用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港排名與自行
go

全港排名與自行

想問下係咪自行時,中學會知申請嘅學生全港排名(base on呈一,呈二)?

XDXD3 發表於 19-6-20 16:56
想問下係咪自行時,中學會知申請嘅學生全港排名(base on呈一,呈二)?

中學唔會知道申請學生既全港排名~~~

中學只可以向教育局取已申請該校申請人既全港排名先後次序,係次序,唔係名次~~~

現行教育局只會係2月尾3月頭提供呈2後既申請人既成績先後次序~~~

XDXD3 發表於 19-6-20 16:56

朋友是中學老師,佢話學校知報咗名班學生的相對排名,例500人申請,就no.1 至 500 咁排

回覆樓主:

Tks. 咁自行時,學校跟分嘅「成績」個part, 係咪就跟呢個相對排名?

例如某中學收到 500份自行申請表,EDB 會提供該 500位申請者的排名,由 1 排到 500,而不是每位申請人的全港排名,即不會出現 501或以後

fefemom    發表於 19-6-20 17:11

B.B.BaBa 發表於 19-6-20 17:08
例如某中學收到 500份自行申請表,EDB 會提供該 500位申請者的排名,由 1 排到 500,而不是每位申請人的全 ...

咁學校計成績個%係咪就係跟呢個排名?

XDXD3 發表於 19-6-20 17:21

對於自行,呢個排名係好重要既參考指標。

mcl203 發表於 19-6-20 17:03
中學唔會知道申請學生既全港排名~~~

中學只可以向教育局取已申請該校申請人既全港排名先後次序,係次 ...

我又想問, 統一的時間,會3次呈分後的調整分去排名  !
咁自行是否會2次呈分

後的調整去排名

???

subb 發表於 19-6-20 17:34
我又想問, 統一的時間,會3次呈分後的調整分去排名  !
咁自行是否會2次呈分後的調整去排名 ???
...

教育局係2月尾3月頭提供名單既名單,係只可以包括到呈1和呈2既成績。唔少直資和官津,就係睇住呢份名單出offer或安排面試~~~

XDXD3 發表於 19-6-20 17:21

我認識的學校係

mcl203 發表於 19-6-20 18:10

教育局係2月尾3月頭提供名單既名單,係只可以包括到呈1和呈2 ...

我明, THX !
我係想問,這一個次第是否係呈一呈二後的調整分/2去排名, 去比官津直校???