用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大人對小孩講的marginal benefit的言論
樓主: Jane1983
go

大人對小孩講的marginal benefit的言論  

回覆樓主:

樓主, 我贊成你夫家嘅理論, 不過留番畀大人自己就好啦, 細路仔唔識分別, 會得個藉口偷懶.

王家爸爸 發表於 19-6-21 10:06
其實係唔係大部分男人都會咁諗?
我覺得是,舊老闆都是咁講,當然in reality, 付出和回報是正比

回覆 HaYi 的帖子

咪係lor。

Jane1983 發表於 19-6-21 10:35
唔係有心影響小朋友的决定,但大人係佢面前講得多,點會唔影響佢的價值觀吖。
...
你冇counter measures ma? 可以是不錯的親子topic, 到青春期就yim 你煩架la

Jane1983 發表於 19-6-21 10:38
好多年前,施永青講過係咁樣教仔女,話最好係中上,用最少的力得到唔錯的成績。後來佢話佢老婆叫佢收嗲唔 ...
最好都是捉小朋友心理,不同成長階段要用不同溝通方式

回覆 MrBeast 的帖子

我當然落力撥亂反正,但努力上進的言論,當然唔夠果d似非而非、懶有哲理的咁搶耳。
我對自己友都undermine我教女,覺得好老土。

我女未到青春期,雖然唔係好乖巧,但大致都算聽話。我希望佢人生態度正確,以後跟住做,有個分寸,就唔會太走歪路。
我對佢青春期隨時變野獸,已經有晒心理準備,希望順利過渡。

Jane1983 發表於 19-6-21 11:57

我當然落力撥亂反正,但努力上進的言論,當然唔夠果d似非而非、懶有哲理的咁搶耳。
我覺得輕描淡寫討論下就得,又或找一些相關的戲看,最近我們看咸豐劇楚漢驕雄,項羽樣樣稱霸,最後敗給市井之徒劉邦⋯

係,暑假大把時間,應該搞吓煲劇學做人呢d另類教學。
因為我老公唔睇港劇,我已經逾10年無睇過無線,楚漢爭霸我反而識wor

Jane1983 發表於 19-6-21 12:07

我女未到青春期,雖然唔係好乖巧,但大致都算聽話。我希望佢人生態度正確,以後跟住 ...
e加係儲親子關係和價值觀的時候,同時做父母亦要開始學識放低

Jane1983    發表於 19-6-21 12:15

Jane1983 發表於 19-6-21 12:11

美劇推介the cosby show, 爸是doctor, 媽是lawyer, 冇個仔女讀得成書,真是70年代的鬼佬先接受到,不過as a sitcom, 是不錯的選擇

愛回家開心速遞,
朱家3父子, 大仔聽亞爸話子承父業做律師,
其實志願做麵包師, 細仔反抗爸爸自立去讀攝影,
後來發現爸爸當年反抗亞爺唔肯子承父業做瓷磚畫師去做律師

MrBeast 發表於 19-6-21 12:17
美劇推介the cosby show, 爸是doctor, 媽是lawyer, 冇個仔女讀得成書,真是70年代的鬼佬先接受到,不過as a ...

無睇過呢套,搵吓先。

做父母真係有苦有樂  

mch411 發表於 19-6-21 12:25
愛回家開心速遞,
朱家3父子, 大仔聽亞爸話子承父業做律師,
其實志願做麵包師, 細仔反抗爸爸自立去讀攝影,

謝謝推介,睇吓先

Jane1983 發表於 19-6-21 12:11

中文劇,可以睇返軍師聯盟司馬懿,學煲冬瓜。
英文劇,可以睇Black Mirror。

王家爸爸 發表於 19-6-21 16:32
...

美劇有煲開。
哈哈,講講吓,變咗講煲劇。

王家爸爸 發表於 19-6-21 16:32
...
講起煲冬瓜就激氣,都煲左唔少,早前考完試上廣州玩,一d都聽唔到 ,今個暑假都係上多d大6玩先得

Jane1983 發表於 19-6-21 16:41
美劇有煲開。
哈哈,講講吓,變咗講煲劇。
my bad.
你唔mind 外語片上年套「出貓特攻隊」不錯呢,based on a true story too.

MrBeast 發表於 19-6-21 17:45
my bad.
你唔mind 外語片上年套「出貓特攻隊」不錯呢,based on a true story too.

出貓?唔好啦卦

MrBeast 發表於 19-6-21 17:45
my bad.
泰片幾唔錯,之後有套講兄妹都好似幾吸引。