用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大人對小孩講的marginal benefit的言論
go

大人對小孩講的marginal benefit的言論  

夫家多學霸,成日懶係看透世情,同小朋友講d唔使咁搏命讀書ga。用最少的時間讀,考到top10%就够。要做到最尖,best of the best among 全級140、150人,最後果1、2分付出的努力遠超收益,唔值得,呢樣果樣。

一路由得佢地,慢慢我發覺咁樣係荼毒小朋友。佢覺得够赢就得,變咗無追求做到最好的動力。

kate_85    發表於 20-4-22 10:26
王家爸爸    發表於 19-6-21 10:00

回覆樓主:

成人世界好多嘢,可能千帆過盡,大人有自己體會。但你咁早但秘笈傳比細路,佢地只會變成咸魚。

我都係咁諗 ,有需要先博,所以做唔到學霸。

有passion 自然會博,唔洗我出聲

MrBeast 發表於 19-6-20 17:19

有passion 自然會博,唔洗我出聲 ...

問題係佢地自己細個係學霸,自己霸過威够,轉頭叫d細路唔好咁做。係咪有d荒謬

小朋友有自己的路,點解唔教佢地盡力做。

Jane1983 發表於 19-6-20 17:24

問題係佢地自己細個係學霸,自己霸過威够,轉頭叫d細路唔 ...
我覺得小朋友來說,教懂自省,盡力(reasonable effort)做好已好好,例如已溫左成日現疲態,我會話夠了,但若溫兩個中之後無所事事,咁點解唔溫熟d。至於學霸,把口生係佢度,佢話乜控制唔到。始終覺得,教懂小朋友去思考不同方法以最effctive 的去解決問題,是好事

MrBeast 發表於 19-6-20 17:33
我覺得小朋友來說,教懂自省,盡力(reasonable effort)做好已好好,例如已溫左成日現疲態,我會話夠了,但 ...

梗係無盡好多力,我先至覺得有問題。

Jane1983 發表於 19-6-20 17:46
梗係無盡好多力,我先至覺得有問題。
俗話說:每個小朋友都是獨特
有次考試閒科,叫小朋友試下自己溫,兩個中後都溫唔到一課,於是就教小朋友用另一方法,限時30mins 一課,之後準時上床訓,最後竟然是班中最高分的幾個,所以有時唔做咸魚時都唔好做牛

MrBeast 發表於 19-6-20 17:59
俗話說:每個小朋友都是獨特
有次考試閒科,叫小朋友試下自己溫,兩個中後都溫唔到一課,於是就教 ...

唉,牛,我會憐惜佢,勸佢抖吓。少年咸魚就令人氣憤。

過一輪睇番可能無咁勞氣,呢期就覺得好嬲吓。

Jane1983 發表於 19-6-20 19:09

我就冇期望冇失望,有試過默書好快溫完,但最後失手,我只叫佢諗下溫習有乜地方漏了、可改善什麼。
若有弱項但又唔係努力改善,我都會話,又或明明做到但唔試,亦會鵝

Jane1983 發表於 19-6-20 19:09

中学生,嬲都無用,激死自己都未激發到佢……玩下手佢仲惡过你。

MrBeast 發表於 19-6-20 20:25
我就冇期望冇失望,有試過默書好快溫完,但最後失手,我只叫佢諗下溫習有乜地方漏了、可改善什麼。
若有弱 ...

做人無期望無失望係好高層次,唔使咁容易做到。

有試過好想要一樣嘢,好努力都得個吉,非常痛苦。睇書自救,佛話放下就是擁有。我估凡夫俗子如我,一世都去唔到果個境界。

Jane1983 發表於 19-6-20 23:17

有試過好想要一樣嘢,好努力都得個吉,非常痛苦。睇書自 ...
得既……命裏有时終須有。唔係成日話,試左唔-定得,唔試就-定唔得?試完就心安理得(我自己講既)

bbforever    發表於 19-6-21 11:36

Jane1983 發表於 19-6-20 23:17

有試過好想要一樣嘢,好努力都得個吉,非常痛苦。睇書自 ...
生個慢細摩惶就好易做到
或者你試下從另一些angle 去inspire:以身作則、做下義工(感受下世界先知自己有幾幸福)、etc

Yanamami 發表於 19-6-20 23:11
中学生,嬲都無用,激死自己都未激發到佢……玩下手佢仲惡过你。

真係,留得青山在,咪激死自己。

Yanamami 發表於 19-6-21 00:12
得既……命裏有时終須有。唔係成日話,試左唔-定得,唔試就-定唔得?試完就心安理得(我自己講既) ...

我都係想起“ 命裏有時終須有,命裏無時莫强求”這兩句。好唏嘘,做人就係咁

Jane1983 發表於 19-6-20 17:12
夫家多學霸,成日爛係看透明世情,同小朋友講d唔使咁搏命讀書ga。用最少的時間讀,考到top10%就够。要做到 ...
我既睇法同你夫家既人有啲類似,但係我唔會影響小朋友既決定。如果小朋友自己覺得值搏率唔高,我會建議佢哋將多出嚟既時間,睇下啲鬼佬電視劇,寓學習於娛樂,得閒寫下野,參加下比賽。

MrBeast 發表於 19-6-20 17:19

有passion 自然會博,唔洗我出聲 ...
其實係唔係大部分男人都會咁諗?

王家爸爸 發表於 19-6-21 10:06

唔係,我个+五歲女升中後已有呢个“決心”。

王家爸爸    發表於 19-6-21 10:33

王家爸爸 發表於 19-6-21 10:04
我既睇法同你夫家既人有啲類似,但係我唔會影響小朋友既決定。如果小朋友自己覺得值搏率唔高,我會建議佢哋 ...

唔係有心影響小朋友的决定,但大人係佢面前講得多,點會唔影響佢的價值觀吖。

王家爸爸 發表於 19-6-21 10:06

好多年前,施永青講過係咁樣教仔女,話最好係中上,用最少的力得到唔錯的成績。後來佢話佢老婆叫佢收嗲唔好再教,佢就無為而治lor。