有assessment; ESF 如果是peak school ...

Gsis 按成績的,早排遲排沒有關系的。

Jane1983 發表於 19-6-22 11:26
如果你朋友個女係名女校、考第一,有其他好is 的offer,咁無謂介懷,有時有d嘢真係無得解。

我女同學,校 ...

感覺IS收生除了成績都幾睇性格,睇下融唔融入到學校,同埋IS叻同LS叻定義可能又不同,例如IS可能鐘意outspoken D,唔係淨睇academic。不過其實叻就實有學校收,match 番啱自己的,不用太介懷。

glo000 發表於 19-6-21 11:32
性格明顯同其他同學唔同,學校野唔想做無心做但求過到關就算,其他書就勁睇,尤其science 同歴史類的書,所 ...

小一已懂「線」人又好嚇人下喎

glo000 發表於 19-6-22 07:50
我唔鐘意 local 校內氣氛競爭太大,讀書氣氛來自競爭,不是主動去求知識,GSIS我怕係國際學校的 DBDG 翻版 ...

我朋友女由dgjs去左GSIS, 佢話好開心喎

annie133 發表於 19-6-22 12:46

感覺IS收生除了成績都幾睇性格,睇下融唔融入到學校,同埋 ...

做人唔好太執着,完全無當然頂住條氣,但得到差不多應得的,就收貨啦,唔係做人真係辛苦。

一些近年朋友情況,去年佐敦叧一女校小六,入Island school. 之前排KGV及KJS四年冇消息。我叫佢問island school 可否申請,學校回覆可以,收了Y8.
而經過兩次大遊行,相信幾多(包括我朋友和我自己,會送小朋友出外留學(中學或大學)所以學位可能會多了。

lui 發表於 19-6-22 19:36

一些近年朋友情況,去年佐敦叧一女校小六,入Island school. 之 ...

對,我D朋友都係,到時IS中學一定大把位,local school很多機會,不用擔心

annie133 發表於 19-6-22 20:48
對,我D朋友都係,到時IS中學一定大把位,local school很多機會,不用擔心

如果有心讀國際學校,最重要係要喺幼稚園到小學,越早讀越好

SISian 發表於 19-6-22 22:34

我都覺得,我見外國人攪的IS真係好開心,朋友比我看的相,佢小朋友上堂時可以扒在地上看書,PE堂尋寶找字咭學phonics, 學期完結全班在操場大玩水戰,老師染髪籌款等,睇得出老師都好有創意同心思,這些就算local happy school/直私都少見, 佢地至多做下projects攪下活動,始終local人管理會比較保守。

SISian 發表於 19-6-22 22:34

不過如果講緊local想插班,小學尤其初小好難呢,唔係想插就插到,朋友考GSIS 由Y1考到Y4先入到(pass左都冇位),ESF好多都一樣要等。一般IS要等高小多人走先多機會,中學更多人走 , 不過miss左性格培養同最開心的階段,中學其實都好辛苦。

如果小朋友成績唔錯,但覺得LS悶,佢應該係好有潛質,好聰明。 唔好浪費及磨滅咗小朋友嘅好奇心、學習動機。

佢留係LS,得不到老師認同,會影響自信心及性格發展。長遠而言,性格好比成績好更加重要。

佢性格應該好適合IS,去到IS應該有好大發展空間,好有潛質爆發更上一層樓。 好似種花咁,每種花需要的土壤不同,有D要有陽光,有D唔曬得,有D要多D水。  父母要好似農夫,知道點樣培養子女。

講到中文,你唔使太擔心,依家IS嘅中文程度比以前真係好好多,有D更貼近IS水平。 況且,LS 中文愈來愈令學生無興趣。

如果家庭負擔得到學費用(其實IS都有貴,有平,11K至 24K  一個月都有,豐檢由人),可以先排隊考插班。

glo000 發表於 19-6-21 11:48
我想走呀
身邊好多朋友轉走左
但佢地考gsis harrow 多

忘記了一個例子,直資p5,又是非常聰明,覺得學校沉悶,也巳上CTY 的course .考入ESF Year 7. 來緊八月開學。

annie133 發表於 19-6-23 07:16

不過如果講緊local想插班,小學尤其初小好難呢,唔係想插 ...

IS中學唔輕鬆的,小學LS中學IS,成個求學階段都好辛苦

lui 發表於 19-6-22 19:36

一些近年朋友情況,去年佐敦叧一女校小六,入Island school. 之 ...

佐敦女校真係係好多IS都有舊生。朋友個女讀呢間,佢對學校亦好滿意。但佢有d睇法,我覺得幾有意思。

佢話唔計流失去IS和boarding school的精英,只睇女校升大學的成績,有相當部份去某d二綫外國大學。佢話同係去英國某間U,根本好多人都去到。如果殊途同歸,佢覺得女校咁多年咁艱苦的學習,實在未必值得。

Osiana 發表於 19-6-23 08:35
如果小朋友成績唔錯,但覺得LS悶,佢應該係好有潛質,好聰明。 唔好浪費及磨滅咗小朋友嘅好奇心、學習動機 ...

多謝你意見,同意你講法,在LS出盡力都不被認同。

我小朋友個腦係不停充滿住有趣的想法,好想同人分享,心裡充滿愛果種,但三年來在學校裡不同的事件發生,老師愛理不理的態度,慢慢佢變得惡,保護自己,唔敢對同學太好,怕受傷害。

Jane1983 發表於 19-6-23 11:40
佐敦女校真係係好多IS都有舊生。朋友個女讀呢間,佢對學校亦好滿意。但佢有d睇法,我覺得幾有意思。

佢話 ...

我只可以講,佢地會比同年齡學生早好多去學識生存,早熟,同保護自己。但太早了,無左開心的童年