用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Local band1 school 成績中上但讀得唔開心
樓主: glo000
go

Local band1 school 成績中上但讀得唔開心  

Jane1983 發表於 19-6-22 11:26
如果你朋友個女係名女校、考第一,有其他好is 的offer,咁無謂介懷,有時有d嘢真係無得解。

我女同學,校 ...

朋友最終揀左邊間?

Lindytiger 發表於 19-6-23 12:14
朋友最終揀左邊間?

Island school,佢個女自己揀,因為覺得好重視小朋友的感受

glo000 發表於 19-6-23 12:09

多謝你意見,同意你講法,在LS出盡力都不被認同。

我也攪不清,有部份EK分享說同學間互相幫助。。不過對你,最重要是女的心理最重要。無論在LS or IS,如果在學校讀得不開心,應該要轉,因為這個記憶是一世的。我女是year 8去IS,回望這五年,他是快樂的,因為老師嚴格但不偏心,他們有發展自己的空間。還記得每年的parent consultation ,都是孩子和老師互動,不是老師同家長報告。老師不停引導,請他想自己的achievement .那些我們中國人可能覺得不重要的,但老師重視。學生有reflection 機會。我是個感性媽媽,每次去完parent consulation 我也會哭,是感恩的哭。LS一定沒有這樣的引導。

Jane1983 發表於 19-6-23 11:40
佐敦女校真係係好多IS都有舊生。朋友個女讀呢間,佢對學校亦好滿意。但佢有d睇法,我覺得幾有意思。

佢話 ...

是嗎?但DSE成績是全港首幾名,應該大部分都入到三大,為何去英國二線學校呢?

lui 發表於 19-6-23 12:57

不過其中一項,IS沒有好組織運動隊伍,沒有本地學校的積極(有相當本地學校不是只為爭取好成績的)好多時臨拉夫。我女曾入過泳隊和藍球隊,最後冇教練帶不了了之。
如果你女女都是沒有參加開運動,這方面對你影響不大。

朋友最終揀左邊間?

delete

朋友最終揀左邊間?

delete

lui 發表於 19-6-23 13:08
是嗎?但DSE成績是全港首幾名,應該大部分都入到三大,為何去英國二線學校呢?
...

有d系三大的分要求都高,未必穩陣。佢話如果佢女對入咩系無所謂的話,確係好容易。

lui 發表於 19-6-23 12:57

我都聽過類似comment, 不過forum通常不會太多言,始終個別的事。其實聽見IS家長,都有D怕佢地會帶埋呢種性格風氣入IS,例如有某轉校女仔,派卷99分都即場喊,大家都儍了眼,總之愈早轉愈好。

glo000 發表於 19-6-23 12:13
我只可以講,佢地會比同年齡學生早好多去學識生存,早熟,同保護自己。但太早了,無左開心的童年
...

其中有一個唔咁熟的朋友,佢女係升中先由另一間名女校升入佐敦女校。佢女在舊校幾年被欺凌得幾緊要,去到佐敦女校反而讀得開心。

佢話果度d人比較正面,如果你有樣嘢叻,同學之間會尊重你,慢慢友誼就建立起來。

Jane1983 發表於 19-6-23 13:40
其中有一個唔咁熟的朋友,佢女係升中先由另一間名女校升入佐敦女校。佢女在舊校幾年被欺凌得幾緊要,去到 ...

都係睇下自己夾唔夾間學校同個羣組

annie133 發表於 19-6-23 13:27
我都聽過類似comment, 不過forum通常不會太多言,始終個別的事。其實聽見IS家長,都有D怕佢地會帶埋呢種性 ...

Exactly , 好怕d谷谷谷超前學習的家長入IS

大家認識入左CIS, GSIS既朋友,對學校評價如何呢?係咪好多中途都會去國外升學呢?

貝珠 發表於 19-6-23 17:31
Exactly , 好怕d谷谷谷超前學習的家長入IS

未得避,事實係越來越多

glo000 發表於 19-6-23 12:09

多謝你意見,同意你講法,在LS出盡力都不被認同。
我都理解你的心情。 你女兒性格不合LS,留係呢個地方真係百害而無一利,依家好多LS 老師,仲係名校,佢未必會花時間理一些Out of the box thinking 的學生,只會唸,"你唔鐘意可以走,大把人等住入!"

所以,身為家長,只可以自求多福。 除了IS,你可以考慮一下一些比較活動教學的直資學校,畢竟,每個人的經濟情況及考慮都不同。

你女女應該係好出眾的人,不要浪費,她思考,好奇,發問,如果有老師栽培、開導及啟發,應該好有潛質去發展她的優點。在未來的世界,正需要有創意,好奇的人。 依家香港仲著重背誦,死記,乖乖地聆聽被動學習,已經是陳年守護舊的方法。

回覆樓主:

可分享一個個案,朋友女兒小學在ib school, 中學考到一間九龍一間band 1 中學,父母比佢試下先,孩子好發問,小學亦踴躍發言答問題。但去到传统中學被視作多言,同學覺得佢扮叻,漸漸孩子不舉手不發問。一年後父母決定轉回原來的學校,形容孩子如魚得水,之後仲考到滿分入港大医。

回覆樓主:

我個人覺得並是只有好動孩子才適合is or ib school, 其實學校就是一個社區,有不同性格孩子,有 introvert,有外向,內向孩子一樣会享受學習過程

poonseelai 發表於 19-6-23 20:57
可分享一個個案,朋友女兒小學在ib school, 中學考到一間九龍一間band 1 中學,父母比佢試下先,孩子好發問 ...

正正就係咁!老師有一次在電話裡同我講,話小女向參觀時問太多問題,反應太大,而其他同學覺得佢問的野好奇怪,大家都靜晒佢仲話有唔明,覺得佢玩野,我聽到後我都幾唔舒服,但只可以叫女兒下次出去參觀時留意下情況,不要亂問亂答問題,其他同學無出聲佢唔好出,忍住先。

這件事後,我再密切留意下小女,尤其在科學有關的環節她會好投入,如到科學館,每次導師問問題她都會舉手,好積極,十次九次答啱,我想這就是同學覺得佢認叻的原因。我知佢鐘意科學,但無諗過佢熱愛的程度大到控制唔好自己!老師都不欣賞,只有教佢常識的老師好欣賞佢,後來我知道,因為果個老師細個係讀esf,仔女都係讀IS

回覆樓主:

咁你仲等什麼?着手申請啦

poonseelai 發表於 19-6-23 22:14
咁你仲等什麼?着手申請啦

我正諗緊考邊間啊!邊間係培育小朋友最有心呢?唔想入左去再轉!我想去RC,但有RC朋友叫我去 shatin college,成績有保證,但感覺RC小朋友陽光好多,又有繁體中文