用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2020年 4月機票
樓主: 3b
go

2020年 4月機票 [複製鏈接]

醒目開學勳章

cfs 發表於 19-6-20 14:27

票價$4700+稅1583,我睇過其他航空公司都吾平,因為復活節假期 ...

曼城選擇相對倫敦少, 真係無咩辦法慳錢!

3b 發表於 19-6-20 17:44
嘩, 萬六好貴呀!反而5月half term還算可以, 大約7仟, 如果有得扣埋APD就更抵!
...

5月 有西班牙交流 ,阿女 又想去又想唔去 ,我都唔知她想點 。
5月 打後到 7月條票都唔貴的 。

係今年 4月唔知乜事 , 不過 睇埋下個月再算 ,通常 出發前 9個月 又會調整一下 , 反正都貴 , 接近最高位 , 我唔急出票 。

3b 發表於 19-6-20 17:43
學生飛要幾錢?
要出曬幾套幾知確實實價錢。如1年3套,最低12xxx/套。現在只是hold了一程,4月20已經沒有最低價飛,可想而知那天有幾爆

Brianmommy 發表於 19-6-20 17:32
4月20日這程一出已好貴,所以我乾脆出學生飛,但最平的class也沒有了,on waiting list ...

學生票真的計好日子,一到果日要立即訂,個個都係咁,國泰航空個M class一出過兩日已經冇哂,要上K class。我計到實架,反正吾需要立即出飛,七月先出。

Brianmommy 發表於 19-6-20 17:57
要出曬幾套幾知確實實價錢。如1年3套,最低12xxx/套。現在只是hold了一程,4月20已經沒有最低價飛,可想而 ...
我見4月20官網$12000倒, 有得訂位, 不過去LHR就得一班機揀.

今日收到回覆, 機位做好哂 ,但今年 1月6/7 , 4月20  HKG/ LON 條機票價錢都及不上 3月27 日 LON/ HKG  , 呢日 條票價 貴到 都冇眼睇 。

回覆 katrinafu 的帖子

請問你地是 經agent 買定自己直接打去航空公司訂? 我第1年盲丙咩都唔識,做visa 又要機票至做到,唸住2019年開學至學期尾返4次,唔知點著手好,仔得11但我地開學無時間倍佢,佢話有空姐帶就就價錢用轉機可以返多嚟1次(原本唸住返嚟3次)

maggiemaggie 發表於 19-6-23 13:22

請問你地是 經agent 買定自己直接打去航空公司訂? 我第1年盲丙咩都唔識,做visa 又 ...

我不是出學生票 。

我是先睇CX 網 價 ,再交比公司的Agent 做, 睇睇Agent 個價邊度平 , 我的Agent 不做散客的 ,所以是私人幫我 。
CX網平就網訂 , 但我多數 都是Agent 出票多 ,如1、4月 Agent 價平D , 有試過相差$3xx 到 2K 幾 , 但 2、5月 有時CX 網平D , agent 出票好處是Hold 住個位  到deadline先出票 , 如果 在未出票時間 , CX 價錢回落 ,Agent 會幫我轉Booking , 或如果CX 網又平了 可轉網出 。

maggiemaggie 發表於 19-6-23 13:22

請問你地是 經agent 買定自己直接打去航空公司訂? 我第1年盲丙咩都唔識,做visa 又 ...

我相熟旅行社搞掂,除非網上訂有extra著數例如送分數,又或者買倒頭機票,否則旅行社可以霸位之後研究一下再格價先出,始終一年幾次而每次每間航空公司都吾同價錢啦,研究時間啦。
你仔十一歲要UM,首先考慮國泰航空,如果M class滿,要Mix class喇,先拎左學生四套價格,再比較一下中間例如十月回來,十一月又返去、因為期短,可以試下計下兩套學生、兩套散飛、我會左計右計。又或者計下一張學生一年來回,中間倒頭坐國泰航空。

UM好像十二歲就吾係必須,你打去國泰問下27473333,所以只要做十二歲前的UM便可以。

醒目開學勳章

要出曬幾套幾知確實實價錢。如1年3套,最低12xxx/套。現在只是hold了一程,4月20已經沒有最低價飛,可想而 ...

今年4月張飛票只需要 £95x, 仲要係PEY, 但下年好貴,我hold左CX大約£1,155, 睇嚟都要出冇得揀!

醒目開學勳章

維珍4/02-4/19晚, 只需要£85x, 但未坐過, 每日只得一班機, 唔知好唔好?

3b 發表於 19-6-24 14:07
維珍4/02-4/19晚, 只需要£85x, 但未坐過, 每日只得一班機, 唔知好唔好?
...
Manchester-HKG ?

醒目開學勳章

cow 發表於 19-6-24 15:54
Manchester-HKG ?

倫敦

回覆樓主:

今日買咗31/3至18/4 LHR - HK, 坐BA, $6300

3b 發表於 19-6-24 19:32
倫敦
BA仲平,7千幾

3b 發表於 19-6-24 14:07
...
維珍聽講好坐,但萬一cancel fight就會delay 1日

woodylam 發表於 19-6-24 21:11
今日買咗31/3至18/4 LHR - HK, 坐BA, $6300

你個日子好平,我要個日子如果倒頭,四月頭返香港,四月尾返英國九千幾蚊。

醒目開學勳章

Brianmommy 發表於 19-6-24 22:09
維珍聽講好坐,但萬一cancel fight就會delay 1日

這點最令人憂心, 平都唔敢買

我呢幾日夾左幾間航空公司發現直接同航空公司訂平200左右,所以都係直接同航空公司訂
agent 訂只能hold 3日,唔可以好似你地咁慢慢夾,要火速

回覆 3b 的帖子

我擒晚問cc 已經要16xxxhkd
‹ 上一主題|下一主題