用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大人對小孩講的marginal benefit的言論
樓主: Jane1983
go

大人對小孩講的marginal benefit的言論  

YanKanMom 發表於 19-6-24 11:30
我讀中小學時都是想付最少的努力取最多的分數,一面是投機心態,另一面是怕面對自己能力的底線,即如考得不 ...

我有同亞女傾,講果d力不盡則憾,命不聽則無悔的道理。但佢地呢代,物質和愛心都好豐盛,佢地未試過要出死力去争任何嘢。佢地已經唔够hungry、唔够drive,唔可以再教佢地留力啦。

我老公有個cousin,係幾十年前由大陸去美國讀名U,有獎學金但唔够生活費。聽講佢係果邊半工讀,捱得好辛苦。個程度係盛年男子捱到甩大牙......所以人人定義唔同,佢的好努力,恐怕係讀到口血鼻血都出,係而家呢一代係神話,唔存在了。

Jane1983 發表於 19-6-24 12:01
我有同亞女傾,講果d力不盡則憾,命不聽則無悔的道理。但佢地呢代,物質和愛心都好豐盛,佢地未試過要出死 ...
正是啊其實有時我都想讓孩子過吓我從前過的生活但無可能的了話說內地來的孩子優秀的真是拼勁大一點的阿囝有一女同學中小時插入讀由無名次至級廿五名內至級四至級一至最後跳讀一級她是聰明的但最重要的是她很認真努力但不囂張,她會問同學如何可讀好啲英文科我也常叫阿囝學習這同學的學習態度派的佢當唔啋我啦

YanKanMom 發表於 19-6-24 12:38
正是啊,其實有時我都想讓孩子過吓我從前過的生活,但無可能的了。話說內地來的孩子,優秀的真是拼勁大一點 ...

係啦,鬥心唔同。最怕生於憂患,死於安樂。

夫家多學霸,成日懶係看透世情,同小朋友講d唔使咁搏命讀書ga。用最少的時間讀,考到top10%就够。要做到最尖,best of the best among 全級140、150人,最後果1、2分付出的努力遠超收益,唔值得,呢樣果樣。

我唔係學霸, 我都識咁諗啦!

如果你想取分, 當然要拚命, 一分不能少. 但問題是, 花了大量時間於溫習,在身體健康方面, 在智識增長方面, 有何得益.

我的孩子小學時, 我不讓他們晚上溫書. 時間用於學琴, 閱讀上.

溫書時間比人少, 成績都唔太差, 都入到想入嘅中學.

judy 發表於 19-6-25 13:44
我唔係學霸, 我都識咁諗啦!

如果你想取分, 當然要拚命, 一分不能少. 但問題是, 花了大量時間於溫習,在身 ...

各有各睇法,我好明顯唔同意你的諗法。不過無所謂了,而家啖氣過咗,無咁大意見了。

其実我唔係想个女有鬥心,叻到盡或勤力到似头牛,我只想佢有危机感、居安思危、有選擇(bargaining power)同唔会後悔。

Yanamami 發表於 19-6-25 16:30
其実我唔係想个女有鬥心,叻到盡或勤力到似头牛,我只想佢有危机感、居安思危、有選擇(bargaining power)同 ...

我的想法比較接近你,但貪心少少

其実我唔係想个女有鬥心,叻到盡或勤力到似头牛,我只想佢有危机感、居安思危、有選擇(bargaining power)同 ...

如果喺安樂時有危機感係一個好有前瞻性嘅人 如果我個小朋友可以做到呢點我諗會畀考100分重開心

Yanamami    發表於 19-6-26 21:07

我小朋友天生就冇鬥心,幼兒時太多挫敗感,雖然已努力制做成功經驗,小學亦有不同計劃培養學生心態,暫時未見明顯成效,究竟會否入左潛意式大個爆發出來,還是青春期被dark forces 侵食,一方面想佛糸隨遇而安,另一邊魔鬼就叫做下怪獸⋯人都din...

Jane1983 發表於 19-6-20 17:12
夫家多學霸,成日懶係看透世情,同小朋友講d唔使咁搏命讀書ga。用最少的時間讀,考到top10%就够。要做到最 ...
我都認為考試TOP 10%甚至TOP20%很好很足夠. 學校教的知識及技能只是有限的, 而考試更不全面. 如果考試成積已不錯, 多花時間發展他潛能更好. 出來工作, 就知多很多新事物都要重新學.

planetearth 發表於 19-6-28 23:41
我都認為考試TOP 10%甚至TOP20%很好很足夠. 學校教的知識及技能只是有限的, 而考試更不全面. 如果考試成積 ...

可能亦係付出唔同吧。我覺得佢無出幾多力已經top10,應該可以努力d把事情做到極致,睇吓可以達到乜嘢水準。

這個學期已經結束,好好放個暑假吧!

回覆 Jane1983 的帖子

若未看,check out 陳美齡本教仔書

Jane1983    發表於 19-6-30 10:32

Jane1983 發表於 19-6-20 17:12
夫家多學霸,成日懶係看透世情,同小朋友講d唔使咁搏命讀書ga。用最少的時間讀,考到top10%就够。要做到最 ...

教佢
年少不努力,老大徒傷悲

nkd 發表於 19-7-11 12:41
教佢
年少不努力,老大徒傷悲

唔係,現代版係

細時唔讀書,大時做運輸

HaYi 發表於 19-6-26 20:00
如果喺安樂時有危機感係一個好有前瞻性嘅人 如果我個小朋友可以做到呢點我諗會畀考100分重開心
...

咁你一定好錫我大女了。

little_yolky 發表於 19-7-13 12:23
唔係,現代版係

細時唔讀書,大時做運輸
做運輸無問題。順豐老板後生時好努力的。

nkd 發表於 19-7-15 23:57
做運輸無問題。順豐老板後生時好努力的。

做到順豐老闆就緊係,佢D(emoji)好辛苦既。

little_yolky 發表於 19-7-16 12:33
做到順豐老闆就緊係,佢D(emoji)好辛苦既。
除非係全放手,唔係其實做老闆好辛苦架。
ps sf 係物流, sf d drivers 先係運輸

Jane1983 發表於 19-6-29 11:18
可能亦係付出唔同吧。我覺得佢無出幾多力已經top10,應該可以努力d把事情做到極致,睇吓可以達到乜嘢水準 ...

明呀!阿細份人就係甘,老師評語
“天資聰穎,可造之材,若能加進取心,當有大進步”
睇評語唔知以為好差,但其實入top10, 心諗加進取心大進步,咪級頭,我都想
問題係佢本身就係hea,心態係成績都好好呀,做咩迫佢再努力。
而家唯有迫下獎下,過左出年呈分先算。

Jane1983 發表於 19-6-29 11:18
可能亦係付出唔同吧。我覺得佢無出幾多力已經top10,應該可以努力d把事情做到極致,睇吓可以達到乜嘢水準 ...

介紹你睇下張五常,佢有本書有篇文章講佢對仔女,佢阿女就係咁,其實又無乜壞。