用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Local band1 school 成績中上但讀得唔開心
樓主: glo000
go

Local band1 school 成績中上但讀得唔開心   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 19-6-24 11:38
Cis和Gsis都好好。但Gsis的中文係3rd language,呢樣比較難搞。

其實而家IS人人都會自己外補中文。朋友ESF轉去GSIS, 話其實佢地中文最高個stream都好深,佢地一般IS上的是讀中間個stream,都已經可考IB中文課程B,咁我覺得又不是太差,而且佢地D英文好勁,不過當然也視乎小朋友本身有沒有學語言的興趣和天份。

Lindytiger 發表於 19-6-24 11:44
我本身都冇考慮GSIS 因為覺得啲家庭背景好勁。但近來又有朋友講起話其實冇想像中咁離地,加上學校有IGCSE, ...

其實考完IGCSE又即刻考IB,會不會好辛苦?我見local school 考IB不用IGCSE, 會不會多些時間準備IB? 不過又有說IGCSE會提供穩紥些的foundation ,唔知係咪

Jane1983 發表於 19-6-24 11:38
Cis和Gsis都好好。但Gsis的中文係3rd language,呢樣比較難搞。

請問GSIS 1st & 2nd language 係咩?

annie133 發表於 19-6-24 12:40
其實考完IGCSE又即刻考IB,會不會好辛苦?我見local school 考IB不用IGCSE, 會不會多些時間準備IB? 不過又 ...

讀高中是一定辛苦的。IGCSE 不辛苦。幾淺易。有公開考試經驗都好,因為IS考試通常unit test .不會一次考好多課。IB就不用說,一定好忙,一定要分配好時間,暑假是沒有休息,因為回來就要交好多IA , TOK 同EE

Gsis 中文最深的,主要俾LS入的學生讀。

lui 發表於 19-6-24 12:53
讀高中是一定辛苦的。IGCSE 不辛苦。幾淺易。有公開考試經驗都好,因為IS考試通常unit test .不會一次考好 ...

咁聽落都想試IGCSE。
朋友教路在IS上到中學,中文最好不要讀最高個stream, 因為唔想考IB中文A,會難好多,中文B巳經一般應用。

annie133 發表於 19-6-24 12:35
其實而家IS人人都會自己外補中文。朋友ESF轉去GSIS, 話其實佢地中文最高個stream都好深,佢地一般IS上的是 ...

個個小朋友唔同,有d可能可以keep到高水平。但我眼見幾個本身中文算好叻吓,過咗去兩、三年後,廣東話都唔願講。當然我係人地父母面前唔會多言,始終人人想法唔同,無謂令人覺得係批評。

Lindytiger 發表於 19-6-24 12:52
請問GSIS 1st & 2nd language 係咩?

英文和德文。

回覆樓主:

CIS ib middle year programme (MYP) 之後上DP, IBO自己比較過GCSE 上IBDP and MYP 上DP, 各有優勝知不足之處。朋友孩子Island School 畢業,一直係ESF, 佢話最高中文級別學生大部分考Chi B standard level, 夠唔夠用睇每人期望,可上網Google 下passpaper 睇下。我兩個孩子 private independent school, Chi A lang & lit standard level, 都ok。大嘅今年internship要用中文,我笑住話之前叫讀好D中文今日用得着。

poonseelai 發表於 19-6-24 13:45
CIS ib middle year programme (MYP) 之後上DP, IBO自己比較過GCSE 上IBDP and MYP 上DP, 各有優勝知不足之 ...
多謝解答,請問何處可以下載IBO比較之後的conclusion ?

b3410 發表於 19-6-24 14:19
多謝解答,請問何處可以下載IBO比較之後的conclusion ?

如找到再post.  Find it:
https://ibo.org/globalassets/publications/ib-research/myp/comparing-dp-outcomes-with-myp-summary-en.pdf

lui 發表於 19-6-23 09:32
忘記了一個例子,直資p5,又是非常聰明,覺得學校沉悶,也巳上CTY 的course .考入ESF Year 7. 來緊八月開 ...
想問多少少...聰明的小朋友較適合讀IS嗎?和直私又如何比較?因為常聽說IS教得很淺(尤其數學),咁直私又可否做到活動教學之餘又深番少少?
利申:本人小朋友入左一間冇中學嘅IS,未考過直私,本人傳統學校畢業,唔鐘意傳統,但又唔肯定IS是否適合仔仔

mandy_ng207 發表於 19-6-24 14:32
想問多少少...聰明的小朋友較適合讀IS嗎?和直私又如何比較?因為常聽說IS教得很淺(尤其數學),咁直私又 ...

這個還是我們私下pm 吧

poonseelai 發表於 19-6-24 14:28
https://ibo.org/globalassets/publications/ib-research/myp/comparing-dp-outc ...
Wow!  thanks for sharing. 好清楚的指出MYP優缺點!

poonseelai 發表於 19-6-24 14:28
https://ibo.org/globalassets/publications/ib-research/myp/comparing-dp-outc ...

Good article to share. Thanks

回覆樓主:

IBO分析MYP不足其實中肯,無經過 如GCSE external examination, 係少咗考試實戰經驗,現MYP有 optional online assessment, 我孩子無参與,所以唔知詳情。MYP 每科評分有4個criteria,  content/knowledge 佔25%, 如孩子其他3個criteria取高分而content/knowledge相对低,總分仍可能唔錯,但如content/knowledge弱上DP gap或会較大,因DP content/knowledge 佔比重高。

poonseelai 發表於 19-6-24 17:43
IBO分析MYP不足其實中肯,無經過 如GCSE external examination, 係少咗考試實戰經驗,現MYP有 optional onl ...

非常有價值的分享,解答到我長久的疑惑,感謝!

回覆樓主:

補充下先,MYP有不足,但如CIS DP results 一樣十分亮麗。MYP每科成績会看到每個criteria分數,如見到content/knowledge 略低,多D同老師溝通了解有什麽注意事項

poonseelai 發表於 19-6-24 17:43
IBO分析MYP不足其實中肯,無經過 如GCSE external examination, 係少咗考試實戰經驗,現MYP有 optional onl ...

如果呢個research 可以再多啲non MYP stream 既學生數據,就更能分析得更清楚。

poonseelai 發表於 19-6-24 18:03
補充下先,MYP有不足,但如CIS DP results 一樣十分亮麗。MYP每科成績会看到每個criteria分數,如見到conte ...

CIS 會唔會都有好多學生,自修去考IGCSE?

Lindytiger 發表於 19-6-24 18:26
CIS 會唔會都有好多學生,自修去考IGCSE?

要問返CIS家長,我自己有想過叫孩子去考,但佢已經好忙所以無去報
‹ 上一主題|下一主題