用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大人對小孩講的marginal benefit的言論
樓主: Jane1983
go

大人對小孩講的marginal benefit的言論  

王家爸爸 發表於 19-6-21 21:32
我通常係睇「生肉」版,無字幕。
一年容易又xmas, 剛睇完holan 傳上大6玩,去超市買野,之後小朋友話完全聽唔明check out 阿sim up 乜,我話我都聽唔到,只識講mei you, bu yao. 實在慚愧

回覆 IloveJJ 的帖子

當然有出聲。人生行咗一大段路,和少年人的情懷唔一樣。唔通同一個10歲的講「殺人放火金腰帶,修橋舖路無屍骸」咩

無乜大目標,都係正常讀書,係我地引導下話想入名U果種。係咪應該搵d大目標比佢?

係要搵動力和搵passion。

Yanamami 發表於 19-6-25 16:30
其実我唔係想个女有鬥心,叻到盡或勤力到似头牛,我只想佢有危机感、居安思危、有選擇(bargaining power)同 ...

但係唔駛佢有鬥心,勤力似頭牛,但又要居安思危⋯⋯阿媽我12、3歲人仔咋,我諗唔通呀!居安思危點解呀?

Jane1983 發表於 19-12-26 11:25

當然有出聲。人生行咗一大段路,和少年人的情懷唔一樣。唔通同一個10歲的講「殺人放 ...

你係親戚可以唔見老死不相往來,但我係屋企C6!

佢成日同家姐講,你既目標係DSE,響學校唔需要好似小學咁次次測驗考試要求高分想考第一,中中間間就得,唔好俾人知比賽攞獎,唔好露鋒芒,唔好⋯⋯否則會俾人杯葛云云。

我真係想一巴掌打死佢

little_yolky 發表於 19-12-26 18:41
但係唔駛佢有鬥心,勤力似頭牛,但又要居安思危⋯⋯阿媽我12、3歲人仔咋,我諗唔通呀!居安思危點解呀? ...
我个快16啦~佢12,3歲中一时我好鬆㗎,以適應中学生态為主,唔以成績為先,但經过中二中三就要識為自己set下目標,因為已經应該摸熟哂中学既人与事。

little_yolky 發表於 19-12-26 18:46

你係親戚可以唔見老死不相往來,但我係屋企C6!
我係企你C6果边~

Yanamami 發表於 19-12-26 19:00
我係企你C6果边~

little_yolky 發表於 19-12-26 18:41
但係唔駛佢有鬥心,勤力似頭牛,但又要居安思危⋯⋯阿媽我12、3歲人仔咋,我諗唔通呀!居安思危點解呀? ...
即是好似考70分以為ok, 但若人人進步令名次跌band就隨時藤蓧侍侯

回覆 little_yolky 的帖子

比我剷咗好幾次之後,我老公而家唔敢講啦!
我99都好搞笑,佢話唔使考第一咁高要求,全級top10就得ga啦!講到好似無所謂,其實圍起咪就係最少班三甲先得lor,老人家講嘢真係深

IloveJJ 發表於 19-12-26 09:32
煲英文呢?如果只煲英文劇,唔睇英文書,係咪都會只識聽而唔識寫呢?
睇你點定義「寫」,寫得地道定係唔串錯字。英美劇好多地道既講法,所以煲英美劇,不但能夠練到聽力,而且可能令小朋友寫得地道,但係對串字無太大幫助。

Jane1983 發表於 19-12-26 23:42
回覆 little_yolky 的帖子

比我剷咗好幾次之後,我老公而家唔敢講啦!

全級Top 10,會否就係全港 Top 10呢?~~~

王家爸爸 發表於 19-12-26 23:45
睇你點定義「寫」,寫得地道定係唔串錯字。英美劇好多地道既講法,所以煲英美劇,不但能夠練到聽力,而且可 ...

結果學識寫 劇本!~

IloveJJ 發表於 19-12-27 00:50
我指grammar嗰啲,因為講係無咁講究grammar 嘛!
Grammar 其實有好多 exceptional cases,而且呢啲 exceptional cases 係會隨著時間而改變,所以情況複雜好多。