用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀ESF英基要補中文、數學嗎?
樓主: 焦糖媽媽
go

讀ESF英基要補中文、數學嗎?  

miacasa 發表於 19-6-26 00:31
想問下ESF小學,如果學校assessment分4級(beginning, consolidating, meeting, exceeding),難唔難攞最好的 ...

其實主要在3 way conference 時要討論及交流;解讀成績表要read between lines, 成績優異的同學真的可以大部份取得exceeding 果個rank; 中游就是大部分meeting expectations, 間中有一兩項consolidating; 下游就跟上述相反囉。
不過最重要是明白孩子的強弱,不應隨便交給補習老師去解決問題。

焦糖媽媽 發表於 19-6-20 21:17
如題
睇情況啦。一般有以下情況:

1. 如果小朋友本身跟唔上學校進度,家長又無時間跟進,唯有請外援。

2. 家長係虎爸虎媽,孩子要補習去做得更好。

3. 家長不安心,或者人補我補,覺得補習先安心。

Osiana 發表於 19-6-28 04:15
睇情況啦。一般有以下情況:

1. 如果小朋友本身跟唔上學校進度,家長又無時間跟進,唯有請外援。

我見3.的多,因為佢地冇textbook功課,家長冇安全感,生怕小朋友在學校學唔識,跟唔到,曾經聽過ESF某十全大補家長講點解y1已經外補maths :「等學校教就遲了!學校教唔識的!」心想,比咁貴學費做咩㗎呢?

annie133 發表於 19-6-28 07:29
我見3.的多,因為佢地冇textbook功課,家長冇安全感,生怕小朋友在學校學唔識,跟唔到,曾經聽過ESF某十全 ...

如果覺得學校那麼差,讀來做什麼?

Moonlight819 發表於 19-6-28 07:37
如果覺得學校那麼差,讀來做什麼?

佢話因為有些東西人人都巳外補學定了,所以老師不會再教得太詳細,佢小朋友只會一頭冒水

annie133 發表於 19-6-28 08:14
佢話因為有些東西人人都巳外補學定了,所以老師不會再教得太詳細,佢小朋友只會一頭冒水
...
只係家長怕輸蝕的想法,自圓其說

annie133 發表於 19-6-28 07:29
我見3.的多,因為佢地冇textbook功課,家長冇安全感,生怕小朋友在學校學唔識,跟唔到,曾經聽過ESF某十全 ...
因為家長有LS 心態,始終相信功課測驗多於遊戲學習

Osiana 發表於 19-6-28 09:13
因為家長有LS 心態,始終相信功課測驗多於遊戲學習

其實有這樣的心態,不如讀返LS吧!

回覆樓主:

見過一個極端例子,孩子小五後由band 1小學轉ib school year 6, 孩子適應無問題,但媽咪唔放手,email老師問教了什麼,老師未立即覆再出email追,再投訴去校長話老師唔覆,同學group project 由亞媽決定題目,一年後走了,唔知轉了去什麼學校

b3410    發表於 19-6-28 17:58

poonseelai 發表於 19-6-28 10:34
見過一個極端例子,孩子小五後由band 1小學轉ib school year 6, 孩子適應無問題,但媽咪唔放手,email老師 ...

呢d咁極端的家長,咩學校會配合佢呢?讀邊間會稱心滿意?

其他都睇小朋友既學習情況,如果進度跟不上,家長又太忙抽不到時間教小朋友,先會補習
除非家長想小朋友拔尖另外考慮

Moonlight819 發表於 19-6-28 09:49
其實有這樣的心態,不如讀返LS吧!
呢d家長好矛盾,讀LS 太辛苦,入IS 又覺得hea.  其實兩者教育理念不同,要用LS 心態去理解IS, 係對牛彈琴。

...

家長不要合理化小朋友學習態度和能力。
其實,係因為,好多小朋友明知有補習,自己上堂不留心。

Cara2006 發表於 19-6-29 11:23
家長不要合理化小朋友仔學習態度和能力。
其實,係因為,好多小朋友明知有補習,自己上堂不留心。

係呀!讀書最緊要心到。心唔到,一味錢到,係事倍而功半。

...

我朋友女兒esf year 3, 佢地大半班都補習...
跟據佢講,可能因為大部分人都補習拉高左standard, 老師會教快左, &覺得跟唔到(冇補)果Dbelow standard

Mrspan 發表於 19-6-30 18:29
跟據佢講,可能因為大部分人都補習拉高左standard, 老師會教 ...

朋友就係咁講,佢話唔補定,小朋信心都受影響

跟據佢講,可能因為大部分人都補習拉高左standard, 老師會教 ...

越低年级風氣越盛

poonseelai 發表於 19-6-30 20:09
越低年级風氣越盛

回覆樓主:

其實讀ESF係幾好的,中文(小學已分三個程度)及數學(大部中學已分三個set),你想自己仔女讀高啲set,就可自己教或補習或學公x等。
以數學為例,分三個set, 之後考不同程度的IGCSE。

Set 1: Add math 加 extended math ,即兩科
Set 2: Extended Math
Set 3: Core Math (最高只可考取C grade)

學生在自己的組別,都係great, fantastic, excellent. 大家開心(emoji)
其實,就算不補習,亦不代表學生沒有參加一些外國的online course, 家長教下做練習,之類。各師各法,各取所需。