用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大人對小孩講的marginal benefit的言論
樓主: Jane1983
go

大人對小孩講的marginal benefit的言論   [複製鏈接]

luluhaha 發表於 19-12-28 16:55
所以我估你女可能有個與眾不同嘅人生目標?

佢?好听叫佛系,唔好听叫離地……自己唔知自己目標係乜~

luluhaha 發表於 19-12-28 16:58
係,到我四十歲時我先知道:四十歲知天命嘅人真係唔多,唔違天命更不容易⋯⋯ ...

咁緊係啦!香港人乜都要學快!孔子咁叻都係五十至知天命,你硬係要叻過聖人,早人十年,緊唔得啦!

回覆 luluhaha 的帖子

而家40+歲的人,唔少都係非常自我中心的kidult。

mcl203 發表於 19-12-27 12:15
唓!~~~

得嘅要做,唔得嘅要盡做,其實係好高要求嘅要求,一日24小時,只可以減睡眠時間,或 ...

阿細咪係!叫佢幫我一齊整聖誕大餐,佢做得又落力又好。但係今日表演,點知尋晚練習時8:30落堂,老師「反映」話佢完全唔記得D曲,嬲到我返屋企趕完一份功課,沖好涼要佢不斷唱唱唱,唱到12:00點至俾瞓

little_yolky 發表於 19-12-28 19:59
咁緊係啦!香港人乜都要學快!孔子咁叻都係五十至知天命,你硬係要叻過聖人,早人十年,緊唔得啦!:hehehe ...

四十要開始知喇,流行早教好多年喇⋯⋯如果五十歲開始 過多十年都老年癡呆喇

Jane1983 發表於 19-12-27 20:39
回覆 luluhaha 的帖子

確係。最近聖誕聚會,身邊老親戚其實經濟環境唔錯,但人生走到接近尾聲,佢地對人生 ...

我唔鍾意囉囉唆唆既人。有乜好不滿?每日起身無病無痛,又有工返,夠鐘退休。可以踏入老年又行得走得,是一個福氣。我比上不足 比下有餘,幾好丫。

gigayan 發表於 19-12-27 23:04
好中point.....

但都係要繼續努力

仲努力趕緊功課

little_yolky 發表於 19-12-29 11:15
仲努力趕緊功課

我落咗指令,今日內必須完成..... 佢做得太hea!!! 拖咁鬼耐!

gigayan 發表於 19-12-29 13:08
我落咗指令,今日內必須完成..... 佢做得太hea!!! 拖咁鬼耐!

吓?!咁快?阿女日日趕日日做到12點幾,今日都仲有四份book report呀!你女女今日做唔做得完架?

little_yolky 發表於 19-12-29 13:24
吓?!咁快?阿女日日趕日日做到12點幾,今日都仲有四份book report呀!你女女今日做唔做得完架?
...

我見佢日日做到晚飯就收工,book reports 好似話限定時間(一學期?唔sure)做6本就ok. 佢話做2-3本就算。

數學有d佢之前停課又做咗呢~

gigayan 發表於 19-12-29 13:47
我見佢日日做到晚飯就收工,book reports 好似話限定時間(一學期?唔sure)做6本就ok. 佢話做2-3本就算。

...

唔係喔,我見阿女張功課list係有7本book report喔。有D睇完畫畫,有D寫感想。

little_yolky 發表於 19-12-29 14:19
唔係喔,我見阿女張功課list係有7本book report喔。有D睇完畫畫,有D寫感想。
...

佢解釋咗一輪,以我薄弱嘅理解力係,最少要做一中一英,仲有(一本/一d?)一定要做,最後佢講一句:唉,我知自己要做乜㗎......佢就閂埋門繼續做功課......

所以我決定由得佢。

gigayan 發表於 19-12-29 14:34
佢解釋咗一輪,以我薄弱嘅理解力係,最少要做一中一英,仲有(一本/一d?)一定要做,最後佢講一句:唉, ...

阿女話,一本蘇樺偉、一份係要睇兩本書、另外要睇三本中英都得、另外英文係睇完畫公仔。不過佢話有D功課可以重複書無人知,佢本來想唔重複,但放棄咗了

回覆 little_yolky 的帖子

我都唔鍾意聽人發放負能量,不過老親戚係長輩,無辦法
聽過一個故事,有個人投胎前同神仙講,佢下一世要出身有錢家庭,聰明、英俊,一生大富大貴,無憂無累....跟住神仙同佢講,咁好就我去投啦,幾時輪到你。

little_yolky 發表於 19-12-29 14:44
阿女話,一本蘇樺偉、一份係要睇兩本書、另外要睇三本中英都得、另外英文係睇完畫公仔。不過佢話有D功課可 ...

好詳細....

我剛開去門裝下,見佢畫緊英文書嘅畫

Jane1983 發表於 19-12-29 15:27
回覆 little_yolky 的帖子

我都唔鍾意聽人發放負能量,不過老親戚係長輩,無辦法

Jane1983 發表於 19-6-20 17:12
夫家多學霸,成日懶係看透世情,同小朋友講d唔使咁搏命讀書ga。用最少的時間讀,考到top10%就够。要做到最 ...

But this is true....sorry but agreed your husband

clementwife 發表於 20-1-31 14:59
But this is true....sorry but agreed your husband

人之初,應該有知其不可為而為之的蠻勁,努力做好自己。咁快教佢認精學懶,有咩好事可以出現?

不過而家學都無得返,口罩都買唔到,仲講咩精進  

Jane1983 發表於 20-2-1 00:14
人之初,應該有知其不可為而為之的蠻勁,努力做好自己。咁快教佢認精學懶,有咩好事可以出現?

不過而家 ...
又不是得一條路通羅馬,不如take a step back 諗下身邊有沒有合適mentor或講下些metaphor inspire 下佢。
未必幫到,若未看,網友介紹本beyond the tiger mom 也是不錯的time killer,u might find some comfort after reading some of the stories there.
‹ 上一主題|下一主題