用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一跟唔上 , 轉校是唯一辦法嗎?
樓主: baby-town
go

中一跟唔上 , 轉校是唯一辦法嗎? [複製鏈接]

akevinla 發表於 19-7-8 11:26
本身係band 1學生,考到band 1學校都唔一定讀得開心和讀得上。所以都係比小朋友讀得開心,成績先會好
...
其實 band 1 既範圍好闊,如果個學生只係弱區既 band 1 尾學生,有「幸」讀到 band 1 中游,甚至上游學校,係好係壞,真係好睇小朋友既性格同鬥志。

王家爸爸 發表於 19-7-8 12:11
其實 band 1 既範圍好闊,如果個學生只係弱區既 band 1 尾學生,有「幸」讀到 band 1 中游,甚至上游學校, ...

我女係區內不錯小學,band 1 生,呈一至呈三,成绩由19上到12,但派位去到no.6,嘉諾撒,你們覺得佢會適合抑或低一線?

王家爸爸 發表於 19-7-8 12:11
其實 band 1 既範圍好闊,如果個學生只係弱區既 band 1 尾學生,有「幸」讀到 band 1 中游,甚至上游學校, ...
呢點我同意,親眼所見,一線小學 b1生同2-3線小學 b1生入同一B1中游學校,中一第一年成績已高下立見,至於讀上去如何,就取決於孩子學習態度同鬥心,要家長督住先肯做嘅通常都唔多掂。

ChungMelody 發表於 19-7-10 00:16
我女係區內不錯小學,band 1 生,呈一至呈三,成绩由19上到12,但派位去到no.6,嘉諾撒,你們覺得佢會適合抑 ...
我覺得需要睇小朋友,如果小朋友唔會因為考得前而鬆毛鬆翼,又或者容易心靈受傷(成績差會自暴自棄既),其實派咗去嘉諾撒書院未必係壞事,始終都係英中,好好享受做其中一位 Top Girls 既樂趣。

醒目開學勳章

baby-town 發表於 19-6-20 20:29
中一, band 1 , 讀唔上 , 讀得好辛苦 , 功課多 , 自自然無心機讀 。
加上 , 對異性之間的問題 , 更無心向學 ...

我都剛通知留班,我自己傷心了一日,心想是不是無幫佢打好英文低,無讀英小,所以英中跟唔上,幫佢轉中中是不是出路?
但佢堅決留班,我覺得他是唔捨得朋友,好傷心又擔心。

‹ 上一主題|下一主題