用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大人對小孩講的marginal benefit的言論
樓主: Jane1983
go

大人對小孩講的marginal benefit的言論  

sillydad 發表於 19-6-22 10:02
什麼值博率, 以最少時間得到最大效益, 我相信你的小朋友已經學會。
為何唔比小朋友再多一套工具用。為拿最 ...

我好同意你的講法。人應該係咁做,得唔得、赢唔赢到,係後話了。

Jane1983 發表於 19-6-21 22:57
高中生又唔同lor   

我自己鍾意睇查案,最近煲Bosch,都好睇。
中一、二既應該睇得明 Breaking Bad 或者 BBC 版既 House of Cards。

王家爸爸 發表於 19-6-22 10:24
中一、二既應該睇得明 Breaking Bad 或者 BBC 版既 House of Cards。

睇得明和鍾唔鍾意個戲種,又係兩回事。

Jane1983 發表於 19-6-20 17:12
夫家多學霸,成日爛係看透明世情,同小朋友講d唔使咁搏命讀書ga。用最少的時間讀,考到top10%就够。要做到 ...

我同你諗法一樣呀,小學時一年4測(數學6測)2考,測驗唔計入成績表分,但次次我都要佢哋盡力溫書,全力以赴。中學唔使講啦,平時分都佔15%,所以,QUIZ都要溫下書。

認真對待每次測考,都是一種好既學習態度,要由細培養,再講,出幾多分力,就會去到TOP 10%, 都唔係咁易把握到,既使計到自己力度,都估計唔到別人會有幾努力。

仲有,平時測驗、QUIZ盡力溫書都有好處,到考試時會留有記憶,可以幫輕下。

October. 發表於 19-6-22 10:56
我同你諗法一樣呀,小學時一年4測(數學6測)2考,測驗唔計入成績表分,但次次我都要佢哋盡力溫書,全力以 ...

咪係lor,咩叫够叻?咩叫咁上下就得? 邊個知去到咩位你可以make the cut!

October. 發表於 19-6-22 10:56
我同你諗法一樣呀,小學時一年4測(數學6測)2考,測驗唔計入成績表分,但次次我都要佢哋盡力溫書,全力以 ...

quiz 和數評我都是叫小朋友唔溫或係咁e,咁先知邊d唔熟之後需要溫多一些,反而通常小朋友緊張過我,太監唔急皇帝急

MrBeast 發表於 19-6-22 12:53
quiz 和數評我都是叫小朋友唔溫或係咁e,咁先知邊d唔熟之後需要溫多一些,反而通常小朋友緊張過我,太監唔 ...
小朋友識緊張,表明佢對學業上心,最重要呢點呀。

我仔升中後,溫書我冇理,有時聽到佢話明天要QUIZ見佢溫緊,數學就一星期返一次補習社操數當溫書,幾適合佢。

Jane1983 發表於 19-6-20 17:24

問題係佢地自己細個係學霸,自己霸過威够,轉頭叫d細路唔 ...

唔使點溫書果D叫學神,學霸都包括要谷既一群~~~

王家爸爸 發表於 19-6-21 10:04
我既睇法同你夫家既人有啲類似,但係我唔會影響小朋友既決定。如果小朋友自己覺得值搏率唔高,我會建議佢哋 ...

我從小教佢盡力而為,點知,佢一路到宜家都係盡左力就收貨,往往就係爭果DD。但算啦,鬼叫係我教咩~~~

mcl203 發表於 19-6-22 14:53
唔使點溫書果D叫學神,學霸都包括要谷既一群~~~

我唔識年青時期的佢地,只知道fact。有d睇表面證據確好勁,但我唔知佢當年係咪出晒飲奶力,而家就扮瀟灑。

唔知佢地神定霸,總之唔好搞串我個個party就得。

mcl203 發表於 19-6-22 15:17
我從小教佢盡力而為,點知,佢一路到宜家都係盡左力就收貨,往往就係爭果DD。但算啦,鬼叫係我教咩~~~: ...

我都好努力睇開d,唔係做人太辛苦。

王家爸爸    發表於 19-6-22 18:27

Jane1983 發表於 19-6-22 18:10

上到初中真係可以睇開D,我地只會教佢態度,自己知自己需要D乜,分數係次要,跟到進度就無問題,始終係6年後考得掂DSE就得。學業上和返學有問題就搵父母幫手,自己計時間安排,有需要就補習,其實越大個佢會越識諗,點讀點玩點分配時間,父母真係可以放鬆D~~~

mcl203 發表於 19-6-22 15:17
我從小教佢盡力而為,點知,佢一路到宜家都係盡左力就收貨,往往就係爭果DD。但算啦,鬼叫係我教咩~~~: ...
我啲小朋友都係一樣,但求而最少既努力達到目的。

Jane1983 發表於 19-6-22 18:10
平常心,開心面對,反正唔太差就得。

王家爸爸 發表於 19-6-22 18:28
平常心,開心面對,反正唔太差就得。

我份人特别睇唔開,但我知道咁樣係唔得,會影响其他家庭成員,自己亦命都短幾年,所以我不斷同自己講道理。

MrBeast 發表於 19-6-22 07:09
試下用英文名 bad genius search 下

Thx

Jane1983 發表於 19-6-20 17:12
夫家多學霸,成日懶係看透世情,同小朋友講d唔使咁搏命讀書ga。用最少的時間讀,考到top10%就够。要做到最 ...

要努力過,先至可以話將結果隨緣。

如果都未努力,就話隨緣,是否自欺欺人,自圓其說,只是輸不起,愛面子的做法?

小朋友應該率性一D,年紀還少,就教到好似老油條的思想是否好呢?

他們應該也有自己的經歷,體會,雖然拼命努力可能未必會成功,但過程中小朋友學到更多。

90分是A,99分是A,不是完美主義者,不是同人交待,係小朋友都要知道自己的能力潛能在那裡。

Osiana 發表於 19-6-24 00:55
要努力過,先至可以話將結果隨緣。

佢地唔係話唔努力,佢地係話唔使廢寢忘餐咁努力,普通努力就得。

但問題係,佢地(尤其是已經7、80歳的長輩),係捱過鹹苦。佢地的普通努力,其實就係現今世代的非常努力。根本大家條綫唔同。

佢地咁講係好confusing

MrBeast 發表於 19-6-21 17:37
講起煲冬瓜就激氣,都煲左唔少,早前考完試上廣州玩,一d都聽唔到 ,今個暑假都係上多d大6玩先得  ...

內地(即使廣州)有咁多唔同鄉音,會唔會係鄉音影響?

MrBeast    發表於 19-6-24 22:42

我讀中小學時都是想付最少的努力取最多的分數,一面是投機心態,另一面是怕面對自己能力的底線,即如考得不理想時可說只是自己未盡力而非能力不夠。後來人長大了成熟了,有另一番能會,感覺盡力做好乃是一種對己負責的態度,結果反是其次,問心無愧更重要。
雖然家人向妳囡囡灌輸 marginal benefit價值觀,妳仍可告訴囡囡妳的看法,讓她知道可從另一角度檢視人生,自己就放開囡囡作的選擇,說不定在某些時候她自己會有另一番感悟。