用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五係咪一定要補習
樓主: Joannechoi51
go

小五係咪一定要補習 [複製鏈接]

回覆 11B 的帖子

可唔可以分享下你買邊間出版社既練習呀?

Joannechoi51 發表於 19-6-23 12:15
回覆 11B 的帖子

你會唔會開私人補習你係咪都係補黎補去都無乜成績,所以把心一橫cut 哂佢? 咁你 ...

我開私人補習?緊唔會啦!只係自己個仔會了解佢嘅強弱而決定邊科温多啲,邊科温少啲,同一科邊part要操多啲,邊part review 吓就得。
我仔p.4先開始去補,但作用不大。其實補得1hr or 1.5 hrs,但連預備出門同來回屋企時間已用了接近2個幾鐘,返到屋企又要花10分,8分鐘去換衫執嘢。我後來諗,將呢啲時間放返喺屋企俾佢坐定定温/做練習仲化算。
我平時朝早返 pt,一般考試前一星期唔返,剛呢次呈1就二星期前開始唔返,日日上午 take 課文重點,出題,揀補充練習呀仔。

回覆 11B 的帖子

係呀,我都覺得補習係嘥錢嘥時間

回覆 11B 的帖子

請問有無閱讀理解和語文知識的補充介紹呀?

Joannechoi51 發表於 19-6-23 12:17
回覆 11B 的帖子

可唔可以分享下你買邊間出版社既練習呀?

首要跟課本出版社,之後我會去書局逐本揭睇吓內容,太深,太淺和題型與學校試卷相差太遠都唔要。有時同一科會買幾本,但唔會全本做哂,因每本總有些毫無用處的地方。可能好似好浪費,但一個學期買約$2仟補充練習 vs 每個月$2仟幾俾補習社,邊樣化算?

回覆 11B 的帖子

揀練習真係好頭痛,同埋我都覺得用每個月補習既錢去買練習,真係每科買十本都得

Joannechoi51 發表於 19-6-23 13:26
回覆 11B 的帖子

揀練習真係好頭痛,同埋我都覺得用每個月補習既錢去買練習,真係每科買十本都得 ...

都係架!某程度去一些補習社都係比D練習操D學生。俾人操,不如自己操。

LeeCC 發表於 19-6-23 13:02
回覆 11B 的帖子
中文我覺得教圖出的書比較好。尤其是閱讀理解。
‹ 上一主題|下一主題