用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 瑪利曼vs嘉諾撒聖心
go

瑪利曼vs嘉諾撒聖心

請教大家,以兩間小學(瑪利曼及聖心私小)各自入直屬中學的數字計,邊間會收返多啲呢?謝謝

man7099 發表於 19-6-20 14:21
請教大家,以兩間小學(瑪利曼及聖心私小)各自入直屬中學的數字計,邊間會收返多啲呢?謝謝
...

只以直升自己中學%計,MPS高D,聖私約62%,MPS約70%~~~

我想問呢兩間比較,哪間較優?

melaniec 發表於 19-6-20 15:03
我想問呢兩間比較,哪間較優?

兩間都係傳統中學,風格係好唔同~~~

MSS 坊間評為1A, SHCC係1B~~~

王家爸爸    發表於 19-6-21 08:46

man7099 發表於 19-6-20 14:21
...

http://shcsps.edu.hk/06_perform-promote.html

聖心私小網頁有以往升中派位結果供參考

fefemom 發表於 19-6-20 17:09
http://shcsps.edu.hk/06_perform-promote.html

thanks

mcl203 發表於 19-6-20 14:57
只以直升自己中學%計,MPS高D,聖私約62%,MPS約70%~~~

thanks

mcl203 發表於 19-6-20 15:08
兩間都係傳統中學,風格係好唔同~~~

MSS 坊間評為1A, SHCC係1B~~~

兩間都係好好嘅學校,聖心會唔會相對傳統啲?我見瑪利曼呢幾年初小做好多活動教學,不過唔知銜接高小有冇困難,始終中學部要求都高。

man7099 發表於 19-6-20 21:37
兩間都係好好嘅學校,聖心會唔會相對傳統啲?我見瑪利曼呢幾年初小做好多活動教學,不過唔知銜接高小有冇 ...

我咪簡單講左兩間傳統中學風格好唔同囉,亦可申延至小學如是。瑪利曼係傳統以來都係相對輕鬆學習,但當然凡事會有兩面睇法,要視乎自己認為適合與否,和小朋友既性格~~~

fefemom 發表於 19-6-20 17:09
點解聖心私小過去四年升讀直屬中學的數字是逐年下跌 (由85.5%跌到62.9%) ?

pccw2017 發表於 19-6-21 10:54
點解聖心私小過去四年升讀直屬中學的數字是逐年下跌 (由85.5%跌到62.9%) ?

應該多咗人報其他學校,見個表有好些直資,有些津校估是自行報的。

pccw2017 發表於 19-6-21 10:54

14-15 是65.5%, 相約,只是15-16 近70%.
相信今年人數會有不同,因私小今年和明年有四班學生畢業,其他年份是三班。

fefemom 發表於 19-6-21 13:10
14-15 是65.5%, 相約,只是15-16 近70%.
相信今年人數會有不同,因私小今年和明年有四班學生畢業,其他年 ...
原來如此